noordooster
Well-known member
Maar het is wel erg apart dat je je moet kwalificeren met een team vol reserves voor een competitie waarin juist die spelers niet meer mee mogen doen.
Helemaal waar.
Maar het is wel erg apart dat je je moet kwalificeren met een team vol reserves voor een competitie waarin juist die spelers niet meer mee mogen doen.
Schrappen beloftenelftal FC Groningen is beste oplossing
7 uur geleden William Pomp Sport
Dit beeld behoort vanaf volgend seizoen tot het verleden: Alfons Arts op ‘Corpus’ coachend langs de zijlijn bij de beloften van FC Groningen. Archief: DvhN
Dit beeld behoort vanaf volgend seizoen tot het verleden: Alfons Arts op ‘Corpus’ coachend langs de zijlijn bij de beloften van FC Groningen. Archief: DvhN
Direct dit artikel delen:
FC Groningen trekt met ingang van volgend seizoen het beloftenelftal terug uit de derde divisie. Het is om diverse redenen een te verdedigen keuze van de club.
Drie jaar lang heeft FC Groningen het geprobeerd met een beloftenelftal in de voetbalpiramide van de KNVB, maar uiteindelijk luidt de conclusie dat het niet heeft gewerkt. Het had anders kunnen lopen als de club, zoals aanvankelijk de bedoeling was, op het niveau van de eerste divisie was ingestroomd.
Kloof
Directeur Hans Nijland voerde al gesprekken met het gemeentebestuur van Veendam om de thuiswedstrijden aan de Langeleegte te kunnen afwerken, toen bleek dat Jong FC Groningen toch werd veroordeeld tot de derde divisie. De kloof tussen die klasse en de eredivisie bleek te groot om als goede leerschool en voorportaal voor het eerste team te kunnen fungeren.
Het is niet de enige reden waarom het een verstandige beslissing is om het beloftenelftal terug te trekken. Een tweede argument is het feit dat vorige zomer de spelregels werden aangepast voor het talententeam van trainer Alfons Arts, dat op dit moment op de vijfde plaats staat in de derde divisie. Op aandringen van amateurclubs werd besloten dat de beloftenelftallen niet langer spelers mochten herbergen die ouder waren dan 23 jaar.
Alternatieve oefenduels
Voor 21- en 22-jarige voetballers gold dat ze niet meer dan zeven wedstrijden in het eerste elftal mochten hebben gespeeld. Daarmee kwam voor een te grote groep (wissel)spelers van FC Groningen de mogelijkheid te vervallen om speelminuten te maken in het tweede elftal. De club organiseerde noodgedwongen allerlei alternatieve oefenduels om het deel van de selectie dat buiten de boot viel toch de kans te geven de benen te kunnen laten spreken in wedstrijdverband.
Een derde, niet minder belangrijke reden voor terugtrekking is dat het in stand houden van een beloftenelftal veel geld kost. Het onder 23-elftal van Arts, die een doorlopend contract heeft en waarschijnlijk een andere functie gaat bekleden, slokte jaarlijks een slordige zeven ton op.
Dat is een hoop geld voor een club die dit seizoen met een begrotingstekort werkt van 3 miljoen euro. Als de jaarlijkse investering zou worden gecompenseerd met het doorbreken van het ene na het andere talent, was het in stand houden van de beloften goed te verdedigen. De ervaring van de afgelopen seizoenen leert evenwel dat de echt grote talenten doorgaans in staat bleken rechtstreeks vanuit de jeugd het eerste elftal te halen, zonder de tussenstap van de beloften.
Rechtstreeks vanuit de jeugd
Zo is de huidige, 18-jarige eigen jeugd-revelatie en basisspeler Ludovit Reis nog steeds tweedejaars A-junior, debuteerde Tom van de Looi vorig seizoen eveneens op 18-jarige leeftijd, was de inmiddels aan Huddersfield verkochte Juninho Bacuna (17) toen hij in 2015 voor het eerst zijn opwachting maakte en dan hebben we het nog niet over diens broer Leandro, Richairo Zivkovic of iemand als Arjen Robben, die allen rechtstreeks vanuit de jeugd aan de poort begonnen te rammelen.
Met het opheffen van het beloftenteam anticipeert FC Groningen ook nog eens op de invoering van een onder 21-competitie, die waarschijnlijk met ingang van het seizoen 2020-2021 het levenslicht ziet en de mogelijkheden van het huidige onder 19 verruimt.
In plaats van het deelnemen aan de voetbalpiramide gaat FC Groningen komend seizoen met een tweede elftal uitkomen in de reservecompetitie, waarin ook clubs als Heerenveen en Feyenoord actief zijn. Het team zal worden gecoacht door een staflid van de eerste selectie en komt bij voorkeur op maandag- of dinsdagmiddag in actie. Het elftal biedt talenten de mogelijkheid om ervaring op te doen, maar geeft ook plaats aan oudere spelers die bijvoorbeeld terugkomen van een blessure.
Talenten
De eerste selectie zal volgend seizoen worden aangevuld met de grootste talenten uit het huidige, op te heffen beloftenteam elftal. De overige spelers kunnen uitkijken naar een andere club. Dat is voor hen pijnlijk, maar voor FC Groningen is dit de beste oplossing. bron: DVHN
Ook in dvhn worden nog een keer de redenen genoemd waarom Fc Groningen stopt met het beloftenteam in de piramide:
1. De kloof tussen de derde divisie en de eredivisie bleek te groot om een goede leerschool te zijn voor het eerste.
2. De striktere regels die gelden voor spelers van de beloftenteams .
3. Een grote groep (wissel)spelers van de selectie viel buiten de boot , waardoor er allerlei extra oefenwedstrijden moesten worden geregeld.
4. De kosten. Zo'n 700.000 euro per jaar.
5. De echt grote talenten breken door via de jeugd, zonder een tussenstap via de beloften.( Reis, v d Looi, Juninho en Leandro Bacuna, Zivkovic, Robben )
6. Er komt een onder 21 competitie.
7. Er komt een reserveteam met ruimere mogelijkheden . Inzetten van zowel beloften als reserves, spelen op maandag en/of dinsdag.
Dat maar velen dit voorbeeld mogen volgen en dat daarmee de piramide verschoond blijft van dit soort teams.
De amateurs zijn er niet voor om beloften van BVO's op te leiden waarbij je je kunt afvragen of spelers van 22 jaar nog wel beloften zijn.
Ik ben de laatste jaren heel kritisch op de FC maar hier neemt Groningen een goed besluit. Ik kan me prima in de redenen vinden. En een echt talent slaat dit inderdaad gewoon over.
Ik lees (terecht) veel over al dan niet doorgebroken spelers via de Jong-teams, maar welke spelers breken er tegenwoordig nog door via de beloftencompetitie? Dat niveau ligt zo ontzettend laag dat het funest is voor veel talent heb ik het idee.
Als die ook stoppen, doet de KNVB er echt goed aan om er gewoon helemaal mee te stoppen in de tweede en derde divisie. Dan heb je alleen Sparta, Almere City en Volendam nog over. En ik vraag me af of er drie clubs staan te trappelen om in te stromen, zodat het beoogde aantal van zes weer wordt bereikt.
Juist, zou een prima idee zijn. Ben ook erg benieuwd wat de bond gaat doen, al is Vitesse nog niet officieel gestopt uiteraard. Of heb jij daar vanmiddag langs de lijn nog iets over gehoord?