Vitesse Nieuws topic

Sjorro

Active member

Vitesse is 20 dagen verwijderd van dakloos bestaan: rechter lijkt nog de enige die dat kan voorkomen​

Het lijkt onvermijdelijk dat het lot van Vitesse in de handen ligt van de rechter. De Arnhemse club probeert vrijdag via een kort geding af te dwingen ook volgend voetbalseizoen in GelreDome te kunnen voetballen. Gesprekken met de eigenaar van het stadion in aanloop naar de rechtszaak hebben geen doorbraak opgeleverd.
De tijd dringt voor de eredivisionist. De KNVB moet vóór 1 maart weten of Vitesse over een stadion beschikt voor het seizoen 2023-2024, dat begint op 11 augustus. Het huidige huurcontract loopt af op 30 september. Is er niet op tijd duidelijkheid, dan kan de voetbalbond als uiterste consequentie de voetballicentie van Vitesse intrekken. Daarmee zou het voortbestaan van de club gevaar lopen.
aldus De Gelderlander
 

Sjorro

Active member
Het is Vitesse, de Exploitatiemaatschappij GelreDome en stadioneigenaar Nedstede niet gelukt om een nieuw huurcontract voor GelreDome af te sluiten. De rechter moet daarover een uitspraak doen in het kort geding dat Vitesse had aangespannen.
 

Deathprod

Active member
Ze spelen gewoon wat blufpoker. Zonder elkaar is het voor beide einde verhaal. Daarom gaat het sowieso wel goedkomen.
 

delmaestro

Well-known member
Precies. Maar ik acht elke rechter een stuk slimmer en realistischer dan zowel die charlatan Van der Kuijt als die dagdromers van Vitesse, dus laat die dan ook maar maar bepalen wat het gaat worden. Kun je daar vervolgens op verder doorklungelen...
 

Pascallovic

Well-known member
Vraag mij af of Vitesse een poot om op te staan heeft. Ik vind het een vreemde redenering. Zelf bewust de huur opzeggen en vervolgens zeuren dat je na afloop van het huurcontract niet meer in het stadion mag spelen, omdat je een eeuwig speelrecht zou hebben. Dat er ergens een bepaling is opgenomen maakt niet dat je dan ook even de huurprijs kunt bepalen. Wat mij betreft hebben ze met het opzeggen van het contract zelf ook een streep door het speelrecht gezet.

Denk dat Vitesse het Gelredome meer nodig heeft dan andersom. Het Gelredome kan nog kijken naar andere evenementen die binnen de verschillende vergunningen passen.
 

delmaestro

Well-known member
De opzegging zelf komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het contract zou stilzwijgend met 20 jaar verlengt worden tegen hetzelfde tarief indien ze het niet zouden opzeggen voor die bepaalde datum. Het is een bijzonder ongunstig contract (nauwelijks horeca-inkomsten, torenhoge prijs van dik 2 mljn voor slechts 25 speeldagen per jaar), maar goed dat heeft Vitesse destijds nou eenmaal getekend. En vervolgens is de club dat ook netjes nagekomen van 2003 tot 2023. Maar nu zeggen ze hem dus formeel op conform de opzegtermijn, omdat ze willen onderhandelen. Want diezelfde molensteen zou anders nog eens 20 jaar om de nek hangen. En ze denken dat er dus wat te halen is. Het stadion is niet meer nieuw, maar dik 25 jaar oud. De markt voor het gebouw ziet er totaal anders uit met de komst van o.a. een Afas, een Ziggo, en een geluidsimpuls in de ArenA. En ook niet onbelangrijk: de staat van het pand is erbarmelijk. Het broodnodige groot onderhoud wordt niet gepleegd door de eigenaar. Zo is het drainage systeem al jaren kapot, wat ervoor zorgt dat de club zo'n beetje elk seizoen een nieuwe mat kan bekostigen (want de kosten van dit soort 'gevolgschade' zijn schijnbaar voor de club).

Ik denk dat Vitesse kansen ziet op een beter/marktconformer contract. Een foefje dat ze achter de hand denken te hebben is het in 2003 vastgestelde 'eeuwige speelrecht'. Geen hond weet wat daar nou letterlijk in staat, want het is een geheim document en Vitesse weigert het te laten inzien door de stadioneigenaar, want natuurlijk heel gek is. Als het daadwerkelijk een wapen is, dan zet je het logischerwijs in, maar ik begrijp die geheimhouding tegenover v.d. Kuijt daarin niet echt.

Hoe dan ook, het onderhandelen voor een gunstiger huurcontract is dus niet gelukt, maar wellicht kan het via de rechter wel worden afgedwongen. Ik weet niet hoe kansrijk ze zijn, ik snap echter hun argumenten heel goed. Net als die van v.d. Kuijt trouwens. Dit kan in mijn optiek alle kanten op, maar ik kan me voorstellen dat het 'maatschappelijk belang' doorslaggevend is, en dat beide partijen straks een compromis ondertekenen...
 

Joost

Well-known member
Eigenlijk hadden ze veel beter op het terrein van de Rijnhal een nieuw stadionnetje met 15/20.000 plekken kunnen bouwen.
 
Laatst bewerkt:

Jef400

Well-known member
Eigenlijk ze veel beter op het terrein van de Rijnhal een nieuw stadionnetje met 15/20.000 plekken kunnen bouwen.
Wat ik al vaker hen gezegd. Typisch Duits 3. liga stadion zoals Regensburg, Aue, Ingolstadt zou prima voor ze zijn.
 

Max

Administrator
Forumleiding
Ik denk dat de gemeente ook geen zin heeft in een onrendabele Gelredome in de stad en daarom niet snel een vergunning zal afgeven.
 

Max

Administrator
Forumleiding
Tja ze moesten zo nodig achter Barcelona en Manchester United aan.

Vitesse kan er ook weinig aan doen dat je in Nederland niet een dergelijke schuldenberg als Barcelona mag opbouwen. Vitesse heeft haar best gedaan.
 

Joost

Well-known member
Ik denk dat de gemeente ook geen zin heeft in een onrendabele Gelredome in de stad en daarom niet snel een vergunning zal afgeven.
Naar wat ik overal lees is de evenementenhal Gelredome winstgevend, ook zonder Vitesse.
 

Max

Administrator
Forumleiding
Aha. Het probleem van de hedendaagse media. Dit lees je inderdaad. Alleen de onderbouwing is er nergens...

Meestal zit zo’n stadion in een aparte BV of NV. Dus er zal ergens een jaarrekening zijn. Niet dat een journalist die ooit erbij zal pakken.
 

Joost

Well-known member
Meestal zit zo’n stadion in een aparte BV of NV. Dus er zal ergens een jaarrekening zijn. Niet dat een journalist die ooit erbij zal pakken.
Aha. Het probleem van de hedendaagse media. Dit lees je inderdaad. Alleen de onderbouwing is er nergens...
Het zijn diverse NV's.

In het geval van het Gelredome lijkt het me best wel plausibel dat dit klopt, maar jij hebt betere informatie?
 
Bovenaan