WK 2022 in Qatar

JMD

Well-known member
De WK-kwalificatie in N&M-Amerika is nog veranderd. Oospronkelijk zou de top 6 landen om 3 plekken strijden en de resterende landen spelen dan om 1 plek in de intercontinentale playoff tegen de nummer 4 van die top 6

Het systeem is nu:
de top 5 (Mexico, USA, Costa Rica, Jamaica, Honduras) is vrijgeloot tot de 3e ronde.
De 30 overige teams worden in 6 groepen van 5 verdeeld, zij spelen dit najaar 1x tegen elkaar in elke groep en de nummer 1 gaat door. De 6 groepswinnaars spelen dan in maart een playoff waaruit dan 3 ploegen komen die bij de top 5 komen. Zij spelen dan een hele competitie waarvan dan de beste 3 doorgaan naar het WK en de nummer 4 playoff speelt.
Punt is alleen dat men ruimte tekort komt op de kalender, dus wil men in juni 2021 meer spelen dan de 2 geplande duels en heeft men om 2 extra speeldagen in januari 2022 gevraagd.

De intercontinentale playoffs zijn nu trouwens gepland in juni 2022. (ipv maart)
 

JMD

Well-known member
Vandaag is er geloot voor de hele N&M-Amerika kwalificatie.
Idd 4 speelrondes in juni 2021 en een extra internationale ronde eind januari 2022. Zuid Amerika doet daar ook aan mee. Dat kan nog wel eens problemen geven bij Europese clubs die dan voor een aantal weken hun spelers kwijt zijn.
De Africa Cup is ook in die periode, is uitgesteld van januari 2021 naar januari 2022.
 

Kralinger

Administrator
Forumleiding
Curaçao zit bij Guatamala, Sint Vincent & Grenadines, Cuba en de Britse Maagdeneilanden. Daar liggen toch kansen zou je denken.

Suriname zit bij Canada, Bermuda, Kaaimaneilanden & Aruba. Vooral Canada kan lastig worden voor ze. Maar nu ze met Nederlandse Surinamers kunnen spelen wordt het wel interresant.
 

Forza AZ

Well-known member
De UEFA houd de periode voor het EK 2021 vrij van kwalificatiewedstrijden voor het WK. In plaats daarvan zullen er in de periodes in maart en september 3 kwalificatierondes plaatsvinden. In oktober en november zijn er 2 rondes.
 

JMD

Well-known member
Pas nadat de Nations League voorronde klaar is, want de ploegen die de NL-finale spelen moeten in een groep van 5 komen.
 

JMD

Well-known member
Even een overzicht van alle kwalificatietoernooien voor het WK en de gevolgen door corona.
De intercontinentale playoffs zouden in maart 2022 gespeeld worden, maar zijn al geschoven naar juni 2022.

Afrika:
is in de 2e ronde. Hierin zijn er 10 groepen van 4, waaruit de winnaar zich plaatst. De 10 winnaars worden dan verdeeld over 5 duels die via uit en thuis een plek op het WK bemachtigen (5 plekken dus). Die 2e ronde zou in maart gestart zijn en begin september geëindigd, maar dat is dus niet gebeurd. De 6 speelrondes worden nu in groepjes van 2 gespeeld in juni 2021, september 2021 en oktober 2021. De laatste ronde staat dan gepland in november 2021. Hier is dus nog ruimte zat in het schema.

Azië:
is bezig aan de 2e ronde. 8 groepen van 5 hebben al 6 speelrondes afgewerkt en er moeten er dus nog 4. De groepswinnaars + 4 beste nummers 2 (of 5 als Qatar (dat ook meedoet aan deze ronde, omdat die tevens geldt als kwalificatie Asia Cup) groepswinnaar is of bij de 4 beste nummers 2 zit) gaan naar de 3e ronde. De 12 teams worden dan verdeeld over 2 groepen, waaruit de beste 2 zich plaatsen voor het WK. De nummers 3 spelen dan tegen elkaar om 1 plek in de intercontinentale playoffs. De resterende duels van de 2e ronde worden pas in 2021 gespeeld.
Op dit moment zou men al met de 3e speelronde van de 3e ronde bezig moeten zijn, en aan het eind van dit jaar al bij speelronde 5. Men loopt dus 9 speelrondes achter. Het zal mij niks verbazen als de 3e ronde bijvoorbeeld naar 4 groepen van 3 gaat, of naar een toernooi op 1 plek ofzo (en dan de winnaar naar het WK en de nummers 2 via enkele duels uitmaken wie naar de playoff). Grote voordeel voor Azië is dat er komende zomer geen groot toernooi gepland is, dus eind mei/en heel juni kunnen zij veel spelen.

