In Engeland is het systeem anders. Je hebt hier geen clubs met tig teams waarvan de lagere teams "bierteams" zijn. De bierteams spelen gewoon onder een eigen naam mee en vaak delen meerdere van dat soort teams dezelfde faciliteiten. Er zijn 22 niveaus in de pyramide (afhankelijk van de regio, sommige regio's heben er 17 of iets ertusssenin). Dit is opgesplitst in "senior" en "junior. Die termen hebben niks te maken met de leeftijd van de spelers, maar senior betekent in feite prestatief, terwijl junior recreatief is. De eerste 10 niveaus zijn senior wat met een nationale structuur in elkaar zit. Een doorstart van een club, of een nieuwe "serieuze" club, begint in de praktijk op het laagste senior-niveau, niveau 10 dus. AFC Wimbledon begon overigens op niveau 9, wat toen het laagste senior-niveau in die regio was (nu is het overal 10). Ploegen als FC United of Manchester, Darlington, Scarborough e.d. begonnen ook na hun (door)start op niveau 10. Dat niveau is grofweg te vergelijken met de 2e klasse amateurs in Nederland.
Vanaf niveau 11 zijn het allemaal lokaal georganiseerde competities, vanuit niveau 11 kan je naar niveau 10 promoveren, maar dat is niet verplicht, je kan gewoon "recreatief" blijven ballen. Promotie/degradatie daaronder heb je wel (in theorie kan je op niveau 22 beginnen en in de Premier League uitkomen), maar dat is lokaal geregeld. Oranisatoren van verschillende competities maken onderling afspraken over promotie/degradatie tussen hun competities.
Overigens geldt dit alleen bij voetbal op zaterdag. Je hebt weliswaar zondagvoetbal, maar dat is uitsluitend recreatief. Wil je de overstap naar prestatief maken, dan moet je dus de switch naar de zaterdag maken. De zondagteams zitten dan ook niet in de pyramide. De meeste competities zijn een stelletje bierteams die op een plaatselijk trapveldje op zondag spelen en vaak de plaatselijke pub o.i.d. als kantine en "kleedkamer" gebruiken.