Een van mijn katten heeft FORL....
FORL staat voor Feline Odontoclastische Resorptieve Laesies. Hierbij wordt het tandglazuur aangetast door bepaalde glazuuretende cellen (odontoclasten). Deze cellen zorgen er normaal gesproken voor dat de glazuurlaag op de tanden langzaam vernieuwd wordt en zo gezond blijft. Maar bij FORL zijn deze cellen als het ware op hol geslagen. Zo ontstaan er gaatjes in de tanden en kiezen, die meestal zichtbaar worden aan de overgang tussen tand en tandvlees. De gaatjes kunnen ook in de wortels ontstaan, soms lossen de wortels zelfs helemaal op. Het is een progressieve aandoening, dat wil zeggen dat meestal meerdere tanden worden aangetast. Helaas is de oorzaak van FORL nog niet helemaal duidelijk. Vaak is de aandoening genetisch bepaald, vooral bij bepaalde raskatten. FORL kan ook ontstaan als gevolg van een normale tandvleesontsteking, door virusinfecties of door storingen in het immuunsysteem van de kat.
Ik merkte vooral na mijn vakantie in oktober dat mijn kat heel veel afgevallen was en nog humeuriger was geworden dan ze altijd al was. En omdat de dierenarts bij haar jaarlijkse controle in juni al had aangegeven dat ze veel tandsteen had, heb ik even naar haar gebit gekeken. En ik schrok me rot...
Direct naar de dierenarts. Diagnose: FORL. Er zijn nu twee hoektanden en 3 kiezen getrokken, die waren er het slechtste aan toe. Volgens de dierenarts is de kwaliteit van leven nu weer goed, maar er is niet aan te geven hoe snel de rest van het gebit achteruit zal gaan. Voor deze keer heb ik ingestemd met het trekken (kostte me een Godsvermogen, maar da's bijzaak) maar als het gebit straks weer zo hard achteruit is gegaan, is het wat mij betreft einde oefening.
Beestje is 10 jaar oud, en inderdaad een raskat (Brits korthaar). Ik zet me schrap voor het ergste het komende jaar....