Noord- en Midden Amerika:
Vergeleken met vorige toernooien was dit schema sowieso al veranderd, waarbij de beste 6 landen direct naar de finaleronde gingen en samen 3 plaatsen zouden verdelen en de nummer 4 zou dan tegen de winnaar van de 'rest' spelen om 1 playoff ticket. Dat schema is echter overboord gegooid. De 30 zwakste landen zijn verdeeld in 6 groepen van 5, en zij spelen een 'halve competitie' (2 uit, 2 thuis) verdeeld over 2 periodes (5 duels in maart 2021 en de andere 5 duels later). De 6 groepswinnaars spelen een uit- en thuisduel tegen elkaar en de 3 winnaars voegen zich bij de 5 sterkste landen (USA, Mexico, Costa Rica, Jamaica, Honduras), dat maakt samen 8, en die spelen dan een hele competitie (dus 2x tegen elkaar). De beste 3 plaatsen zich voor het WK, de nummer 4 gaat playoff spelen. Het enige probleem is dat die ronde al in juni moet starten (met 4 speelrondes) en er dus bijna geen tijd is om ronde 1 af te spelen en ronde 2 te spelen... Ook heel gek is dat ze naar een groep van 8 gaan (14 speelrondes), waarom niet 2 groepen van 4?? Ook hier is het dus krap.

Zuid Amerika:
Voor de 7e keer op rij doet Zuid Amerika het eenvoudig: gewoon 1 hele competitie spelen. De beste 4 plaatsen zich voor het WK, de nummer 5 gaat playoff spelen. Zij hadden in maart moeten beginnen, maar beginnen nu deze week met 2 speelrondes. Ook zij zitten krap in de tijd, zij gaan bv ook spelen in januari 2022...

Oceanië:
Is nog helemaal niet begonnen. Er is ook nog niet eens geloot. Maar zij hebben ook maar 11 landen. Deze worden verdeeld in 2 groepen en spelen dan een enkele competitie in maart en mei/juni 2021. De beste 2 per groep gaan door naar de 1/2 finale, in september 2021 worden die gespeeld (uit en thuis) en in oktober 2021 dan de finale (uit en thuis). De winnaar gaat naar de playoff. Hier is dus ruimte zat.

Europa:
Ook Europa moet nog beginnen, en die doen dat in maart 2021. In maart en september zijn er dan 3 speelrondes per interlandperiode, in oktober en november 2. Omdat in oktober 2021 ook de Nations League finale is worden de 4 finalisten in een groep gezet van 5 landen. Er komen 5 groepen van 5 en 5 van 6 landen. De winnaars gaan naar het WK. De nummers 2 plus de 2 beste landen van de Nations League 2020 die zich nog niet geplaatst hebben voor WK of playoff spelen dan om 3 tickets via 2 rondes (1 duel). Dat is in maart 2022. Europa zou dus nog kunnen uitwijken naar juni 2022, maar dan is er ook niet veel ruimte over. En Europa kan bv niet in januari/februari nog een extra ronde inlassen, dan zijn de competities immers bezig.
 

Kielse Rat

Well-known member
Even een overzicht van alle kwalificatietoernooien voor het WK en de gevolgen door corona.
De intercontinentale playoffs zouden in maart 2022 gespeeld worden, maar zijn al geschoven naar juni 2022.

Komt even goed uit dat dat WK in de winter is. Was Qatar toch een slimme keuze van de FIFA, hebben ze goed gezien.
 

JMD

Well-known member
Komt even goed uit dat dat WK in de winter is. Was Qatar toch een slimme keuze van de FIFA, hebben ze goed gezien.
Vooruitziende blik van Blatter... Wat een visionair om al in 2010 te bedenken dat je in 2020 een pandemie hebt.
 

Mario

Well-known member
Vooruitziende blik van Blatter... Wat een visionair om al in 2010 te bedenken dat je in 2020 een pandemie hebt.

Juist, en Qatar wilde zich graag beschikbaar stellen voor dit nobele doel als de echte voetballiefhebbers die het zijn.
 

ALenstra

Well-known member
Ik begrijp ook werkelijk niet waarom iedereen tegen was destijds. Mooi dat de tegenstanders inzien dat ze fout zaten.
 

Joost

Well-known member
Door de winst van Nederland op Bosnië zijn we zeker van pot 1 in de loting.

Met een beetje mazzel rolt er een poule uit met Nederland, Slowakije, Noord Ierland, Luxemburg en Andorra.
 
Bovenaan