JMD
Well-known member
Nee ok, maar ik zie wel weer een oud-klasgenote met een bord staan dat juf meer moet verdienen.
Het is idd wel tijd dat dat gat in salaris tussen PO en VO gedicht wordt.
Nee ok, maar ik zie wel weer een oud-klasgenote met een bord staan dat juf meer moet verdienen.
Dit dus.
Een HBO-docent verdient in het begin zeker zeer goed vergeleken met andere HBO-afgestudeerden. Alleen groei je na mid 30 niet echt verder (tenzij je 'promoveert', maar dat is ook niet voor iedereen weggelegd, het geld daarvoor is vaak door besturen al weggesluisd naar een extra hogere schaal voor de bestuurders, mooie directiekamers en studiereizen ver weg voor de directie), dus als je rond de 50 bent is dat verschil al lang en breed ingehaald.
Dat deze staking puur over geld gaat is overigens wel een hardnekkig misverstand. Het gaat er vooral ook om dat de regering werk maakt van het enorme lerarentekort en dat wordt echt niet alleen veroorzaakt doordat een leraar een laag salaris zou hebben. ZML had daar een heel goed stuk over deze week.
L11 en L12 doen niet meer mee?https://www.youtube.com/watch?v=8Tj...Lu-EUi6OPXm879UvaDHd4qOnnqm0bOVP72gVi2EMxOKvg
Even wat neutrale info... Ter info voor de heren hier.
L11 en L12 doen niet meer mee?
Hebben ze doorgroei bij de overige beroepsgroepen/marktsector ook buiten beschouwing gelaten?Daar zitten vooral de bestuurders enz in. Als je alleen lesgeeft kom je daar niet zo snel in.
Klopt. En als minister van Onderwijs hoef je al helemaal nooit op te stappen.
Hebben ze doorgroei bij de overige beroepsgroepen/marktsector ook buiten beschouwing gelaten?
Aha, dank. Nu snap ik wat er bedoeld wordt. Maar dat verschil is dus gewoon het vakantiegeld + eindejaarsuitkering + bindingstoelage* uitgesmeerd over 12 maanden, zo'n berekening kan je bij elke baan maken, ook daar heb je vakantiegeld en vaak 13e maand of eindejaarsuitkering.
(* bindingstoelage is een jaarlijkse uitkering van 1000 euro bruto als je in de hoogste trede van je schaal zit).
Ja, docenten in tekortvakken krijgen sneller een hogere schaal dan anderen. Marktwerking heet dat.
Klopt. Maar dat is niet anders in het bedrijfsleven. Ook daar dient de werkgever te betalen als je een vast contract hebt. En dan zal er vaak een einde gemaakt worden aan de arbeidsovereenkomst en dan moet de baas betalen. Laat dat in het onderwijs nou net zo gaan
Dus het salaris is erg riant, maar de werkdruk is inmiddels zo hoog dat zelfs met dat riante salaris in het vooruitzicht geen enkele student zin heeft om het onderwijs in te gaan?
In mijn tijd wisselde de juf van groep zeven even met de meester van groep zes als er muziekles moest worden gegeven in groep zes. Op de basisschool was de verhouding meesters juffen sowieso iets van 50/50. Part timers had je volgens mij alleen bij een kleuterklas die door twee juffen werd verzorgd.
In de puberjaren vond ik dat erg jammer.