Beloftenteams in de piramide

Joost

Well-known member
Ik snap ook niet zo goed waarom het nu zo spannend is om een competitieprogramma te hebben.
 

Satyr

Administrator
Forumleiding
Het is toch ook niet om dat programma te doen? Op het moment dat het programma uit is, betekend dat dat de KNVB iets besloten heeft. Hoeveel Jong teams en waar ze terecht komen. Spelen ze 2x uit? Dat wil men weten.

Lijkt mij.
 

Unregistere

Well-known member
Dat is allemaal al lang bekend. Indeling staat al in de Voetbal.nl app bijvoorbeeld, maar ook Voetbal op Zaterdag heeft de clubs al op basis van de nieuwe indeling gerangschikt.

En iedereen speelt gewoon 17 keer thuis en 17 keer uit.
 

Unregistere

Well-known member
Nou, kan niet anders zeggen dan dat Chris er in VI een artikel van heeft gemaakt waarin de zaak van diverse kant belicht wordt. Wie het allemaal een beetje heeft gevolgd, komt er misschien niet heel veel nieuws in tegen, maar zeker de moete waard om het te lezen!
 

Sjorro

Active member
VI.nl:

Is de kou tussen de amateurclubs en de KNVB, die woensdag de competitieindelingen bekendmaakte, werkelijk uit de lucht of is er alleen sprake van tijdelijke opklaringen? De discussie over de beloftenteams maakt dat de voetbalpiramide wankelt. De conclusie: terug bij af.

De regen kwam met bakken uit de hemel terwijl de vertegenwoordigers van de amateurclubs in de Tweede en Derde Divisie hun auto?s richting Zeist stuurden. In de sfeer van de afgelopen dagen kon er maar ??n schuldige worden aangewezen voor de onophoudelijke stroom water die op de Zeister bossen neerdaalde: de KNVB en in het bijzonder directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee. ?Het is populair en lekker makkelijk om tegen de KNVB aan te trappen, maar ook wij staan absoluut aan de zijde van het voetbal. Wij staan niet aan de andere kant, zijn geen vijand. We moeten dit samen oplossen.?
Mooie woorden van de directeur en er zit misschien nog wel een kern van waarheid in ook. Maar wie de confrontatie tussen de bond en de belangrijkste amateurclubs de laatste weken volgt, weet dat het vormen van een kabinet momenteel een makkelijkere opgave is. Van der Zee moet achter zijn bureau moedeloos hebben zitten staren naar het grote niets, hopend op een geniale ingeving. Het hoofdpijndossier is een migraineproject geworden. De directeur moet zich wanen in een doolhof waarin niemand ook maar enig idee heeft waar de uitgang is.
De meningen vliegen over en weer, de mails die het postvak-IN binnen denderen bevatten grote woorden, de media worden gebruikt om standpunten te uiten. ?Het is een complexe discussie?, weet de bekritiseerde directeur als geen ander. ?De sfeer was woensdagavond geladen, soms emotioneel. Ik snap dat zeker. Het gaat over ons voetbal en ieder heeft zijn eigen belangen. Dat laatste maakt het lastig. Er is geen eensgezindheid. Ik hoop echt dat er goede woordvoerders komen die alle clubs kunnen vertegenwoordigen. Dat maakt het overzichtelijker en duidelijker voor iedereen.? Dat laatste laat Van der Zee de toehoorders overduidelijk weten. ?Ik wil niet nog een jaar dit gezeik?, vat hij het plotseling fel samen in voor iedereen begrijpelijke voetbaltaal.
