Eindtoets basisscholen botst volgend jaar deels met carnaval: ‘Ministerie liet weten dat scholen ‘het evenement’ maar moeten verplaatsen’
Den Haag - Geen ideale planning, de eindtoets van het primair onderwijs in de periode rond carnaval 2024. Of dat dus niet anders kan, vraagt D66-Kamerlid Paul van Meenen aan de minister voor primair en voortgezet onderwijs, Dennis Wiersma.
De eindtoets voor de basisscholen, de voormalige Cito-toets, heet vanaf komend schooljaar ‘doorstroomtoets’. Die wordt in 2024 afgenomen in de eerste twee volle weken van februari (5 tot en met 16 februari). Carnaval dat jaar begint op zondag 11 februari.
Kamerlid Van Meenen wil dat om die reden de afnameperiode wordt ‘verplaatst of verbreed’. Ook de week vóór carnaval staat immers al in het teken van allerlei activiteiten ‘binnen en buiten school’, betoogt de D66’er. ‘Is de minister het met de fractie van D66 eens dat deze periode een hoogst ongelukkig moment is voor een toets die voor leerlingen en alle betrokkenen zo belangrijk is?’, aldus de schriftelijke vragen.
‘Het evenement’
Volgens Van Meenen heeft het ministerie eerder aan scholen laten weten dat ze ‘het evenement’, carnaval dus, ‘maar moeten verplaatsen’. Van Meenen vraagt de minister of hij wel weet dat scholen de datum van carnaval helemaal niet kúnnen verzetten.
In een toelichting op de vragen schrijft de parlementariër: ‘Optochten, feesten en activiteiten: carnaval is een roerige periode in het zuiden van het land, binnen en buiten het schoolgebouw. Een ongelukkig moment voor de eindtoets. Het wordt lastig om carnaval te verplaatsen. Daarom vragen we de minister om de toetsperiode te verruimen. Zo kunnen kinderen met volle concentratie hun toets maken’.