Speeldag is voer voor discussie in nieuwe vierde divisie: ‘KNVB heeft er een zooitje van gemaakt’
vierde divisie
Een vurige wens van de KNVB gaat komend seizoen in vervulling: gemengde competities met zowel zaterdag- als zondagclubs. Maar er is al gedonder voordat er een bal getrapt is.
Raymond Willemsen, Herman Nijman 05-07-23, 12:23 Laatste update: 05-07-23, 13:29
In de nieuwe competitie spelen in de derde en vierde divisies én in de eerste klassen voor het eerst clubs uit het zaterdag- en zondagvoetbal samen. Dat betekent dat Berkum de zondagclubs Rohda Raalte en Heino zal tegenkomen. De Achterhoekse clubs Longa’30 (Lichtenvoorde) en AZSV (Aalten) ontmoeten elkaar voor de eerste keer in de historie in competitieverband in de vierde divisie D.
De lobby van directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee heeft zoden aan de dijk gezet. Hij vond enkele jaren geleden dat het zondagvoetbal ten dode was opgeschreven en pleitte vurig voor ‘weekendvoetbal’. Feit is dat hij niet verder lijkt te hebben gekeken dan het westen van het land, waar het zondagvoetbal in ras tempo aan populariteit verliest. In het oosten en zuiden daarentegen is het voetbal op zondag nog springlevend.
2820 kilometer
Een ander argument voor weekendvoetbal is volgens de voetbalbond de geringere reisafstand. Met uitwedstrijden naar Buitenpost (Friesland) en de Groningse clubs Pelikaan S en Be Quick 1887 voor de boeg moeten ze daar bij AZSV en Longa’30 hard om lachen. Liefst 2820 kilometer zitten ze in Lichtenvoorde komend seizoen in de bus en auto voor de vijftien uitwedstrijden.
Verder lijken ze bij de KNVB de belangen van de zondagclubs niet echt te hebben behartigd. Longa’30 en het Arnhemse MASV hebben veel spelers die op zaterdag werken. Die komen in de problemen. De uitwedstrijden tegen de zaterdagclubs - dat zijn er tien - worden sowieso op zaterdagmiddag (14.30 uur of 15.00 uur) gespeeld. Dan ben je bijna een dag van huis. Werken op zaterdag of voetballen, die keuze moeten veel spelers van zondagclubs maken.
Thuiswedstrijden tegen ‘principiële zaterdagclubs’ - dat zijn verenigingen die vanwege hun geloof niet op zondag willen of mogen voetballen - moeten door de zondagclubs ook op zaterdag worden gespeeld, uiterlijk om 18.00 uur.
,Ik heb vijf zzp’ers in de selectie en jongens die op zaterdag werken in de horeca”, zegt trainer Dennis van Beukering van MASV. ,,En dan moeten we dus twintig keer op zaterdag voetballen. Wij hebben al bezwaar ingediend, maar ik ben bang dat we geen kans hebben. De KNVB heeft er een zooitje van gemaakt. Wij hadden veel liever in de vierde divisie C gespeeld, waar veertien zondagclubs in spelen.”
Trainer Dennis van Toor van Longa’30 - waar gemiddeld bij een thuiswedstrijd op zondag minimaal 500 mensen langs de lijn staan - verwacht dat er op zaterdagavond ook minder publiek komt in Lichtenvoorde. ,,Ik denk dat het wat met onze toeschouwersaantallen gaat doen. Vorig seizoen speelden we op zaterdagavond tegen Halsteren en Nuenen. Die wedstrijden werden veel minder bezocht dan op de zondag.”
Onderling overleg
De zaterdagclubs VVOG, Scherpenzeel, Quick’20 en Buitenpost hebben niet in hun statuten laten opnemen dat ze een ‘principiële zaterdagclub’ zijn. Zij moesten hun uitwedstrijden tegen clubs als Longa'30, MASV en TVC’28 dus op zondagmiddag afwerken als die dat eisten, liet de KNVB eerder weten.
