Coronavirus 2

Bonehead

Well-known member
Of de avondklok in stand te houden en de horeca 's avonds na 9 uur weer open te gooien.

Precies. Dat zou ook wel mooi zijn.

Ik verwacht dat de avondklok blijft en dat de winkels evenals middelbaar onderwijs weer open gaat.

Bernardo geeft exact de onzin van alle maatregelen aan.
 

Maasveld

Well-known member
Het is niet zo dat je elke avond wat doet, maar als je dan een keer voetbal wil kijken met vrienden, of even een borrel wil doen. Begin me daarmee steeds meer aan te irriteren.
Dan mag je nog altijd maar 1 bezoeker ontvangen, dus dan zul je de meervoudsvorm weg moeten laten.
 

Atreides

Well-known member
Rutte ziet weinig mogelijkheden tot versoepeling... Op het moment dat de cijfers gemiddeld 3500-4000 per dag zijn, de laagste sinds begin oktober (toen alles nog open was (op 1,5m)). Mind you, de lockdown ging half december in toen we op 12.000 zaten...

Dus eerst lopen de aantallen significant terug maar kan er niet versoepeld worden vanwege de Britse variant. Dan blijken de cijfers toch 'iets' minder erg te zijn en dan ga je de kaarten zetten op andere varianten en daarom kan je niet versoepelen. Tsja, virussen muteren altijd en zullen dat ook altijd blijven doen. Als je angstig af gaat zitten wachten tot er helemaal geen virussen meer zijn die muteren dan kan je lang wachten...

"Er is nog nooit iemand bevrijd door risicomijdend beleid" is wel een mooie quote die ik tegenkwam, en dat geldt hier ook bij... Je zal toch iets moeten doen, want anders blijven we hiermee bezig.

Ik kan me wel goed vinden in het programma van 'herstel NL'
Het huidige coronabeleid is volgens Herstel NL failliet
 

U.G.

Well-known member
Tja, een pandemie is ook heel uitzonderlijk dus je hebt alle redenen om af te wijken.

Ben benieuwd wat er gaat gebeuren.

Ik geloof dat bij de uitspraak de rechter wel besefte dat er een pandemie gaande is en wel rekening zal hebben gehouden met het gewicht van het staatsbelang.
 

Jamel

Administrator
Forumleiding


Het huidige corona bestrijdingsbeleid is failliet. Het levert „excessieve schade” op aan samenleving, economie, en burgers, en moet zo snel mogelijk worden vervangen door een alternatief.

Dat vindt een groep economen, artsen en andere deskundigen, die woensdag de campagne Herstel NL lanceerde, compleet met honderden reclameborden in Den Haag en Amsterdam, radiospotjes en een eigen website. Onder hen zijn prominenten als Coen Teulings, oud-directeur van het Centraal Plan Bureau, en Barbara Baarsma die een topfunctie heeft bij de Rabobank.

In hun alternatieve plan moeten er enerzijds vrije zones komen met open horeca, bedrijven en scholen, en anderzijds beveiligde zones waar ouderen en kwetsbaren beschermd en gefaciliteerd worden. De zones zijn geen gebieden, maar bijvoorbeeld tijden waarop ouderen veilig naar winkel, bioscoop of restaurant kunnen, omgeven door strenge maatregelen om besmetting tegen te gaan. Daarmee wordt de groep beschermd die tot nu toe het meest te lijden heeft onder het virus, maar de rest van de samenleving vrijgelaten, zo is de opzet.

In december probeerde Herstel NL, naar eigen zeggen vergeefs, het Outbreak Management Team (OMT) samen met CPB en SCP het alternatieve scenario te laten doorrekenen. Daarbij zou de druk op de zorg moeten worden berekend, en aantallen zieken en doden van het voorgestelde twee sporenbeleid worden geschat. Doorrekeningen in negen buitenlandse studies leverden volgens de groep gunstige resultaten op. Nu Nederland zo’n doorrekening heeft geweigerd, wendt de groep zich tot het grote publiek.

Het plan toont veel overeenkomsten met de Great Barrington Declaration die Amerikaanse wetenschappers oktober vorig jaar publiceerden. Ook die had veel kritiek op de omvangrijke nevenschade van de lockdown, zoals de onvrijheid, de psychische gevolgen, en de sterke economische terugval. De verklaring en de bijbehorende aanpak kregen echter veel kritiek van andere wetenschappers. Het laten rondgaan van het coronavirus in de vrije zone zou tot veel extra sterfte en zieken leiden, ook onder jongere groepen, en een enorme druk op de ziekenzorg leggen. Ook zou het volgens critici in de praktijk heel moeilijk zijn de twee groepen van elkaar te scheiden.