D-Day werd het al genoemd, het zou gaan donderen, er waren dreigementen. De amateurs waren het zat. Van der Zee kon een bewapend leger voetbalbestuurders tegenover zich verwachten. De inleidende beschietingen waren hevig geweest. Soms op de man, soms ongenuanceerd, vaak emotioneel, maar meestal gemeend. Van der Zee had het allemaal zien gebeuren. ?Welkom in de wereld van het voetbal?, noemde hij het. ?Ik heb ook veel nuance gehoord. Dat is goed, we moeten tot een oplossing komen. Wij zijn 127 jaar geleden opgericht om met elkaar een competitie vorm te geven. Om te zorgen dat ploegen tegen elkaar kunnen voetballen. Dan moet je samen bepalen hoe je dat doet. Dat geldt nog steeds.? De eerste handreiking kwam van Van der Zee: geen nieuwe instroom van beloftenploegen de komende twee seizoenen.Terug naar de tekentafel moet Van der Zee. Gedwongen door de clubs. Het betekent dat alle zaken aangaande de piramide tegen het licht gehouden dienen te worden. ?Niet alleen het beloften-verhaal, alles?, legt Van der Zee uit. ?Bij de clubs heeft het beloftenverhaal de overhand, omdat de eensgezindheid er op dat punt absoluut is. Ze hebben er allemaal grote moeite mee. Dat kwam in hun evaluatie al naar voren en dat zal uit onze evaluatie ook blijken, denk ik. Met de conclusie en de aanbevelingen gaan we aan de slag. Die moeten leidend zijn als we alles opnieuw tegen het licht houden.?
De beloften. De algehele weerzin om tegen de Jong-elftallen te moeten spelen is zo groot dat clubs dreigden hun vijfde elftal te gaan sturen of om helemaal niet te komen opdagen. De competitie-indeling met vijf beloftenelftallen in de Derde Divisie Zaterdag was te gortig. ?Dat heeft de zaak wel op scherp gesteld?, wist ook Van der Zee. ?Het is ook niet wenselijk, dat heb ik van begin af aan gezegd. We hebben ook van alles geprobeerd om het op te lossen, maar het is niet gelukt.?
Een vermenging van zaterdag- en zondagclubs, voorgesteld door HSC ?21, kreeg geen meerderheid. Een nieuwe poging zondagclubs naar de zaterdag te laten switchen door hen compensatie te bieden, werkte ook niet. ?Er zijn diverse alternatieven aangedragen. Die hebben we echt bekeken.? Het voorstel alleen thuisduels af te werken tegen de Jong-elftallen lijkt serieus, maar werd begrijpelijk afgeschoten door de bvo?s. Intussen worden de zaterdag- en zondagtegenstellingen weer duidelijk. De oplossing lijkt alles ontvlechten en terug naar hoe het ooit was: een zaterdag-, een zondag- en een beloftencompetitie. En dan een modus vinden voor promotie naar de Jupiler League.
Iedere club plaatst de eigen belangen boven het algemene belang. Eensgezindheid is er niet. Behalve over de beloften: die moeten eruit. Wie goed naar Van der Zee luistert, proeft dat een terugkeer naar een aparte beloftencompetitie wel degelijk tot de mogelijkheden behoort. Het besef is er. Nu pas. Van der Zee reageert door terug te kijken naar de ontstaansgeschiedenis ? waar hij niet bij betrokken was ? om het te willen begrijpen. ?We moeten eerlijk zijn: er is het een en ander fout gegaan. De toenmalige verenigingsraad, met zestig vertegenwoordigers uit het amateurvoetbal, hebben in dit dossier onvoldoende geluisterd naar de Hoofdklasse-clubs. De Topklassers zijn sterk geraadpleegd. Hoe dat proces is verlopen weet ik niet, ik was er niet bij. Maar er is te veel ruis op de lijn gekomen. Dat is gewoon niet goed.?
De gum op de tekentafel is er om de beloften uit de plannen te vegen.
 