Volgens KNVB-woordvoerder Daan Schippers is dat echter niet zo maar het geval. ,,Nee, de clubs moeten niet hun uitwedstrijden op zondag spelen. Pas als de clubs er na onderlinge afstemming niet uitkomen, wordt dit een concreet scenario. Maar wij verzoeken clubs nadrukkelijk om met elkaar de speeldag zoveel mogelijk af te stemmen. Dit proces zullen wij ook faciliteren door volgende week (woensdag 12 juli bij Berkum, red.) een bijeenkomst te arrangeren. Daar zetten we clubs met elkaar aan tafel voor wat betreft de speeldag.”
,,In een eerdere vergadering is ons verteld dat verenigingen die geen principiële zaterdagclub zijn, hun uitwedstrijden op zondag moeten spelen", stelt voorzitter Leo Groeneveld van Longa'30. ,,Daar was geen discussie over mogelijk. Maar nu blijkbaar weer wel.”
Bible belt
Het zal volgende week woensdag bij Berkum leiden tot veel discussie. ,,Wij spelen sinds jaar en dag op zaterdag en blijven dat doen”, zegt secretaris Erik Deunk van Scherpenzeel, een club middenin de bible belt. ,,Indien wij tegen een zondagclub moeten spelen dan spelen wij op zaterdag.”
VVOG uit Harderwijk hoopt dat de zondagclubs de helpende hand uitsteken. ,,VVOG is in 1927 gestart als zondagvereniging en heeft in de loop der jaren een zondag- en een zaterdagafdeling", aldus voorzitter Gert Jan Krop. ,,Hierdoor kunnen wij geen gebruik maken van de regeling om alleen op zaterdag te voetballen. Dit is wel onze wens en we gaan met de zondagverenigingen in gesprek om toch onze uitwedstrijden op zaterdag te laten spelen.”
Het Friese Buitenpost is opgericht als zondagclub en daarom geen principiële zaterdagvereniging. Mocht de club gedwongen worden om op zondag te voetballen, dan overweegt voorzitter Paul Olijve een gang naar de rechter. Zijn club heeft met Keje Molenaar al een bekende advocaat in de hand genomen.
Als de zondagclubs moeten buigen, bestaat de kans dat er misschien 22 van de dertig duels op zaterdag worden gespeeld. ,,Waarschijnlijk spelen we met Longa’30 nog vaker dan twintig keer op zaterdag, omdat de laatste drie speeldagen alle wedstrijden op de zaterdag moeten worden afgewerkt”, zegt preses Groeneveld. Dat hadden ze graag anders gezien.
Heino en Rohda zien vooral voordelen in nieuwe vierde divisie
Bij Heino en Rohda Raalte, de Sallandse clubs in de vierde divisie, wegen de voordelen van de nieuwe competitie zwaarder dan de nadelen. Volgens Martijn de Vogel, de man aan de lijn bij Heino, zijn er wel spelers die soms op zaterdag moeten werken. ,,Maar de meeste jongens kunnen wel wat schuiven. We hebben er bij de samenstelling van de selectie ook wel rekening mee gehouden. Bovendien hebben we nu al jongens die in Groningen studeren, en daar doordeweeks een keer bij Oranje Nassau trainer, dat is afgelopen seizoen ook perfect verlopen.’’ De Vogel verheugt zich vooral op de aanstaande competitie. ,,We gaan spelen tegen enorm grote clubs uit het amateurvoetbal, wat je met een beetje overdrijving voor ons ‘droomclubs’ zou kunnen noemen.’’
Laurens Knippenborg, de coach van Rohda Raalte, stelt dat alle clubs wisten wat op ze af zou komen. ,,We hebben daar dus op ingespeeld. Wij hebben ook spelers die op zaterdag aan de slag zijn, we hebben één echt probleemgevalletje. We hebben ook een speler die in de voorbereiding drie weken mist, omdat hij niet op een ander tijdstip op vakantie kan. Maar dat neem je toch gewoon mee, als je toewerkt naar een nieuw seizoen?’’ Knippenborg is vooral tevreden over het feit dat de vierde divisie D bestaat uit clubs in Noord- en Oost-Nederland. ,,De teams uit het westen zijn voetballend gezien soms wel beter, maar mentaal weer minder sterk. Dit is echt gewoon een mooie competitie.’’