Dagelijkse besmettingscijfers zeggen weinig zoals al regelmatig herhaalt. Gelukkig zijn er detailcijfers beschikbaar.
Uit die cijfers kun je afleiden dat de snelheid waarmee uitslagen beschikbaar komen flink verbeterd is. Na 14 dagen is het totale besmettingscijfer van een dag op 99%. Begin oktober konden de cijfers in de eerste dagen nog enorm verschillen. Zo was het totaal dat betrekking heeft op 5 oktober na 4 rapportagedata nog steeds maar 29% van wat het uiteindelijk zou worden, inmiddels is dat al redelijk stabiel op 65%.
Pas echt met elkaar vergelijken kun je de cijfers na 7 rapportagedata. Na die datum is het totaal al een tijdje tegen de 90% van wat het uiteindelijk zal worden. En om externe invloeden nog verder uit te gummen heb ik het daggemiddelde van de 7 voorafliggende data genomen.
In combinatie met de (verschoven) gemiddelde ziekenhuisopnames krijg je dan deze grafiek;
Daarbij is de blauwe lijn het gemiddelde dagelijkse besmettingscijfer, de oranje lijn de instroom in de ziekenhuizen.
Twee conclusies;
1. Het aantal positief geteste personen in vergelijking met de ziekenhuisopnames lag redelijk in lijn maar sinds het breder testen is die relatie weg. Er zijn dus midden december wel veel meer personen positief getest maar dat lag aan het aantal testen en niet aan het aantal mensen dat corona had.
2. De lockdown heeft vrijwel hetzelfde effect als de beperkte lockdown in oktober. Eerst een redelijke daling maar die gaat stoppen en blijft op vergelijkbaar niveau.
De vraag is dus of de lockdown wel het gewenste effect heeft en of de plaatsen die nu extra gesloten zijn wel besmettingsbronnen waren. Helaas zullen er vanwege de onzekerheid rondom de mutatie dus nog wel geen winkels of kapsalons opengaan.