Sjorro

Active member
REACTIES VAN BETROKKENEN:
DE TRAINER
Ton du Chatinier (AFC)
‘Het komt op mij over als een zoethoudertje’, reageert voormalig FC Utrecht-trainer Ton du Chatinier, nu coach van AFC. ‘Terug naar de tekentafel, tja. Tekenen doe je bij de McDonald’s en als je dan je kleurplaat inlevert, krijg je spikkeltjes op je ijsje.’
Du Chatinier chargeert graag en lardeert zijn antwoorden met groot gemak met de nodige humor. Maar het lachen vergaat hem momenteel. ‘Ze moeten met een oplossing komen. Alle beloften moeten eruit. Als het nu ??n club is of het zijn een paar clubs die er bezwaar tegen maken, maar het gaat echt om alle clubs. Ze houden zich doof voor de klachten. Ik hoop echt dat ze aan die tekentafel gaan zitten om dingen op te lossen. Je komt nu weer in een ambtenarenmolen terecht. Ik verwacht er eerlijk gezegd weinig van. Ik geloof het pas als ik resultaten zie. Je voelt je als amateurclub momenteel als een bezoeker van De Efteling. Je koopt een kaartje en mag overal in, maar je hebt geen idee hoe misselijk je eruit komt. Ik vond de reactie eerlijk gezegd ook wat lauw na de vergadering. Nu moet je doorpakken, de knuppel in het hoenderhok gooien. Nu gebeurt er weer twee jaar niets waarschijnlijk.’
Hoewel Du Chatinier met AFC in de Tweede Divisie alleen het beloftenelftal van Sparta treft, laat hij zich ook uit over de indeling met vijf beloftenploegen in de Derde Divisie Zaterdag. ‘Die clubs zitten nu opgezadeld met vijf van die ploegen. Zo’n Quick Boys, en zo kan ik nog wel een paar clubs noemen, kan nog zo’n goede ploeg hebben, maar kampioen gaan ze echt niet worden. Ik heb het zelf gezien dit seizoen, Twente-uit voor anderhalve man en een paardenkop. Dat wil je niet. De nu genoemde maatregel om tegen beloftenelftallen alleen maar thuis te spelen is gekunsteld. Dat is schipperen, clubs zoet houden.’
Du Chatinier is onlangs met vier collega-trainers (Hans Kraay junior, John de Wolf, Dick Schreuder en Danny Buijs) op audi?ntie geweest bij directeur Van der Zee. ‘Om zaken aan te dragen voor een betere competitie. Wij hebben allemaal wel een en ander meegemaakt en hebben oplossingen aangedragen. Niet eens zozeer over de beloften, meer over de competitie-opzet. Met Jong AZ in de Tweede Divisie was het natuurlijk drama voor de rest. We speelden om niks. Een systeem met periodes en play-offs kan een oplossing zijn.’ Du Chatinier had niet de indruk dat de revolutionaire plannen op veel bijval konden rekenen. ‘De KNVB blijft een logge organisatie, het kan allemaal sneller. Ons plan kun je zo invoeren, heb je een paar weken voor nodig.’
DE SPELER
Mels van Driel (ASWH)
Mels van Driel is speler van ASWH, dat uitkomt in de Derde Divisie Zaterdag. Ooit speelde hij in de beloften van Feyenoord, was hij prof bij Excelsior, Fortuna Sittard en RBC Roosendaal en nu dus amateur in Hendrik-Ido-Ambacht. Van Driel opent met een onder amateurs niet geliefd statement. ‘Voor profclubs is het echt een uitkomst. Spelers op die leeftijd hebben weerstand nodig om zich te ontwikkelen. Ik had in mijn beloftentijd graag deze mogelijkheid gehad. Je ziet ook dat het werkt voor ze. Wij speelden aan het begin van het seizoen Jong Volendam omver en in de tweede ontmoeting zag je dat ze zo gegroeid waren.’ Van Driel was ooit belofte bij Feyenoord. ‘Als speler van een Jong-elftal gaan je ouders niet altijd meer mee, er kwam nauwelijks iemand af op zo’n wedstrijd als je niet tegen Ajax speelde. Maar het was ook zo dat je als belofte plaats moest maken voor een selectiespeler. Ik was linksback, maar had wel te maken met Ramon van Haaren die bijna altijd geblesseerd was. Als hij terugkwam, speelde ik niet. Daar waren beloftenploegen voor. Ik heb het daar weleens met Ramon over gehad. “Sorry, man”, zei hij dan als-ie weer mee kon doen.’ Beloften tegen amateurs als voordeel voor de aankomende profs, Van Driel kan het alleen maar onderschrijven. ‘Ik ben er honderd procent zeker van dat het ze helpt. Fysiek, mentaal, dat willen we toch graag als we het over de toekomst van ons voetbal hebben? Ikzelf vind het alleen maar mooi als ik tegenover een prof sta, maar ik snap dat clubs daar moeite mee hebben. De ene week die speler, de andere week een ander, ik snap dat clubs dat kunnen zien als competitievervalsing. Zeker als je als amateurclub ambities naar boven hebt. Nu praat ik als amateur, h?. Voor de beker tegen Ajax of AZ is schitterend, maar met alle respect: op een koude zaterdagmiddag bij Almere City of Volendam is gewoon niet leuk. Als amateurclub wil je regioderby’s spelen of tegen de topamateurclubs op mooie complexen. Beloftenelftallen hebben niets met het amateurvoetbal te maken. Voor ons is dit niveau het hoogst haalbare, beloften willen hogerop. Er zijn tegenstrijdige belangen. Er wordt onderling zeker over gesproken. Wij hebben spelers die zes of zeven dagen in de week werken naast het voetbal. En dan moet je op zaterdag naar Jong Groningen. Heb je trouwens ook als je zaterdag en zondag mixt. Die lange afstanden, daar zit niemand op te wachten. Het gaat amateurclubs om mensen uit de regio te trekken, sponsors te binden en een mooie kantine-omzet te hebben. Dat moet de KNVB gaan inzien.’
Van Driel komt tot een conclusie. ‘Iets ultiems bestaat niet’, denkt hij. ‘Iedereen heeft eigen belangen. Waarom moet er vanuit de Jupiler League gedegradeerd worden? Ik ben met Fortuna twee keer laatste geworden, ik vond het uitstekend dat er geen straf was. Maar ik snap het sportief gezien. Alleen als je dan als Fortuna Sittard moet degraderen, terwijl Jong AZ en Jong Utrecht in de Jupiler League spelen... Het is de doodsteek voor een club die eruit vliegt.’
 

