Hypercupe heeft een concurrent gekregen wat betreft idiote plannen:
http://www.soccernews.nl/news/686577...n-drie-groepen
Dat is natuurlijk een heel slecht plan. Want 6x per seizoen tegen dezelfde tegenstanders wordt erg saai. En ook zal het verschil tussen de top en de rest nog groter worden, omdat alle clubs die nooit bij de top 8 zitten geen wedstrijden meer kunnen spelen tegen de topclubs. Ook kunnen de degradatiekandidaten in de eerste 2 periodes maar wat aankloten, omdat alleen op basis van de 3e periode degradatie zou worden bepaald.
Zoals ik het begrijp worden de Eredivisie, Eerste Divisie en Tweede Divsie teruggebracht tot 6 clubs. Tijdens het seizoen vindt er tussen de drie niveaus twee keer tussentijds promotie en degradatie plaats en aan het einde van het seizoen is er ook promotie/degradatie tussen de Tweede en Derde Divisie. In de Eerste en Tweede Divisie worden er geen kampioenen aangewezen en in de Eredivisie doe je alleen mee om het kampioenschap als je alle periodes in de Eredivisie speelde. Als je tot die gelukkige clubs behoord ben je tevens immuun voor degradatie in de derde periode. Als er dan vier clubs zijn die alle periodes in de Eredivisie speelden, dan zijn de andere twee clubs al voor de start van periode 3 verzekerd van degradatie.
Als je in de Eerste Divisie, "groep 2" dus, speelt, dan is dat eigenlijk interessanter dan de Eredivisie of Eerste Divisie, omdat je verzekerd bent van minimaal 9 verschillende tegenstanders, ongeacht of je promoveert, degradeert of in de Eerste Divisie blijft. Speel je in de Eredisie of Eerste Divisie dat speel je tegen 7 of 8 verschillende tegenstanders. Daarnaast is er altijd strijd om promotie en degradatie. In de Eredivisie en de Tweede Divisie ontbreekt die dubbele spanning. De strijd om het kampioenschap in de Eredivisie is er pas in periode 3 en hetzelfde geldt voor de strijd tegen degradatie in de Tweede Divisie. Die problemen zou je kunnen oplossen door iedere periode een kampioen aan te wijzen en door ook de Derde Divisie te betrekken bij promotie/degradatie gedurende het seizoen, maar dan verschuif je alleen het probleem een niveau. Bovendien, als je iedere seizoen drie keer een kampioen aanwijst, devalueert dat niet de waarde van die kampioenschappen?
Ik zie geen enkel nut in het opsplitsen van de competitie in drieën. Het idee ijkt gebaseerd op het feit dat er bij 10 wedstrijden waarschijnlijk meer spanning is of doordat drie groepen van 6 beter werkt dan twee groepen van 9. In het laatste geval heb je immers het probleem dat er iedere ronde een club vrij is. Dat probleem is simpel op te losse door de Eredivisie uit te breiden naar 20 clubs, dan kun je 2 groepen van 10 maken.
Een voorbeeld van een opsplitsing in twee groepen:
Fase 1: "voorronde"
Clubs worden als volgt verdeeld over 2 groepen van 10 (de Eredivisie wordt uitgebreid tot 20):
Groep A: 1, 4, 5, 8, 9, 12, 13, 16, 17, 20
Groep B: 2, 3, 6, 7, 10, 11, 14, 15, 18, 19
(promovendi worden gerangschikte op basis van het eindklassement van de Eerste Divisie)
Alle clubs in dezelfde groep spelen onderling 2 wedstrijden tegen elkaar (18 speelrondes)
groepswinnaars mogen zich "herfstkampioen" noemen.
De top-5 in beide groepen plaatst zich voor groep C, waarin om het kampioenschap wordt gestreden.
De overige teams plaatsen zich voor groep D, waarin tegen degradatie wordt gestreden.
Fase 2: "hoofdronde"
Groep C:
Alle clubs uit groep C beginnen weer op 0 en spelen onderling 2 wedstrijden tegen elkaar (18 speelrondes)
Groep D:
Alle club uit groep D spelen onderling 2 wedstrijden tegen elkaar. (18 speelrondes)
Er worden twee klassementen bij gehouden. Een klassement voor groep D, waarbij iedereen op 0 begint. En een klassement mbt degradatie waarbij de clubs drie punten krijgen voor iedere club die in fase 1onder hen is geëindigd. Bij een gelijke stand op punten in het degradatieklassement, telt de stand van groep D.
De stand van groep D (dus waar iedereen met 0 punten begint) wordt gebruikt om te bepalen wie de nummers 11 t/m 20 zijn en bepaald daarmee de indeling van de groepen A en B in fase 1 voor het volgende seizoen.
De hoofdprijs gaat naar de winnaar van groep C, maar voor de winnaars van de groepen A, B en D moet er ook een tastbare prijs zijn.
Het totaal aantal speelrondes van fase 1 en 2 komt daarmee in totaal uit op 36. In het licht van een ingekort seizoen kun je fase 2 ook spelen met behoud van onderlinge resultaten, dan zijn er slechts 28 speelrondes nodig.