Voor duizenden euro’s schade door wilde zwijnen aan Groesbeeks voetbalveld: ‘Ravage is verschrikkelijk’
MET VIDEOGROESBEEK - Het veld van de Groesbeekse voetbalclub Germania is veranderd in een slagveld. De grasmat waarop normaal getraind wordt, is gedeeltelijk omgeploegd. Na een invasie van woelende wilde zwijnen loopt de schade in de duizenden euro’s.
Hij schrok zich kapot, de Germania-vrijwilliger die op tweede kerstdag even een wandelingetje over sportpark Noord maakte. Een groot deel van veld 3 (‘het trainingsveld’) zag eruit zoals het er normaal alleen uitziet na een hotseknotsbegonia-wedstrijd in de stromende regen.
Overal kuilen en modderhopen. Van de fijne grasmat waar het tweede, het derde en het meisjesteam normaal zo lekker trainen en wedstrijden spelen, was weinig over.
In allerijl wordt de hulp van de huishovenier ingeschakeld. Die kan een dag later de schade komen opnemen. Maar als het groenbeheersbedrijf dinsdag arriveert, blijkt de aangerichte ravage alweer groter te zijn geworden.
Op nog meer plekken is veld 3 veranderd in een knollentuin. De boosdoeners – wilde zwijnen – blijken twee nachten op rij te zijn teruggekeerd om zich tegoed te doen aan al het lekkers dat het gras van de Groesbeekse club rijk is.
We hadden het complex nét winterklaar. Maar nu zie je deze ravage. Geld om alles zelf te herstellen, hebben we niet. De energiecrisis voelen we hier ook
Kees Heijmans, Bestuurslid stichting Sportpark Noord
,,Hier, een pootafdruk. En daar die keutels. Die zijn niet afkomstig van een klein beestje”, zegt Germania’s terreinbeheerder Kees Heijmans, terwijl hij zijn bezoek gidst langs de belangrijkste sporen die de daders op het sportpark in de Groesbeekse bossen hebben achtergelaten.
Hij loopt naar het hek dat de afscheiding vormt tussen bos en voetbalveld. ,,Zie: hieronder hebben ze het gaas gewoon omhooggeduwd: zo zijn ze ons terrein op gekomen. Dat krijg je alleen met zo’n sterke varkenskop voor elkaar.”
Vanuit de lucht heeft het trainingsveld van Germania sinds de invasie van wilde zwijnen meer weg van een slagveld dan van een voetbalveld. © Theo Peeters
Heijmans – bestuurslid van de stichting Sportpark Noord – vermoedt dat de zwijnen af zijn gekomen op het eten dat verstopt zit onder de grassprieten van het trainingsveld. ,,Vermoedelijk was het ze om de engerlingen (larven van kevers, DR.) te doen die in de bodem zitten. De hele familie zwijn heeft hier een goed kerstdiner gehad.”
10.000 euro
Zijn lach is wrang. Want dat etentje blijkt prijzig. De huishovenier schat de schade tussen de 5000 en 10.000 euro. Hele stukken grasveld moeten afgegraven, een verse zandlaag krijgen en opnieuw ingezaaid worden.
,,Verschrikkelijk", noemt Heijmans het. ,,We hadden het hele complex nét winterklaar. Veel schilderwerk gedaan. Onkruid weggehaald. Struiken gesnoeid. Dat hadden we bij de nieuwjaarsborrel trots aan onze leden willen tonen. Maar in plaats daarvan zien ze straks déze ravage. En geld om alles zelf te herstellen, hebben we niet. De energiecrisis voelen we hier ook.”
Kees Heijmans, bestuurslid van de beheersstichting van Sportpark Noord, te midden van de puinhopen die ooit 'veld 3' van Germania vormden.
Of er bij de hervatting van de competitie – eind volgende maand – weer wedstrijden gespeeld kunnen worden op veld 3? Heijmans waagt het te betwijfelen. Al ziet hij wel een lichtpuntje. Hij wijst naar een stel mannen met tuingereedschap, dat druk in de weer is op de getroffen grasmat.
Supervrijwilligers
,,Kerstvakantie of niet: zo’n twintig man is direct aan de slag gegaan om in ieder geval het midden van het veld – dat de minste schade had – weer bespeelbaar te maken. Daardoor kunnen de trainingen in januari op een beperkt stuk van het veld waarschijnlijk wél doorgaan. Geweldig. We hebben een stel supervrijwilligers, maar kunnen alle andere hulp nog steeds ontzettend goed gebruiken.”
Het trainingsveld van Germania is volledig omgewoeld. De schade kan oplopen tot wel 10.000 euro. © Theo Peeters