Carnaval/Vastelaovend

Joost

Well-known member
Ah natuurlijk, via de trainer.

Maar zaterdag is de Kingertsóg neem ik aan? De Jroeëse Tsóg is altijd op maandag.
 

Maasveld

Well-known member
Als er een walk of fame voor Venlose vastelaovesartiste zou zijn, zou er ongetwijfeld een tegel liggen voor/van Bram & Ruud. Via het door "d'n Umroop" uitgezonden jeugdprogramma TILT maakte Venlo al vroeg kennis met het duo. In 2003 debuteerden ze met het door Frans Pollux geschreven "Optoch Leed" met een klinkende overwinning op Opus Jocus. Op het LVK in datzelde jaar werd een mooie 2de plek behaald. Het bleek het begin van een gouden combinatie, die tot 2012 duurde. Een korte maar succesvolle carrière met 3 overwinningen op Opus Jocus en een 1ste, 2de, 3de en 4de plek op het LVK. De reden dat het duo stopte was omdat Bram (Holla) sirremoniemeister werd van DE Jocus, een rol die hij met verve vervult. Een rol ook die hij in 2015 even een jaartje over moest slaan, omdat hij dat jaar naast prins Ruud (Stikkelbroeck) als adjudant de onvolprezen Venlose Vastelaovend voor mocht gaan. Een rol die hij ook dit jaar aan zich voorbij moet laten gaan, omdat hij nu zelf als Jocus-prins door de Venlose binnenstad mag trekken.

Het grootste succes van Bram & Ruud is ongetwijfeld "De Kriebels" uit 2008, ook weer geschreven door Frans Pollux. Slechts derde op Opus Jocus, maar glorieus winnaar van het LVK: De Kriebels!!

 

Maasveld

Well-known member
Over het LVK gesproken, de winnaar komt dit jaar weer eens uit Susteren. Na 4 jaar wist het duo Spik en Span, bestaande uit Jo Huijnen en Niek Dirkx, weer eens met de winst vandoor te gaan. Het was alweer de 5de keer dat hun dit lukte, waarmee ze op gelijke hoogte komen met Wiel Vestjens en Hay Crompvoets. Bij vier van hun vijf overwinningen schreven Huijnen en Dirkx mee aan het liedje, dit jaar samen met Jos Wackers: Vastenach!

 

Maasveld

Well-known member
@Satyr zegt al, het was niet de meest feestelijk editie. In 2010 volgde op de bekendmaking van de 3de overwinning op rij van W-Dreej boegroep, dit werd dit jaar herhaald nadat bleek dat Spik & Span niet meer in te halen viel. De torenhoge favoriet van het publiek kreeg van 2 van de 5 jury's, waaronder de vakjury, slechts een handvol punten. Het grote verschil tussen publieks- en vakjury doet de organisatie wel bewegen de jurering nog eens onder de loep te nemen. Mijn 50 cent? Ik denk dat de favoriet bij het publiek teveel naar het Brabantse nijgt, zowel tekstueel als muzikaal. Dat doet het nooit goed bij de vakjury. Om wie gaat het dan eigenlijk, denkt u natuurlijk? Van Lieshout & Arts met Ik wooj nie gaon!

 

Mario

Well-known member
 

JMD

Well-known member
Ja, die topics kunnen wel samen inderdaad... Hopelijk zijn de mods nu wel wakker.
 

Maasveld

Well-known member
Goed dat je het zegt @Mario. Ik heb nog helemaal geen aandacht besteed aan de joekskapellen, terwijl deze een belangrijke rol hebben binnne de onvolprezen Venlose vastelaovend. Eén van die joekskapellen is Neet Um Aan Te Huure. Opgericht in 1976 vanuit de plaatselijke handbalclub. Bij optredens van NUATH wordt ook regelmatig gezongen, wat hen onderscheid van andere joekskapellen. Ze organiseerde in het verleden zelf ook muzikale evenementen. De bekendste daarvan is ongetwijfeld Nappes op de Proms, waarbij wordt samengewerkt met andere artisten, bij voorkeur artisten die al jarenlang niet meer op het podium hadden gestaan. Een ander evenement was Roétegetoet, waarbij de leden van NUATH op vastelaovesdinsdag op de Steenstraat vanuit de ramen op de 1ste en 2de verdieping speelden. Qua evenementen staat de joekskapel momenteel op een laag pitje, maar ze blijven onmiskenbaar een belangrijke rol in de Venlose vastelaovend spelen.

