Waarom vinden ze spelen in de piramide leerzamer ?
Zijn de tegenstanders daarin sterker dan die in de beloftencompetities ?
Hoefden ze in de beloftencompetities minder hun best te doen om te winnen ?
Wonnen ze daar alles ?
Het voornaamste verschil zit in het spelen tegen tegenstanders van diverse leeftijden. Zij geven eigenlijk allemaal aan dat je daar meer aan hebt dan tegen leeftijdsgenoten voetballen. Simpelweg omdat er dan ook andere dingen gevraagd worden. Krijg je ineens als spits te maken met een sterke voorstopper van eind twintig. Of als je zelf centraal achterin staat en de taak krijgt een slimme, ervaren spits van dertig tegen te houden. Daarbij komt dat veel amateurploegen andere speelstijlen hanteren dan de beloften, die over het algemeen allemaal in een vergelijkbaar systeem en met een vergelijkbare opvatting voetballen. Er wordt dus een beroep gedaan op andere kwaliteiten. Dit punt wordt door zo'n beetje al die spelers genoemd.
Dan zijn er natuurlijk nog individuele punten. Een vriend van mij speelde bij Feyenoord in een toplichting. Die wonnen dus ook zo'n beetje alles en hadden ieder jaar maar een paar interessante potjes. Dat was twee keer tegen Ajax, Vitesse was nog lastig en incidenteel ook een ander team, zoals Heerenveen uit. PSV was in die tijd niet bijzonder, AZ ook nog niet en Sparta was evenmin al het Sparta van nu. Die lichting veranderde in principe niet, dus ieder jaar was de competitie hetzelfde. Bij de beloften zet zoiets zich ook min of meer door. Uiteindelijk is vrijwel die hele lichting wel in het betaalde voetbal beland, maar lang niet allemaal op het niveau dat werd verwacht. Ajax had een aantal jaar daarvoor ook zoiets met de 'gouden A1' die zelfs met dubbele cijfers van de titelconcurrenten won. Ook die spelers hebben niet allemaal de loopbaan gekregen die verwacht werd. Maar dan heb je het over de toppers. Er zit nog een hele categorie onder bij andere clubs en die jongens vonden het vaak te vrijblijvend en te veel van hetzelfde in de beloftecompetitie.
Andersom geldt bovendien hetzelfde. Trainers van amateurclubs vinden wedstrijden tegen beloften vaak ook weer leerzaam, omdat je dan speelt tegen voetballers die intrinsiek doorgaans meer kwaliteiten hebben dan de spelers die bij de "gewone" clubs spelen. ik ben wel benieuwd hoe ze daar bij ASWH tegenaan kijken.
Ja, die vind ik wel lastiger. Van spelers hoor ik niet direct dat ze het leerzamer vinden om tegen beloften te spelen. Hangt natuurlijk ook van de leeftijd af. Je hebt er wel genoeg die het ergens best leuk vinden. Toch weer eens wat anders. Stel dat Hrustic met Australi? naar het WK zou gaan, dan kunnen ze toch zeggen dat ze nog eens tegen hem gevoetbald hebben. En zo'n Reis, die met Jong Groningen speelde en kort daarna ineens basisspeler in de eredivisie is. Met Jong AZ ook zoiets, spelers uit de tweede divisie zien nu ineens tegenstanders opduiken in de eredivisie en zelfs de (voor)selectie van Oranje. Maar over leren hoor ik ze niet echt.
Dat is denk ik meer een 'trainersding' inderdaad. Ik weet dat onze vorige trainer er altijd wel hoofdbrekens over had, met name dit seizoen. Of zijn systeem niet werkte door de kracht van de beloften of dat het ?berhaupt was 'gekraakt' en dat soort dingen. Bij IFC speelden ze dit jaar voor het eerst tegen beloften en daar had de trainer zijn spelers ook extra op voorbereid, meer dan gemiddeld. Van de trainer van Barendrecht weet ik dat hij het met het oog op zijn naderende cursus CBV - is hij nu mee bezig - ook heel interessant vond om tegen beloften te spelen. Al willen ze natuurlijk uiteindelijk allemaal wel gewoon het liefst winnen, dus dan verdwijnt het leeraspect toch weer naar de achtergrond.
Voor technische commissies zijn de potjes met de beloften hoe dan ook interessant. Speuren naar eventuele afvallers, die daardoor wel al de bagage van divisievoetbal meenemen en dus weten wat daar gevraagd wordt. Doen ze graag natuurlijk.
En voor supporters die ook komen voor het voetbal, is het natuurlijk ook best wel aardig om talentvolle spelers aan het werk te zien. Want er lopen natuurlijk regelmatig heel goede voetballers tussen.