[h=1]Vandaag topoverleg over BeNeLiga: grote clubs bepalen koers[/h]
Over een gezamenlijke Belgisch/Nederlandse competitie wordt al decennialang gediscussieerd en gedagdroomd, maar voor het eerst is de haalbaarheid van een zogenoemde BeNeLiga grondig onderzocht.
Door Sjoerd Mossou
Vandaag presenteert accountantsbureau Deloitte een vuistdik rapport aan de zes grootste clubs van Nederland (Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse en FC Utrecht) én de vijf Belgische topclubs (Anderlecht, Standard, Club Brugge, RC Genk en Standard Luik). Ook de Eredivisie CV, de KNVB, de KBVB en de Belgische Pro League schuiven aan bij het topoverleg.
De elf profclubs hebben Deloitte gezamenlijk opdracht gegeven voor een grondig haalbaarheidsonderzoek. Cruciale vraag in het dossier: levert een gezamenlijke Belgisch/Nederlandse competitie significant meer inkomsten op uit marketing en televisie dan beide bestaande competities bij elkaar opgeteld? En hoe verhoudt zich dat in 2025, wanneer het Nederlandse televisiecontract met FOX Sports afloopt?
Alleen wanneer er sprake is van ‘één plus één is drie’, hebben de plannen een reële kans van slagen. Voor de topclubs is dat in deze fase de belangrijkste maatstaf : wanneer uit de berekeningen blijkt dat de kloof met de vijf Europese topcompetities substantieel verkleind kan worden, krijgt het project in de komende maanden een vervolg. Pas in dat geval sluiten de overige Nederlandse en Belgische clubs aan in de besluitvorming. Ook zal dan verder onderzoek worden gedaan, bijvoorbeeld naar de mening van spelers, trainers en publiek.
De verdeeldheid zal ongetwijfeld groot zijn. Een peiling van de Belgische krant Het Laatste Nieuws onder spelers, trainers en bestuurders in de hoogste divisie leerde dat slechts 35 procent voorstander is van een BeNeLiga. Ook de vijf topclubs zitten in België niet op één lijn: Standard Luik geldt als een groot scepticus, zoals de weerstand bij de Waalse clubs toch al groter is dan in Vlaanderen. Onder andere RC Genk en AA Gent zijn uitgesproken voorstanders.
De zes Nederlandse clubs trekken meer collectief op, maar duidelijk is dat de topclubs aan het stuur zitten. Met name Ajax is bepalend in de koers voor de komende periode; de Amsterdamse club kijkt meer dan alle anderen door een internationale bril naar de toekomst. Ajax legt de cijfers van de BeNeLiga óók naast die van een mogelijke Europese supercompetitie, en naast de ontwikkelingen in de Champions League. Als de Nederlandse landskampioen geen heil ziet in de Belgisch/Nederlandse plannen, is de kans klein dat het project concreet van de grond komt. [h=2]Grote gevolgen[/h]
De Eredivisie CV en de KNVB zitten vandaag aan tafel om ook het belang van alle overige clubs te vertegenwoordigen. Een BeNeLiga zou grote gevolgen hebben voor het complete Nederlandse en Belgische voetballandschap.
Onder een eventuele Belgisch/Nederlandse topcompetitie met tien Nederlandse en acht Belgische clubs, zou je normaal gesproken twee nieuwe nationale profcompetities krijgen, waarbij ook een promotie/degradatieregeling wordt ingebouwd. Ook de (financiële) gevolgen voor die divisies en clubs zijn op aandringen van de Eredivisie CV volledig doorgerekend door Deloitte. [h=2]Hobbels[/h]
In alle gevallen ligt de weg naar een mogelijke BeNeLiga nog bezaaid met hobbels. Niet alleen sportief en financieel, ook fiscaal zijn er tal van obstakels. Daarnaast is de Europese voetbalbond UEFA altijd kritisch geweest op plannen voor grensoverschrijdende competities. Geen onbelangrijke vraag wordt ook of de UEFA net zoveel gezamenlijke Europese tickets beschikbaar zal stellen als nu in de Belgische en Nederlandse competities gebeurt.
Het jaar 2025 is vooralsnog het startpunt in de plannen, omdat de Nederlandse televisierechten pas dan op de markt komen. Die tijd verwachten de betrokkenen ook sowieso nodig te hebben om een mogelijk BeNeLiga van de grond te kunnen krijgen, met al zijn haken en ogen.