Eredivisie 2019-2020

JMD

Well-known member
Maar goed, die Chinees van ADO heeft het maar mooi net op tijd voor elkaar gekregen dat zijn club niet degradeert.

Staan nog steeds eennalaatste. Kan zomaar zijn dat die samen met RKC naar de KKD mogen... Puur toeval is het gat tussen de nr. 1 KKD en de nr. 3 net zo groot als het gat tussen de nr. 18 ere en de nr. 16. En ook het gat tussen nr. 2 en 3 KKD even groot als het gat tussen de nr. 17 en 16 ere. Dus als je Cambuur laat promoveren op basis van een gat van 11 punten, kan je RKC laten degraderen op basis van datzelfde gat. Idem voor ADO en De Graafschap.

Er kan ook gekozen voor wat de amateurs hebben gedaan (en bv ook de hockeybond): gewoon streep eronder en volgend jaar opnieuw beginnen.
 

JMD

Well-known member
Werk je tegenwoordig bij Hypercube?

Nee, want dan zou hij wel zijn gekomen met een versie waarbij na die 2 groepen van 10 er een tussenronde komt van 2 groepen van 6 en 1 van 8, waarna een eindronde komt met 5 groepen van 4 waarbij de nummer 1 van groep 5 nog kans maakt op Europees voetbal omdat die tegen de nummer 4 van groep 1 een PO moeten spelen om die laatste plek. :)
 

Friesland

Well-known member
Of splitsen in twee groepen van 10 (noord en zuid), 18 speeldagen. En dan de top 2 van elke groep tegen elkaar in een playoff om de titel in een nacompetitie van 4. Dat past makkelijk.

Die twee groepen moeten kwalitatief wel een beetje gelijkwaardig zijn.

Het enige probleem is dat we nog steeds niet weten wanneer er weer gespeeld gaat worden, alleen dat het niet voor 1 september zal zijn. Wellicht kan het al in het weekend van 4-6 september, wellicht later in september, wellicht pas november, misschien zelfs niet voor 2021. De KNVB moet voor ieder scenario een plan maken. En dan is men ook nog afhankelijk van wat de UEFA besluit. Als die besluiten om het hele seizoen 2020-21 eruit te gooien,dan zijn er opeens veel meer speeldagen beschikbaar en hoeft de competitie niet aangepast te worden.

Voor het seizoen 2020-21 zit de UEFA ook flink in de knel. De voorrondes zouden normaal gesproken eind juni beginnen. Ik weet niet wat de verschillende landen besloten hebben, maar als er pas in september gespeeld kan worden, dan moeten er even 5 voorrondes ingehaald worden. Dan is het december voor de hoofdtoernooien kunnen beginnen. En dat is als je alles over een wedstrijd gaat spelen. Voor de groepsfase moet dan ook nog iets bedacht worden, zeker voor de CL omdat er ook nog clubs door moeten schuiven naar de EL knockoutfase.

Als de KNVB weet hoeveel speeldagen er beschikbaar zijn, kunnen ze bepalen hoe de Eredivisie er in het seizoen 2020-21 uit gaat zien.
 

Abubakari

Well-known member
Dank je. Ik heb gewoon het beste voor met het Nederlandse voetbal :duim:

PSV de CL in, dat kun je Nederland niet aan doen. En PSV ook niet. En gevegt ook niet. En JMD en stc al helemaal niet.
Niemand eigenlijk. Nou ja de CL tegenstanders van PSV misschien.
 

Abubakari

Well-known member
Nee, ik ken Mario. Rotterdammer en voor PSV. Nou, dan weet ik genoeg. Bij alles wat zo iemand bedenkt gewoon het tegenovergestelde doen, dan is er een kans dat het nog met een sisser afloopt.
 

Forza AZ

Well-known member
Als de KNVB weet hoeveel speeldagen er beschikbaar zijn, kunnen ze bepalen hoe de Eredivisie er in het seizoen 2020-21 uit gaat zien.
Aangezien je dus van te voren niet weet hoeveel speeldagen er beschikbaar zijn in 2020-21, is het misschien toch een idee om in het najaar rustig het seizoen 2019-20 uit te spelen. En daarna dan aan een volgend seizoen te beginnen dat loopt t/m mei 2022. Dan kun je altijd later nog bepalen over hoeveel wedstrijden dat nieuwe seizoen gaat, een gewon seizoen als het qua speeldagen tegen zit, of een uitgebreider seizoen als het meezit.

En dat is niet omdat ik nog per se het huidige seizoen af wil laten spelen, maar meer om te voorkomen dat je volgend seizoen weer in de problemen komt met het niet uitspelen van het seizoen.
 

ALenstra

Well-known member
De KNVB terug gefloten nadat ze de voltooiing van de competitie wilden doordrukken. Terug in de mand!
 

Forza AZ

Well-known member
De KNVB terug gefloten nadat ze de voltooiing van de competitie wilden doordrukken. Terug in de mand!

Ze hebben alleen afgewacht tot de overheid duidelijkheid heeft gegeven. De KNVB heeft nooit het uitspelen van de competitie door willen drukken, en altijd gezegd dat ze alleen verder willen spelen als dat vanwege de gezondheid mogelijk zou zijn.
 

