Beloftenteams in de piramide

Satyr

Administrator
Forumleiding
en een opmerking van iemand die geheel buiten de werkelijkheid staat.

114216_spiegel_big.jpg


Alsjeblieft
 

Ceephax

New member
Die vaste selecties komen er ook nog wel. Dat onderwerp samen met een maximum aan beloftenteams in de piramide komen telkens terug in de discussie en de KNVB denkt nu in ieder geval na over ??n van die twee onderwerpen. Rijkelijk laat, maar toch. En waarom pas eind augustus evalueren? We willen toch al veel eerder duidelijkheid over waar alle beloftenteams terecht komen en waar ze voor spelen.

Ik vraag me af hoe de praktische uitvoering er uit zou komen te zien. Stel 4 Jong-teams eindigen in de Jupiler League op plaatsen 1,2, 3 en 4. En een ander beloftenteam wordt kampioen van de Tweede Divisie. Ga je dan de nummer 4 uit de Jupiler League laten degraderen, of laat je de kampioen van de Tweede Divisie niet promoveren?

De amateurs hebben in ieder geval een gouden troef in handen, vaste selectie's of geen extra beloftenteams toelaten.

Verder zou ik de kampioen altijd laten promoveren, zodat de slechtste beloftenploeg eruit moet. Als een beloftenteam door play-offs kan promoveren zou ik er nog een play-off finale aanvast plakken tegen het slechtste beloftenteam. Je krijgt in de competitie ook nog een extra spanning onderling tussen de Jong Ploegen. Verder hoef je ook niet zoveel waarde aan die beloften elftallen te hechten, die doen eigenlijk alleen mee omdat ze meer weerstand willen hebben dan in de beloftencompetitie, en op het hoogste niveau is dan maar plek voor 4.
 

Joost

Well-known member
Heeft iemand al het idee geopperd om de beloftenteams met vaste selectie te laten voetballen in een eigen competitie in een eigen piramide? Met dus een Eredivisie, Eerste Divisie en lagere divisies waar iedere club die dat wil onderin kan aansluiten.
 

De Groene Scout

Well-known member
Pffff, N-O gaat er toch hele maal niet om wie, wie nodig heeft.
Insteek van de KNVB is en was al jaren een 'gezonde' piramide. Als je kampioen wordt ga je hogerop, sta je laatste dan vlieg je eruit.
Omdat de zaterdag-tak altijd een aparte piramide is geweest stagneerde dat en kwam de mix om de hoek.
Wil je daarin meedraaien, dan moet je je ook aanpassen aan de regels in die mix en dat is nog altijd maar mondjesmaat gedaan.
 

Satyr

Administrator
Forumleiding
De amateurs hebben in ieder geval een gouden troef in handen, vaste selectie's of geen extra beloftenteams toelaten.

Hoezo? Alsof de KNVB daar naar luistert...? Het is de keus van de KNVB, het is niet zo dat de amateurs maar even wat te eisen hebben. Als puntje bij paaltje komt, buigt iedereen.
 

de waan

Well-known member
Dat klopt, maar dat is dan de consequentie van het spelen met Jong-teams in de standaard klassen. Je zou dan een maximum kunnen gaan instellen voor alle niveaus, dus ook voor 2e Divisie, 3e Divisie, Hoofdklasse, etc. met de daaraan verbonden consequenties van degraderen als slechtste Jong-team. Dat maakt het duidelijk en wellicht trekt dat de standaard-teams wel eerder over de streep als ze weten dat hun competitie niet wordt geannexeerd door Jong-teams.

Ik denk dat het in de praktijk ook wel mee zal vallen met problematische sitauties. Je ziet nu al dat de beloftenteams zich uitspreiden van niveau top JL tot niveau hoofdklasse.
 

de waan

Well-known member
Heeft iemand al het idee geopperd om de beloftenteams met vaste selectie te laten voetballen in een eigen competitie in een eigen piramide? Met dus een Eredivisie, Eerste Divisie en lagere divisies waar iedere club die dat wil onderin kan aansluiten.

Ik wel al eens, ja. Wat mij betreft nog altijd de beste optie, maar een gepasseerd station vrees ik.
 

De Groene Scout

Well-known member
De tientallen jaren dat de zaterdagcompetities ondergeschikt waren aan de zondag maakte niemand in het zondagvoetbal zich er druk om dat er gescheiden competities waren.
Dat gebeurde sinds de KNVB en de zondagverenigingen zich steeds meer zorgen gingen maken over de zondagcompetities en de trek van spelers naar het zaterdagvoetbal.

Hoezo ondergeschikt? Er waren gewoon 2 gescheiden amateurafdelingen en een BVO-tak.
Ging prima samen of apart zo je wilt.

Pas vanaf moment dat er instroom naar BVO-tak werd voorgesteld kwam de discussie. Dat heeft niets met de zorgen van de zondagtak te maken.
 

Satyr

Administrator
Forumleiding
Klopt. Bij de KNVB zijn de belangen van de amateurs de laatste jaren ondergeschikt aan die van de BVO's
Ja en dat is logisch.

Bij elke club gebeurt hetzelfde hoor, daar staat het 1e team op de hoogste trede en de rest hangt er wat bij. Of dat nou het 5e of de f3 is, ze zullen nooit de prioriteit van het 1e krijgen.

Hetzelfde is met bvo's en amateurs
 

Joost

Well-known member
Inderdaad wel erg zwart wit.
Die zondagverenigingen, als pakweg Lienden, TEC en UNA in de tweede divisie zijn echt opleidingsverenigingen en geen koopclubs.
Laat me niet lachen, wat een onzin.

