Opiniepeiling: 7000 West-Europeanen ondervraagd
Nederlanders hebben vergeleken met andere West-Europeanen de meeste moeite met de instroom van vluchtelingen. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek, dat vandaag verscheen. Driekwart wil ook niet financieel helpen..
Van de Nederlanders vindt 92 procent dat migranten na een paar maanden of jaren weer moeten vertrekken
Nederlanders zijn aanzienlijk negatiever over de komst van migranten dan inwoners van andere West-Europese landen. Bijna twee derde vindt dat ons land vol is: meer migranten kunnen er niet bij. Dat is het hoogste percentage in West-Europa. Zo'n 92 procent vindt dat migranten na een paar maanden of jaren weer weg moeten: ook dat is het hoogste percentage in West- Europa.
Geen geld en geen onderdak
En we willen ze niet alleen weren. Als ze toch komen, zullen we ze niet helpen. Zo'n 77 procent zegt geen geld te willen doneren aan hulporganisaties. En 96 procent zegt niet bereid te zijn z?lf vluchtelingen onderdak te bieden.
Nergens anders in West-Europa wordt zo afwijzend gereageerd. In Spanje zegt bijvoorbeeld 42 procent van de mensen de portemonnee te trekken voor donaties. In Duitsland zegt veertig procent zelf vluchtelingen te (willen) helpen.
Duizend Nederlanders
Dat blijkt uit een grootschalige opiniepeiling in zeven West-Europese landen, uitgevoerd door het gerenommeerde Franse onderzoeksinstituut Ifop. In totaal werden meer dan zevenduizend mensen gevraagd naar hun mening over de huidige stroom vluchtelingen, onder wie duizend Nederlanders.
Leo Lucassen, migratiehoogleraar en directeur onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam, kijkt er niet van op. 'We plukken hier de wrange vruchten van twintig jaar islamkritiek,' zegt hij.
Pim Fortuyn
Die heeft, aldus Lucassen, juist hier een uiterst radicaal en gepolariseerd karakter gekregen. 'Moslims worden in hun geheel als een bedreigende groep beschouwd. Dat is al gaande sinds de Rushdie-affaire in 1989. Eindelijk dachten we in het geseculariseerde Nederland van de godsdienst af te zijn, maar dat bleek een lelijke misrekening. Vanaf toen loopt er via Pim Fortuyn en Geert Wilders een rechte lijn naar het heden.'
Dat stellen ook de Franse onderzoekers vast. 'Al sinds begin deze eeuw denken Nederlanders dat hun land niet m??r mensen kan opvangen. Fortuyn zei destijds al dat het land vol is en dat er geen moslims meer bij mochten. Die mening wordt nu nog, tijdens de vluchtelingencrisis, door 63 procent gedeeld.'
In Nederland vindt twintig procent van de ondervraagden het ook 'absoluut geen plicht' om mensen uit oorlogsgebieden op te vangen. Alleen in Frankrijk vinden nog meer mensen dat (24 procent). Zo'n 85 procent van de Nederlanders denkt dat onder de migranten terroristen zitten.