Sjorro

Active member
DE BESTUURDER
Leon Annokkee (FC Lisse)
Terug naar de tekentafel, was de uitspraak van de week. Annokkee is er blij mee. ‘Zie het als een startpunt van een nieuwe fase. Het betekent dat we daar als clubs ook bij betrokken moeten zijn. We moeten zorgen voor een goede afvaardiging en meepraten. Het moet geen Poolse landdag worden.’ Blijft de vraag wat er nu met de beloften moet gebeuren. ‘Het standpunt is eenduidig: we willen ze niet. De stop op verdere toelating is een eerste gebaar. Uitstroom kan echter niet. Komend seizoen spelen we gewoon. Dat hebben we geaccepteerd. Alleen over de invulling moet nog gesproken worden. Er is goed geluisterd en ik ben ervan overtuigd dat er iets gebeurt. Terug naar de tekentafel betekent dat er naar de beloftenelftallen in de piramide gekeken gaat worden. Dit is een slag die geslagen is, maar de oorlog is nog niet gewonnen.’
DE BVO
Gerard Nijkamp (PEC Zwolle)
Ze zijn gespreksonderwerp nummer ??n, maar zich mengen in de discussie is haast onmogelijk. De amateurs hebben de mond vol over de beloften, ze worden als ongenode gasten in hun competitie beschouwd. ‘Ik moet met de boodschap terug naar de bvo’s’, concludeerde directeur Jan Dirk van der Zee nadat hij de nieuwe instroom met twee jaar had opgeschort.
Technisch directeur Gerard Nijkamp van PEC Zwolle – een van de beoogde extra instromers in de piramide – reageert op de ontstane situatie. ‘Ik heb in de werkgroep gezeten, samen met onder anderen Peter Jeltema (FC Groningen, red.) en Eric Gudde (Feyenoord, red.). We hebben met de ledenraad en het bestuur van die Tweede en Derde Divisie gezeten. Het werd steeds minder. We begonnen in die bondsvergadering heel voortvarend: Wij geven wat aan jullie en krijgen wat terug (doelt op licentie-eisen, red.). Vervolgens zouden er naar verwachting acht tot tien clubs met hun beloftenploeg instromen, dat werden er achttien. We begrepen dat de clubs daarvan schrokken. Toen hebben we gezegd: Ok?, laten we voor een compromis gaan. Laten we een aparte beloftencompetitie inrichten waarbij de winnaar doorstroomt naar de Derde Divisie. Zelfs dat wordt van tafel geveegd.’ Nijkamp lijkt gefrustreerd door de gang van zaken. ‘Het gaat om het belang van het totale voetbal, maar dat heeft bijna niemand meer voor ogen. We willen onze talenten zo goed mogelijk opleiden… We gaan nu weer terug naar de tekentafel. Van uitstel komt afstel, ben ik bang.’
Of hij opnieuw aanschuift bij de besprekingen weet Nijkamp nog niet. ‘Ik ga me even heel goed beraden of ik nog wel in zo’n werkgroep wil zitten. Het heeft geen zin, met alle respect, met mensen aan tafel te gaan zitten die alleen hun eigenbelang vertegenwoordigen. De ledenraad van het amateurvoetbal zat er nog vrij lang vrij neutraal in. Enkele anderen niet. Ik denk dat er niet meer zoveel mensen zijn die er nog in willen gaan zitten.’
Nijkamp schetst hoe PEC Zwolle tegenwoordig met de beloften omgaat en wat de gevolgen zijn als van uitstel inderdaad afstel komt. ‘Wij hebben binnen de club het besluit genomen dat wij het beloftenteam zien als een extra team, dat wekelijks onder de hoogste weerstand moet komen te spelen. We zijn het anders gaan inrichten. Albert van der Haar is overgestapt van de eerste selectie. De selectie moest groter worden, er moest een ander programma op gedraaid worden. Denk aan meer trainen, eigen verzorging, fysiotherapie, et cetera. Dat is wel een extra kostenpost. Ons doel was om binnen drie jaar een rol te spelen binnen de Tweede Divisie. Daarvanuit zou de doorstroming van de Onder-19 naar het eerste elftal op den duur makkelijker moeten worden. Daar gaat nu een streep doorheen en dat is zeer teleurstellend en een gemiste kans voor het voetbal in Nederland.’
 

