WK 2026

JMD

Well-known member
Een WK om nog een keer van te genieten, want in 2030 gaat het ongetwijfeld naar het foute sjeikenland.
Met 48 teams wordt het weinig genieten denk ik, het zal lang duren voor het leuk wordt. Waar het gehouden wordt heeft voor mij afgelopen najaar weinig gedaan met hoe leuk ik het vond om de duels te kijken. Ja, idd het liefst het WK niet naar zo'n fout land, maar uiteindelijk blijft een voetbalveld een voetbalveld en een WK een WK.
 

Abubakari

Well-known member
Watvmij betreft komt er een wk met alleen maar amateurvoetballers uit de eerste t/m de vijfde klasse. 24 landen, in landen als Engeland, Mexico, Spanje of Argentinië. Wedstrijden om 21.00 en 1.30, leuk man.
 
  • Leuk
Waarderingen: JMD

De Wolf

Well-known member
VS is ook een enorm fout land. Wonen een hoop domme mensen die geloven in een gekke Oempa Loempa en bepaalde bevolkingsgroepen worden nog steeds gediscrimineerd.
 

Mario

Well-known member
In Mexico is het ook erg gezellig de laatste jaren. Zonder hoofd is het lastig voetbal kijken
 

Batigoal

Well-known member
Maar tenminste wel een voetbalgek land. Ik las laatst dat een doorsnee Noord-Amerikaanse CL-wedstrijd allerlei kijkcijferrecords had gebroken.
 

zwammy

Well-known member
Het voetbal in Amerika gaat toch ook steeds meer leven. Alleen in Canada blijft het achter volgens mij. Je kan moeilijk elke keer in Engeland, Duitsland of Argentinië het wk houden.
 

JMD

Well-known member
Komende week begint de kwalificatie voor het WK 2026. In Zuid Amerika gaat de kwalificatie van start. Net als bij de vorige 7 toernooien kiezen ze daar voor 1 groep met een 'hele competitie'. Niet alleen hebben dit keer het format hetzelfde gehouden, ze hebben zelfs hetzelfde programma als voor de kwalificatie voor het WK2022 gehouden, net als 4 jaar terug begint Brazilië dus thuis tegen Bolivia en moet het daarna naar Peru. De regerend wereldkampioen ontvangt eerst Ecuador en moet een paar dagen later dan naar Bolivia.

In oktober begint de kwalificatie in Azië en in november dan in Afrika.
 

ALenstra

Well-known member
SoFi stadion in Los Angeles valt af voor het WK omdat het niet aan de eisen van de FIFA wil voldoen.
 

JMD

Well-known member
Terwijl wij in Europa druk bezig zijn met de kwalificatie voor het EK is op 2 continenten de WK-kwalificatie al begonnen (en zijn de eerste landen al uitgeschakeld) en gaat in november ook Afrika beginnen. Hieronder een stand van zaken:

Azië:
De 1e ronde is afgelopen week gespeeld, er waren 10 k.o.-duels waarvan de winnaars doorgingen. Voor Mongolië, Malediven, Guam, Sri Lanka, Macau, Cambodja, Timor-Leste, Brunei, Bhutan en Laos is de WK droom voorbij. De 10 winnaars komen samen met 26 geplaatsten in 9 groepen van 4 uit. In november '23, maart en juni '24 worden die duels gespeeld en de nummers 1 en 2 plaatsen zich voor de 3e ronde. De 3e ronde is dan in seizoen 2024/2025 (daaruit plaatsen zich 6 teams) waarna er nog een 4e ronde (oktober 25) en 5e ronde (november 25) nodig is om nog wat WK-tickets of PO-tickets te vergeven. Azië doet hier zo lang over omdat de eerste 2 rondes ook dubbelen met de kwalificatie voor de Azië Cup.

Zuid Amerika:
Heeft afgelopen week de 3e en 4e speelronde (van de 18) gehad. Argentinië is nog steeds foutloos, Brazilië was dat de eerste 2 duels, maar speelden gelijk tegen Venezuela en verloren van Uruguay deze week. Maar goed, ze staan nog steeds 3e. En de beste 6 van de 10 gaan direct naar het WK, de 7e speelt playoffs. Van de 10 landen in Zuid Amerika hebben er 9 ooit al aan een WK meegedaan, alleen Venezuela nog niet. Die lijken nu eindelijk mee te kunnen doen om de WK-tickets, ze staan na 4 duels 4e en hebben al 7 punten verzameld. Dat haalden ze vroeger soms nog niet eens in 18 duels. In november gaat het hier verder met speelronde 5 en 6, de laatste speelronde is september 2025.

Afrika:
Afrika heeft 9 tickets te verdelen over 54 landen. In Afrika heeft men dat eenvoudig opgelost, er zijn 9 groepen van 6, de groepswinnaars plaatsen zich voor het WK en de 4 beste nummers 9 gaan Playoff spelen om in de intercontinentale playoff uit te komen. Deze 1e ronde (10 speelrondes) gaat maar liefst 2 jaar duren, want na de start in november, gaan we verder in juni 2024 en dan pas in maart, september en oktober 2025.

Noord- en Midden Amerika:
Gaat starten in maart 2024, als de 4 zwakste landen volgens de FIFA-lijst (nummer 29-32 en 30-31) gaan uitmaken in een dubbel knock-out duel wie zich voor de 2e ronde plaatst. De 2e ronde vindt dan plaats in juni 2024 en juni 2025, er zijn 6 groepen van 5 en die spelen een halve competitie tegen elkaar waarvan de nummers 1 en 2 doorgaan naar de 3e ronde. Die 3e ronde is dan najaar 2025.

Europa:
Is nog totaal niet bezig met kwalificatie, die start pas maart 2025. Maar er is inmiddels wel bekend hoe er gespeeld gaat worden. Er komen 12 groepen met 4 of 5 teams, de groepswinnaars gaan naar de WK. Dit speelt zich af in maart, juni, september, oktober, november 2025. De 12 nummers 2 plus de 4 beste Nations Leaguegroepswinnaars (NL editie 2024) plaatsen zich voor de playoff waarin er 4 'paden' worden gemaakt met elk 4 teams, in elk pad is er dan een halve finale (waarbij de geplaatste ploeg thuis speelt) en een finale (thuisploeg wordt geloot). De winnaars van de finale gaan ook naar het WK. Dit vindt plaats in maart 2026, op het moment dat er ook de intercontinentale playoff is, maar daar doet Europa niet aan mee.

Oceanië:
Begint in september 2024 aan de kwalificatie, de eerste kwalificatiecyclus sinds 1982 die een rechtstreeks ticket voor Oceanië oplevert. In september spelen de 4 zwakste landen een knock-outsysteem (halve finale/finale) waarbij de winnaar zich plaatst voor de 2e ronde.
 

Pieros

Active member
SoFi stadion in Los Angeles valt af voor het WK omdat het niet aan de eisen van de FIFA wil voldoen.

Ben benieuwd wat die eisen dan zijn. Is het wat betreft sponsoring/ commerciële partners enz? Kan me niet voorstellen dat het over de faciliteiten gaat. Is een gloednieuw stadion.
 

ALenstra

Well-known member
Wat ik begrepen heb is dat het SoFi eigenlijk niet geschikt is voor gewoon voetbal en dat eigenaar Stan Kroenke weigert het stadion dusdanig aan te passen om het wel geschikt te maken.
 
Bovenaan