Atreides

Well-known member
Ado en RKC eruit, Ajax kampioen. Dat zou toch wel het ideale scenario zijn. Extra bonuspunten als prachtige clubs asl Cambuur en de Graafschap promoveren. Zou trouwens denk ik de eerste keer zijn dat op Go Ahead na alle clubs uit Noord-Oost Nederland op het hoogste niveau spelen.
 

Unregistere

Well-known member
Nou word spannend vrijdag, promotie of geen promotie. Ga maar uit van het slechte scenario..

Keje Molenaar loopt zich volgens De Telegraaf al warm om ook Volendam mee te laten draaien in de race om promotie.

FC Volendam STUURT MAIL MET KLARE TAAL NAAR KNVB

Bij de vraag hoe het nu verder moet met het betaald voetbal nu er tot 1 september geen wedstrijden mogelijk zijn, ligt de focus vooral op de Eredivisie, maar ook een divisie lager zijn er ingewikkelde vraagstukken om op te lossen.

Denk aan clubs als FC Volendam en NAC Breda. De huidige nummers drie en vijf van de Keuken Kampioen Divisie waren als periodekampioenen verzekerd van deelname aan de play-offs om promotie en degradatie, maar zien die mogelijkheid voorlopig in rook opgaan.

Keje Molenaar, directeur externe betrekkingen bij FC Volendam, stuurde dinsdag een uitgebreide e-mail naar de KNVB. Daarin bracht hij in duidelijke bewoordingen de standpunten van zijn werkgever naar voren, nu de overheid heeft bepaald dat er tot 1 september geen betaald voetbal mogelijk is. ,,Vooropgesteld staat de volksgezondheid voor ons op positie één”, verzekert Molenaar, die tevens werkzaam is als advocaat. ,,Uiteraard kijken wij ook naar het sportieve gedeelte. Nu de competitie van overheidswege voortijdig wordt afgebroken, is het reglementair meest logische scenario dat de competities worden geschrapt en alle clubs in september opnieuw beginnen in dezelfde vorm als in de jaargang 2019/2020. Dat betekent dat er géén kampioen is, en géén degradanten en promovendi zijn. Simpel en overzichtelijk.”

Maar, zo zegt Molenaar: ,,Wordt de competitie van overheidswege voortijdig afgebroken en gaat het bestuur betaald voetbal onverhoopt over tot toekenning van allerlei rechten, dan dienen die rechten te worden toegekend aan zowel de ranglijst als de behaalde periodetitels die recht geven op play-offs-deelname. In het geval van de Eerste Divisie is er nog zo’n 25 procent te spelen, met een groot verschil in zwaarte in het resterende programma tussen de clubs die bovenin meedraaien. Daardoor is er van een gelopen koers nog lang geen sprake.”

Volgens Molenaar is het reglementair - en daarmee juridisch - niet mogelijk om op grond van een niet uitgespeelde competitie wél rechten toe te kennen in de vorm van promotie aan de huidige nummers 1 en 2, terwijl de winnaars van periodetitels zouden moeten afzien van hun ‘sportief afgedwongen recht op play-offs’. Momenteel is SC Cambuur de koploper in de Eerste Divisie en bezet De Graafschap de tweede plaats. Molenaar: ,,Gaat het bestuur betaald voetbal tóch over tot het toekennen van rechten in de vorm van promotie aan de nummers één en twee, dan verzoek ik om een juridische of reglementaire motivering van dat eventuele besluit.”

De oud-speler van Ajax en Feyenoord gaat verder: ,,Mocht het bestuur betaald voetbal voorbij gaan aan al het voorgaande en de eerste twee plaatsen recht geven op directe promotie naar de Eredivisie, dan dienen ook de verworven rechten van play-off-tickets op enigerlei wijze te worden gehonoreerd. Het zou in strijd komen met het gelijkheidsbeginsel en uiterst onredelijk zijn als de vooraf gestelde spelregel omtrent de ranglijst wél als verworven recht geldt en de eveneens vooraf gestelde spelregel inzake de play-offs niet.”

Volgens Molenaar is een ‘aanvaardbaar sportief alternatief’ dat Eredivisie-hekkensluiter RKC Waalwijk en periodetitelhouders NAC en Volendam via loting bepalen wie er naast Cambuur en De Graafschap in de Eredivisie gaat spelen vanaf volgend seizoen. ,,Dat geeft RKC in ieder geval nog een kans, terwijl die kans normaal gesproken reeds was verkeken, een sportief wonder uitgezonderd. NAC en FC Volendam worden op deze wijze beloond met een kans op promotie, die zij op sportieve gronden hebben afgedwongen.”

Bij NAC Breda klinkt al enige berusting door. ,,We beseffen dat het lastig wordt om als periodekampioen ergens aanspraak op te maken”, aldus Luuc Eisenga, algemeen directeur van de Brabantse club. ,,Het liefst hadden we natuurlijk in een dubbele confrontatie tegen elkaar gespeeld om daarna de winnaar een dubbele confrontatie te laten afwerken tegen de nummer zestien van de Eredivisie. Dat was het meest rechtvaardig geweest, maar dat is geen optie nu er tot 1 september geen betaald voetbal mogelijk is.”

