Dat maak je jezelf alleen maar wijs. Het draait allemaal om het maken van keuzes. Clubs moeten spelers overtuigen dat het beter voor hun ontwikkeling is om nog even in de Eredivisie. Dat doe je niets met geld maar met woorden. Kijk, als een speler Het Grote Geld belangrijker vind dan het sportieve aspect, dan ben je snel uitgepraat. Natuurlijk zal je bij een contractverlenging altijd moeten praten over opslag, maar dat kun je niet als excuus aanvoeren om hiervan weg te kijken.
Kijk, als niemand erover wil praten, dan zal er ook niets aan worden gedaan. Bosz benoemt het nu en die man van Hypercube, die toch niet helemaal gek is, benoemde het laatst ook terloops in een interview, maar verder kijkt iedereen altijd naar het tegenovergestelde.
Maar vraag jezelf eens af: welke kenmerken van de Eredivisie vind je aantrekkelijk?
Probleem in Nederland is dat wanneer een jonge speler 2 wedstrijden uitstekend presteert, hij zichzelf meteen rijp vindt voor een Europese topclub. Als er dan zo'n club langskomt, heb je als Nederlandse club inderdaad niks meer te vertellen. Dat je zo'n jongen dan moet vertellen dat zo'n grote club ongeveer 1.000 contractspelers heeft waarvan er maar een handjevol uiteindelijk het eerste elftal zullen bereiken en de rest als oud vuil wordt afgedankt, gaat er bij zo iemand dan niet meer in, zeker niet als er gelonkt wordt met een salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden waar Nederlandse clubs alleen maar van kunnen dromen.
Om daarmee te kunnen concurreren moet je dus wel geld hebben om dat te doen. En dus moet de begroting omhoog, en dus de inkomsten. En daar loop je in vast omdat bijvoorbeeld de tv-inkomsten nooit in de buurt gaan komen van grote (ook qua oppervlakte) landen.
Conclusie: het zit 'm eerst en vooral in de mentaliteit van de spelers. Laat je niet zo verleiden om op je 16e al naar Engeland of Spanje te gaan voor het grote geld. Ontwikkel je eerst in de Eredivisie tot een speler van onschatbare waarde, en dan komt die droomtransfer op je 24e/25e alsnog wel. Daarnaast zullen met name de topclubs in Nederland goed moeten gaan nadenken hoe ze hun begroting omhoog gaan krijgen. Daar zul je innovatieve oplossingen voor moeten gaan zoeken.
De Eredivisie wordt in binnen- en buitenland geroemd om het aanvallende voetbal. Nederland staat niet voor niets elk seizoen hoog op het lijstje waar gekeken wordt naar het gemiddeld aantal goals per wedstrijd. Wat met name in de opleiding tegenwoordig snel vergeten wordt is dat aanvallen toch echt begint bij het hebben van een solide verdediging. Kijk dit jaar maar eens naar Feyenoord: het niveau van de wedstrijden is over het algemeen niet bijster hoog, maar omdat Feyenoord kan bogen op een uitermate solide defensie winnen ze de meeste wedstrijden toch. In Europees verband leverde dat bij de eerste de beste wedstrijd ook succes op: winst tegen Manchester Utd. Toegegeven, United speelde niet met het sterkste team, maar toch.
Op het moment dat de defensie je in de steek laat, ga je genadeloos onderuit (Feyenoord uit bij Fenerbahce, Ajax uit bij Rostov, AZ thuis tegen Lyon). Dan kan je nog zoveel complimenten krijgen voor je aanvallend ingestelde team, je koopt er geen brood voor.
Dus ook hier is een les uit te leren: de jeugdopleiding moet op de schop, in ieder geval moet er meer accent gelegd worden op het verdedigen en moeten we beter zoeken naar spelers ? la Jaap Stam, Ronald Koeman, Ruud Krol, etc. Spelers die zeker goed kunnen voetballen, maar het fysieke spel ook goed beheersen en ook niet te beroerd zijn de bal in een baan om de aarde het stadion uit te schieten i.p.v. het voetballend te willen oplossen met alle gevolgen vandien.