Neet Um Aan Te Huure met Ik höf mien glaas (Tekst & Muziek Frans Boermans en Giel Aerts, origineel gezongen door Wiel Vestjens).

 

Maasveld

Well-known member
Ik realiseer me dat we het nog helemaal niet hebben gehad over de winnaar van Opus Jocus. Na de hele soap rond "Oppe Parade," dat in eerste instantie had gewonnen maar een gejatte melodie bleek te hebben, werd "Weej Blieve Wie Weej Zien" van Enne Bink tot winnaar uitgeroepen. Een zestal jonge Veldense gasten die Venlo veroveren, het is wederom een noviteit die we vaker zien de laatste jaren bij DE Jocus. De tekst is van nieuwkomer Myrthe van Dijk, de muziek van oude rot Wim Roeffen. Weej Blieve Wie Weej Zien!

 

Maasveld

Well-known member
Naast een rijke joekskapellecultuur heeft Venlo ook een rijke bandjescultuur. Eén van die bandjes is de Herfshane band. Hetfshane is een initiatief om jong Venloos talent van tussen 15-25 jaar oudeen kans te bieden om samen te werken met ervaren muzikanten, zowel qua zang als op het schrijfgebied. Jaarlijks wordt er een eigen leedjeswedstrijd georganiseerd waarbij altijd zo'n 10 acts deelnemen. Een prachtig initiatief om de Venlose leedjescultuur in stand te houden. Enkele jaren geleden is van daaruit ook de Herfshane band onstaan. Het volgende leedje is een cover van het door de Drekskaters (oudste dialectband van Venlo) gezongen en door Marco Schell en Werner van Gool geschreven "In dees Stad."

 

Joost

Well-known member
Grote commotie in Itteren. Nu eens geen overstroming maar de pastoor heeft de beide prinsessen (een stel met kind) gevraagd om tijdens de traditionele mis de hostie te weigeren.
 

Maasveld

Well-known member
Ja @Satyr, de Maas wordt zo nu en dan ook bezongen in het Venlose vastelaovesleed. Het zal niemand verbazen dat Venlo een haat-liefde verhouding heeft met de Maas. O zo verwoestend wanneer ie te hoog komt, maar o zo mooi als ie in rustig vaarwater verkeerd. Leuk om te vermelden dat het dit jaar ook het thema voor de optocht is van onze groep. De Maas en Venlo zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zoals Hay Crompvoets in 1966 al zong in het door Ad Pollux en Frans Wetjens geschreven 'Mooder Maas' (hier gezongen door Sjraar Peetjens).

 

Maasveld

Well-known member
Gisteren bereikte ons het nieuws dat Mai Anröchte na deze vastelaovend zal stoppen met optreden. Mai begon pas rond haar 40ste met optreden, je kunt haar dus gerust een laatbloeier noemen. In 1998 was ze voor het eerst succesvol. Met "Tromme" dat ze samen met Frans Driessen zong werd ze 1ste op Opus Jocus en 2de op het LVK. Ook als schrijfster was ze succesvol. In 1998 en 1999 schreef ze zich naar een 4de plaats op Opus Jocus. Het leedje dat echter onlosmakelijk verbonden is met Mai Anröchte is toch wel "Haej Dich." Ze schreef het leedje zelf, de muziek was van Hay Geritz. Het werd in 2002 2de op Opus Jocus en 9de op het LVK, maar groeide later uit dat het hoogtepunt van al haar optredens. Haej Dich!

 
Bovenaan