Overigens, wat wil je ermee zeggen dat zaterdag koopt en zondag aan opleiding doet ?
Dat zondag daarom deugt en zaterdag niet ?
Misschien dat zaterdag wel meer kan kopen omdat sponsoren liever daar hun geld in steken of omdat ze hogere recettes hebben of omdat ze bv meer kantine omzet hebben.
Maar mijn bijdragen hier zullen wel weer leiden tot een warme deken aan reacties van zaterdag-haters hier.
Het zij zo.

Als we het gewoon bij de feiten houden is het toch echt zo dat zondagverenigingen veel hoger staan in de lijsten met de beste jeugdopleidingen in Nederland.

In de top 100 (http://www.dehuisaanhuis.nl/sport/67039/top-100-jeugdopleidingen-amateurvoetbal-20162017/) staan 4 zondag 2e Divisionisten waarvan 3 bij de beste 25. Excelsior Maassluis is de enige zaterdag 2e Divisionist op plek 47.

Van de drie hoogste verenigingen die als zaterdag zijn aangemerkt in de lijst staan (ik ga uit van het hoogst spelende eerste team) hebben er twee ook een zondagafdeling die zelfs meer elftallen telt.

In de jeugdcompetities zijn de verenigingen die doordringen tot de hoogste klassen vrijwel zonder uitzonderingen zondagclubs.

Het is dus echt een feit dat de betere jeugdopleidingen te vinden zijn bij verenigingen die prestatief op zondag voetballen.
 

Satyr

Administrator
Forumleiding
Wat je hier zegt klopt wel in grote lijnen denk ik.
Of dat gelijkwaardig is aan de verhouding BVO - amateur is maar zeer de vraag.
Het lijkt soms inderdaad wel zo dat de KNVB zo denkt.

Maar ik vind dat in tegenstelling tot jou niet logisch.

Wat heeft het amateurvoetbal betekend voor het Nederlandse voetbal? Tuurlijk, elke speler begint bij een club, maar daarna? Je snapt wel dat Ajax meer invloed heeft op beslissingen dan Katwijk? Dat Excelsior meer recht van spreken heeft dan vv De Walden? Als je dat niet begrijpt, heb jij een probleem in de bovenkamer. Of zoals we dat met een eufemisme zeggen 'een bord voor je kop'
 

Tobcoach

New member

Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat Feyenoord niet in de 5e klasse wil beginnen met het belofteteam. Daarom de uitspraak dat men er pas over wil nadenken als de competitiestructuur verandert.
Anderzijds is er het organisatorische aspect. Varkenoord wordt de komende jaren stevig onder handen genomen, met onder andere een nieuw complex voor de beloften en de jeugdopleiding. Pas als dat klaar is (naar verwachting ergens in 2019, 2020) wil men serieus nadenken over het laten instromen van het belofte-elftal omdat men dan een accommodatie heeft die aan alle KNVB-eisen en -voorwaarden voldoet.
 

de waan

Well-known member
Meevallen in de zin dat het niveau van de beloftenteams nogal sterk uit elkaar ligt. Maar dat leek me wel vrij duidelijk.
 

Tobcoach

New member
Als straks ook de andere beloftenteams worden toegelaten worden de standaard competities steeds verder vervuild.
Noem dat maar meevallen.
En dan heb ik het nog niet eens over het in de toekomst ook nog reserve elftallen van grotere amateurclubs laten instromen, waar nu ook al met de KNVB over gepraat wordt.

Ach, en als de KNVB toch lekker bezig is, laat ze dan ook de beste dameselftallen maar instromen in de competitie.
 

Satyr

Administrator
Forumleiding
En dan heb ik het nog niet eens over het in de toekomst ook nog reserve elftallen van grotere amateurclubs laten instromen, waar nu ook al met de KNVB over gepraat wordt.

Dan zullen ze net als nu toch echt met een groep moeten komen. Of als je drie jaar in de Juup spelet, dat je team in de Hoofdklasse mag instromen. Dat gebeurt dus heel af en toe, dat is te overzien.

Persoonlijk hoeven van mij de 2e teams van amateurs niet in te stromen. En van Jupiler teams eigenlijk ook niet
 

de waan

Well-known member
Tuurlijk is het duidelijk dat dat bedoeld wordt.
Maar met meevallen suggereer je ook dat het allemaal niet zo erg is wanneer de piramide steeds verder bevuild wordt met allemaal reserveteams.
Ik vind dat een kloten ontwikkeling.

Voor mij hoeft het ook niet. En dat suggereer ik ook niet volgens mij. Het was slechts een reactie op de mogelijke samenklontering van beloftenteams op een bepaald niveau.
 

Forza AZ

Well-known member
Andere optie zou kunnen zijn om twee degradatieplekken uit de JL in te stellen: eentje regulier en eentje voor het slechtste Jong-team. Die worden dan vervangen door het beste A-team uit de 2e Divisie en het beste Jong-team uit de 2e Divisie. Geeft ook duidelijkheid.
Dan zou je dus in theorie de nummer 4 uit de Eerste Divisie kunnen laten degraderen (als alle 4 belofte-teams in de top 4 eindigen) en daarvoor in de plaats de nummer 14 van de Tweede Divisie kunnen krijgen (als alle belofte-teams daarin bij de onderste 5 eindigen). Dat lijkt me toch een idiote situatie.
 
Bovenaan