Hankie

Well-known member
Je ziet dat de clubs het niet willen, maar een speler maakt het niet uit. Die is realistisch dat het goed is voor het voetbal.
 

erka

Well-known member
Laten we een aparte beloftencompetitie inrichten waarbij de winnaar doorstroomt naar de Derde Divisie. Zelfs dat wordt van tafel geveegd.

1. Maak daar nou eens Tweede Divisie van. Dan krijg je dus drie Derde Divisies. Een Zaterdag, een Zondag en een Beloften.
2. Eerste Divisie maximaal 4 Beloften.
3. Tweede Divisie idem maximaal 4 Beloften.
4. Onderste 2 uit Eerste Divisie degraderen naar Tweede Divisie en idem tussen 2e en 3e.
5. Alleen promotie voor een Belofte als er een Belofte uit een hogere klasse bij de onderste 2 eindigt. En zelf natuurlijk bij de hoogste twee. Anders niet.

Even wat snel bedacht, maar ga het nog wel even uitwerken.
 
Laatst bewerkt:

Friesland

Well-known member
5. Alleen promotie voor een Belofte als er een Belofte uit een hogere klasse bij de onderste 2 eindigt. En zelf natuurlijk bij de hoogste twee. Anders niet.

Absoluut oneens. Een kampioen moet altijd voorrang krijgen, zelfs als dat betekent dat de nummer 4 moet degraderen.
 

Forza AZ

Well-known member
1. Maak daar nou eens Tweede Divisie van. Dan krijg je dus drie Derde Divisies. Een Zaterdag, een Zondag en een Beloften.
2. Eerste Divisie maximaal 4 Beloften.
3. Tweede Divisie idem maximaal 4 Beloften.
4. Onderste 2 uit Eerste Divisie degraderen naar Tweede Divisie en idem tussen 2e en 3e.
5. Alleen promotie voor een Belofte als er een Belofte uit een hogere klasse bij de onderste 2 eindigt. En zelf natuurlijk bij de hoogste twee. Anders niet.

Even wat snel bedacht, maar ga het nog wel even uitwerken.
Als een belofte uit de Tweede Divisie promoveert en er al 4 beloftes in de Eerste Divisie zitten (en er geen op een degradatieplaats staat), dan kun je via een play-off laten bepalen wie er het volgende seizoen in de Eerste Divisie mag spelen.
Hetzelfde voor Tweede Divisie en Derde Divisie beloften. Alleen directe promotie als er plek is in Tweede Divisie, en anders een play-off met de belofte die het laagst is ge?indigd.

Heb je alleen nog het punt dat er meer amateurclubs zouden kunnen degraderen uit de Tweede Divisie dan dat er amateurclubs promoveren vanuit de Derde Divisie (als er geen beloftes op een degradatieplaatst staan, maar er nog wel plek is voor de Derde Divisie belofte-kampioen, omdat het maximum van 4 clubs niet overschreden is).
 

erka

Well-known member
Heb je alleen nog het punt dat er meer amateurclubs zouden kunnen degraderen uit de Tweede Divisie dan dat er amateurclubs promoveren vanuit de Derde Divisie (als er geen beloftes op een degradatieplaatst staan, maar er nog wel plek is voor de Derde Divisie belofte-kampioen, omdat het maximum van 4 clubs niet overschreden is).

In dat geval promoveert het hoogste beloftenteam niet, maar een gewoon team. Dan heb je dus 3+5. En dan kun je het laagst ge?indigde team van die 5 verplicht laten degraderen. Mijn idee is een maximum, geen verplicht aantal.
 

Unregistere

Well-known member
Je ziet dat de clubs het niet willen, maar een speler maakt het niet uit. Die is realistisch dat het goed is voor het voetbal.

Ik denk ook dat iedereen dat wel inziet, zelfs de hardst roepende tegenstanders. Maar veel websites zijn blind voor dat geluid. Neem bijvoorbeeld Tweededivisie.org, dat wel gretig quotes van Du Chatinier pakt, maar het stukje van Mels voor het gemak maar even negeert.

Sjorro bedankt voor het plaatsen van het artikel trouwens!
 
Bovenaan