Eisenga vervolgt: ,,Het recht op rechtvaardigheid is in deze crisis een rekbaar begrip. In de eerste plaats moet de gezondheid voorop staan en voorkomen worden dat het virus grote schade aanricht. Daar hebben we begrip voor.”

Nu definitief duidelijk is dat het seizoen 2019/2020 niet hervat kan worden in het betaald voetbal, zullen er knopen doorgehakt moeten worden over de manier waarop Eredivisie en Eerste Divisie verder gaan in het nieuwe seizoen. Daarover heeft ook NAC een uitgesproken mening. Het scenario, waarbij er geen degradanten maar wel twee promovendi zijn, is voor NAC evenmin een optie. Er zijn voor de Bredanaars twee mogelijkheden.

Eisenga: ,,Of de competitie wordt ongeldig verklaard, waarbij er niemand promoveert of degradeert. Of je kiest er wel voor om beslissingen te nemen, maar dan kan het niet zo zijn dat je alleen twee clubs laat promoveren. Als ervoor gekozen wordt om twee clubs, SC Cambuur en De Graafschap, te laten promoveren, dan zullen er ook twee clubs moeten degraderen. In dezelfde mate als waarin je kunt zeggen dat SC Cambuur waarschijnlijk kampioen was geworden als de competitie was uitgespeeld, kun je zeggen dat RKC Waalwijk waarschijnlijk gedegradeerd was als de competitie was uitgespeeld.”

Vanuit sportief oogpunt vindt Eisenga een scenario met twee promovendi en zonder twee degradanten – net als Molenaar - onwenselijk. ,,Daarmee zou de Keuken Kampioen Divisie kwalitatief afgeroomd worden. Dat is niet goed. Ook niet voor de Jong-teams, die gebaat zijn bij een kwalitatief sterke Keuken Kampioen Divisie, waarin ze zo’n maximaal mogelijke weerstand treffen. Let wel, ik preek hiermee tegen eigen parochie, want zonder degradatie uit de Eredivisie hebben we komend seizoen wellicht meer kans om te promoveren. Maar ik vind dat het sportieve belang voorop moet staan. Bovendien vind ik het niet te rijmen met de verbeteragenda, waarin werd aangegeven dat de Eredivisie op termijn naar zestien clubs zou gaan. Dan is het niet logisch om nu een Eredivisie met twintig clubs te willen.” Die mening is ook Molenaar toebedeeld.

Eisenga beseft dat het een lastige taak wordt voor de KNVB-bestuurders om te beslissen welk scenario het wordt. ,,Ik zou niet graag in hun schoenen staan. Dat wordt een Salomonsoordeel. Je kunt nooit iedereen tevreden stellen.”

Bron: Telegraaf

En Keje wint vrijwel altijd van de KNVB!
 

JMD

Well-known member
Aangezien je dus van te voren niet weet hoeveel speeldagen er beschikbaar zijn in 2020-21, is het misschien toch een idee om in het najaar rustig het seizoen 2019-20 uit te spelen. En daarna dan aan een volgend seizoen te beginnen dat loopt t/m mei 2022. Dan kun je altijd later nog bepalen over hoeveel wedstrijden dat nieuwe seizoen gaat, een gewon seizoen als het qua speeldagen tegen zit, of een uitgebreider seizoen als het meezit.

En dat is niet omdat ik nog per se het huidige seizoen af wil laten spelen, maar meer om te voorkomen dat je volgend seizoen weer in de problemen komt met het niet uitspelen van het seizoen.

He, dat is mijn idee... :)

Het lijkt nu ook bij anderen te landen dat ook het komende seizoen grote problemen gaat geven (ipv 'we schrappen nu het seizoen, dan kunnen we gewoon nieuw starten met een nieuw seizoen), tenzij de UEFA de Europese toernooien eruit schopt, maar die kans acht ik klein (gezien de TV-gelden enz). Want niemand weet zeker wanneer we weer kunnen beginnen. De UEFA wil de CL/EL in augustus afspelen, daarna starten met de kwalificatie en dan in oktober starten met de nieuwe groepsfases. Maar dat roept wel vragen op: de kans is groot dat nog niet elk land 'open' is tegen die tijd, hoe ga je dat dan doen. Hoe ga je 5 kwalificatierondes in 4 weken afwerken?

Het is volgens mij veel logischer om eerst alleen met de nationale competities te beginnen, dat is veel beheersbaarder, en dan kan elk land bekijken wanneer het kan (en mag) spelen. Dan kan je later nog kijken of je nog iets van een Europees seizoen kan spelen, desnoods vanaf februari ofzo met alleen maar enkele duels en geen groepsfase is daar flink ruimte te winnen. Maar dat is dan beter dan een toernooi te starten waarvan je niet eens weet of alle landen daar aan mee kunnen doen.
 
Bovenaan