Ach ja, tegen de tijd dat bijna alle argumenten op zijn komen ze bij de kosten.
Uit het FD:
https://fd.nl/opinie/1289486/een-ni...lemaal-niet-duur-als-je-het-maar-slim-aanpakt
De centrales blijken namelijk stuk voor stuk verlieslatend, ook in kernenergieland Frankrijk. Op een 40-jarige levensduur draaide een kerncentrale gemiddeld 5 miljard euro aan rode cijfers. Dat is exclusief latere ontmantelingskosten van de centrale plus het langdurig opslaan van nucleair afval. In het gunstigste scenario met langdurig hoge energieprijzen bedraagt het verlies nog steeds 1,5 miljard euro.
Puntjes van aandacht:
1. Een kerncentrale heeft een levensduur van 60 tot 90 jaar (waarbij de feitelijke productiekosten als de centrale eenmaal staat zeer goedkoop zijn);
2. Duitsland heeft 450 miljard ge?nvesteerd in groene energie, dat lijkt niet meegenomen in de vergelijking;
3. Frankrijk heeft een stroomprijs die drie keer lager ligt dan in Duitsland. Zie ik ook nergens.
4. De investeringen van stel €
30.0000 per huishouden hakt er natuurlijk ook wel in met 7 857 914
huishoudens (terwijl je met kernenergie en waterstof klaar zou kunnen zijn) kost een luttele 235 miljard. Maar dan heb je ook allemaal zo'n tyfusherrie veroorzakende warmtepomp.
5. De Nederlandse, maar ook bijvoorbeeld de Duitse staat kan na aftrek van de inflatie geld verdienen door te lenen. Zie ik uiteraard ook nergens.
Verder hoor ik de heertjes met geen woord over:
1. het capaciteitsprobleem (er zijn geen serieuze landen die grotendeels groen draaien) van de alternatieven;
2. De wind waait zo hard of zacht als de wind het belieft. De zonnenergie levert in de donkere maanden en s'avonds wanneer iedereen thuis is weinig tot niks op.
Kortom ze hebben geen flauw idee hoe ze die zero emissie ooit gaan halen zonder kernenergie.
Op basis van dit artikel denk ik dat ze vooral heel graag hun eigen mening bevestigd zien worden, dat zie je ook:
,,Om al die redenen is kernenergie, ook al is nucleaire stroom uitstootvrij, geen relevante oplossing voor profijtelijke, klimaatvriendelijke en duurzame energie in de toekomst.” Volgens de onderzoekers is kernenergie als oplossing voor klimaatbescherming ,,een oud narratief dat heden ten dage even inaccuraat blijkt als in de jaren ‘70.”
N.B. het klopt overigens dat je zonder de overheid geen centrale kunt bouwen. Maar zonder de overheid bouwt de markt ook geen windmolens, zonnepanelen, scholen, bibliotheken, wegen en meer van dat soort ongein.