Spanje wil coronavirus gaan monitoren zoals de griep
Spanje is in een vergevorderd stadium met het ontwikkelen van een nieuw monitoringssysteem voor het coronavirus, waarin de ziekte voortaan niet meer als pandemie, maar als endemische ziekte zal worden gezien. Daarmee zal Spanje voortaan het virus aanpakken zoals de gewone griep.
In de praktijk betekent het nieuwe plan onder meer dat niet elke besmetting hoeft te worden geregistreerd en dat mensen met symptomen niet noodzakelijkerwijs hoeven te worden getest. Ze worden wel behandeld als ze toch ernstig ziek worden. Huisartsen of bijvoorbeeld gezondheidscentra in scholen en ziekenhuizen wordt gevraagd om via een enquête-systeem de ontwikkeling van het coronavirus door te geven.
Premier Sánchez bevestigde het plan
in een interview met een Spaanse radiozender. Een exacte overgangsdatum op het nieuwe systeem is er niet, maar volgens de krant
El País wil Spanje het na de huidige zesde golf gaan invoeren.
De stap kan volgens Sánchez genomen worden omdat het aantal sterfgevallen als percentage van het aantal besmettingen volgens hem sterk is gedaald sinds het begin van de pandemie. De premier roept ook op tot debat in Europa om het virus anders te gaan volgen.
Ommekeer
De Spaanse regering werkt al sinds het begin van de pandemie aan het plan, zegt correspondent Rop Zoutberg. "Omdat in het begin ook wel geroepen werd dat het een soort griep was waar we mee te maken hadden."
"Er leeft ook een ander gevoel: het naleven van de coronamaatregelen wordt steeds lastiger en heel veel Spanjaarden zijn met het virus in aanraking geweest. Ook is 92 procent geprikt. Daardoor zie je nu heel veel besmettingen door omikron op dit moment, maar verhoudingsgewijs maar weinig mensen die zo ziek worden dat ze naar een ziekenhuis moeten. Ik denk dat dat de ommekeer en het denken nu een extra duw geeft."