Kuyt neemt aparte route, maar wil nog altijd hoofdtrainer worden
Dick Advocaat blijft en dus moet Dirk Kuyt (39) geduld oefenen. De ex-speler wil nog altijd de volgende hoofdtrainer worden in de Kuip. Zijn leerschool verloopt wel anders dan Feyenoord hoopte.
Toen Dick Advocaat recent officieel zijn contract verlengde bij Feyenoord, werd diezelfde middag bekend dat Dirk Kuyt niet meer dagelijks met een vaste selectie op het veld zal staan. De weg van Kuyt naar het hoofdtrainerschap in de Kuip was voor minimaal een jaar geblokkeerd. Maar de hoogste technische positie in de club blijft wel het doel van Kuyt.
Sterker nog, toen technisch directeur Frank Arnesen november vorig jaar voor het eerst de media toesprak in de Kuip en letterlijk vertelde dat Dick Advocaat na de zomer niet meer zou terugkeren als hoofdtrainer, ging het kamp Kuyt verder met het smeden van een plan over de invulling van een technische staf van het eerste elftal voor na de zomer. Er werd nagedacht welke ervaren pionnen de 104-voudig international nodig zou hebben als hij het stokje in de Kuip als hoofdtrainer zou overnemen.
Feyenoord vond dat aanvankelijk prima. De beleidsbepalers zijn ook na zijn actieve loopbaan immers nog altijd onder de indruk van Kuyt. Commissaris Sjaak Troost werkt zelfs al geruime tijd als freelancer voor diens Foundation. En, zo fluisteren ze ook in de Kuip: ‘Zoveel clubiconen hebben we niet. Met deze moet hoe dan ook zorgvuldig worden omgesprongen.’
Maar het kamp Kuyt kon plannen maken voor zijn toekomst wat ze wilden, ze konden al vlug de prullenbak in. Dick Advocaat gaf er tijdens persconferenties steeds meer blijk van interesse te hebben in een extra jaar in de Kuip. En als hij inderdaad zou doorgaan, dan ook met de huidige technische staf. Kuyt, die bijna over het hoogste trainersdiploma beschikt, mag wanneer hij wenst best een kijkje komen nemen op het trainingsveld. Dat mocht hij dit seizoen ook al, maar de keren dat de Katwijker bij het eerste elftal op het complex 1908 opdook waren op één hand te tellen.
Jeugdelftal
Arnesen dacht de (tussen)oplossing te hebben gevonden. Kuyt moest voor het derde seizoen op rij een jeugdelftal onder zijn hoede nemen: het nieuwe onder 21-elftal. Een op het oog logische rol voor een beginnend trainer. Kuyt was vorig seizoen en dit seizoen al de eindverantwoordelijke van het hoogste jeugdelftal en dat liep lang niet altijd op rolletjes. Zijn rechterhand Cor Adriaanse kreeg van binnenuit forse kritiek en ook Kuyt zelf las in deze krant terug dat het volgens vele criticasters allemaal wel wat beter kon. Zo schrapte hij onnodig jeugdtrainingen en ontbrak bij zijn oefensessies te vaak de uitdaging op technisch en tactisch gebied.
Kuyt legde het aanbod om Onder 21 te gaan trainen, naast zich neer. Toegegeven, die nieuwe competitie is ook niet de meest uitdagende. Slechts 23 van de 34 profclubs schreven zich ervoor in en dat er straks vier afdelingen van acht clubs komen, die tweemaal een halve competitie afwerken, spreekt bij vrijwel niemand tot de verbeelding.
Maar voor Kuyt was het wel de kans om in een betrekkelijke luwte verder te leren van de fouten die hij logischerwijs als beginnend trainer nog maakt. Voor Feyenoord is de nieuwe competitie zelfs van levensbelang. Het is immers dé kans om alsnog in te stromen in de jarenlang genegeerde, maar nu geïdealiseerde voetbalpiramide. Dan moet de ploeg volgend seizoen wel kampioen worden.
Kuyt gaf intern aan dat hij opnieuw met vrijwel dezelfde spelersgroep werken geen goed idee vond. Bovendien presteren de spelers al geruime tijd individueel en als team ronduit slecht. De gezamenlijk gevonden oplossing: Kuyt gaat na de zomer hier en daar binnen de jeugdopleiding aanschuiven en meelopen. Dat mag hij ook bij het eerste elftal en als alles volgens plan gaat, wisselt hij die bezoekjes af met kijkjes in de keuken van clubs over de grens.
Dat traject moet hem straks voldoende bagage geven om het stokje van Advocaat over te kunnen nemen. Want dat is nog altijd de uitgestippelde route. Van Kuyt zelf en volgens ingewijden ook van Feyenoord.