Robin Fransman, een van de initiatiefnemers van Herstel NL en werkzaam voor denktank de Argumentenfabriek, is niet onder de indruk van de Amerikaanse kritiek die ook in Nederland klinkt. De politicoloog verwijst naar landen (Zwitserland, Zweden, Japan, India, Bulgarije) waar lichtere of zelfs helemaal geen lockdowns waren. „Qua ziekte- en sterftecijfers scoren die niet slechter dan Nederland” , zegt Fransman. „En in de Duitse deelstaat Thüringen wordt nu al met succes het soort beleid gevoerd dat wij voorstaan.”

Bovendien, zegt Fransman, moet bij dit type vergelijkingen ook de grote, nu nog onzichtbare schade van de lockdowns op langere termijn worden meegewogen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om psychische schade door isolatie, en slechtere schoolresultaten voor kansarme kinderen. Het zal volgens hem nog een tijd duren voordat het op gang komend vaccinatieprogramma zoveel effect heeft dat de lockdown met zijn schadelijke gevolgen kan worden opgeheven. „Honderd procent veiligheid kunnen ook wij niet beloven, maar de lockdown is nu al te lang zeer onveilig voor grote groepen mensen”, zegt hij.

Fransman benadrukt dat in het ‘Plan waarmee Nederland open kan’ iedereen zelf kan kiezen of hij of zij de beveiligde of onbeveiligde route wil volgen. „De gezonde, en toch angstige twintiger mag bij ons zelf kiezen, net als de vitale zeventiger.” Door de vrijheid van de eigen keuze zullen burgers zich gedisciplineerder dan nu aan maatregelen houden die nodig zijn om de veilige zones ook daadwerkelijk zo veilig mogelijk te houden, stelt Fransman.

Herstel NL doet een beroep op onder anderen stewardessen die nu werkeloos thuis zitten en beheerders van faciliteiten die leeg staan zoals hotels. Die moeten volgens de groep worden ingeschakeld om te helpen de beveiligde omgeving te faciliteren, en ruimtes voor quarantaine te bieden als er onverhoopt toch besmettingen ontstaan. Fransman: „We moeten in de huidige situatie mensen mobiliseren en een beroep doen op hun creativiteit en betrokkenheid. Dat gebeurt nu helemaal niet.”

De steun voor de huidige lockdown kalft af, bleek uit woensdag gepubliceerd opinieonderzoek. Het aandeel van de Nederlanders dat een versoepeling van de lockdown wil, groeide sinds eind januari van 21 naar 45 procent, aldus een peiling van I&O Research onder 2.258 Nederlanders. Bijna een op tien (9 procent) wil de lockdown loslaten. Het aandeel dat de lockdown wil aanscherpen daalde, van 29 naar 9 procent.
 

JMD

Well-known member
Ik kan me hier ook heel goed in vinden. Er moet perspectief komen. We zijn voor m'n gevoel op een kantelpunt gekomen. De lockdown maakt dermate veel slachtoffers dat het steeds moeilijker wordt om het te rechtvaardigen met roepen dat we de zwakkeren beschermen.
Jep. Ik ook. Overigens ben ik wel van mening dat dit plan niet 100% kan, maar dat er wat moet gebeuren is echt duidelijk.

Het plan wordt overigens door de usual suspects afgekraakt... Die geven aan dat ze het wel snappen maar dat dit niet kan. Ze geven aan dat Rutte perspectief belooft en dat dat dus gaat komen... Tsja, Rutte belooft al maanden perspectief en het is op een gegeven moment wel klaar...

Ik ben nu vooral bang dat het zo meteen fout gaat, dat er echt rellen gaan komen. Want ondernemers enz pikken het zo meteen echt niet meer.
En wat is er op tegen om het beleid van eind september (toen we ook rond de 4000 besmettingen hadden) weer op te pakken? Dus met 1,5m afstand gewoon horeca open, sportscholen (max 30 man)... Vergeet niet dat we pas de lockdown in gingen in december bij 12.000 besmttingen. Toen gingen we echter de herfst in, nu het voorjaar. De periode dat sowieso luchtwegvirussen 'minder actief' worden.
 
Bovenaan