Voetbal op de schop/Super League

Kralinger

Administrator
Forumleiding
Benieuwd hoe ze dat gaan doen. Meer Europese, maar minder nationale wedstrijden. Dan moet er ook een oplossing komen voor kleinere clubs die zich normaal niet plaatsen voor Europees voetbal.
 

Forza AZ

Well-known member
Benieuwd hoe ze dat gaan doen. Meer Europese, maar minder nationale wedstrijden. Dan moet er ook een oplossing komen voor kleinere clubs die zich normaal niet plaatsen voor Europees voetbal.

Daar wordt inderdaad weer niet aan gedacht. Het gaat alleen om de grotere clubs uit de landen die in plaats van tegen kleine clubs uit eigen land willen spelen tegen grote clubs uit andere landen. Maar aan de kleine clubs wordt niet gedacht die hiermee minder wedstrijden gaan spelen en daarmee in inkomsten achteruit gaan door minder geld uit kaartverkoop en TV-rechten.

Als die grote clubs meer internationale wedstrijden willen spelen dat moeten ze maar uit hun nationale competitie stappen en een aparte competitie opzetten met soortgelijke clubs uit andere landen. Wel met promotie/degradatie mogelijkheden dan naar de nationale competities. Dan kunnen de kleinere clubs gewoon evenveel wedstrijden blijven spelen als nu. Nog steeds wel met verlies van inkomsten waarschijnlijk.
 

Friesland

Well-known member
Het aantal wedstrijden in de nationale competities hoeft helemaal niet naar beneden. Een club die start in de groepsfase speelt maximaal 15 wedstrijden, echter, een club die start in de eerste kwalificatieronde speelt maximaal 23 wedstrijden. 23 wedstrijden is toch wel een ruim voldoende aantal?

Gezien de huidige situatie in de UEFA competities zou ik de volgende aanpassingen doen:
* Een derde competitie toevoegen, noem het de Intertoto Cup.
* De kwalificatie wordt afgeschaft, alle clubs beginnen in de groepsfase van de verschillende competities.
* In de nationale competities worden alleen startbewijzen voor de Intertoto Cup verdeeld, 1 of 2 per land.


Hoe zou dat er dan uit kunnen zien?

Champions League: 48 teams, 6 groepen van 8
Groepswinnaars en 2 beste nummer 2 naar de kwartfinales
Nummers 6, 7 en 8 degraderen naar de Europa League
Maximaal 17 of 19 wedstrijden*, minimaal 14.

Europa League: 96 teams, 12 groepen van 8
Groepswinnaars en 4 beste nummer 2 naar de achtste finales
De achtste finalisten promoveren naar de Champions League, aangevuld met 2 nummers 2.
Nummers 6, 7 en 8 degraderen naar de Intertoto Cup
Maximaal 18 of 21 wedstrijden*, minimaal 14.

Intertoto Cup: 144 teams, 24 groepen van 6
Groepswinnaars en 8 beste nummers 2 naar zestiende finales
De zestiende finalisten promoveren naar de Europa League, aangevuld met 4 nummers 2.
De nummers 4, 5 en 6 moeten hun plaats beschikbaar stellen.
Maximaal 15 of 19 wedstrijden*, minimaal 10.

De 72 plaatsen in de Intertoto Cup worden verdeeld op basis van de resultaten in de nationale competities. Alle landen vullen 1 plaats in. Voor de resterende plaatsen wordt een ranglijst gemaakt van het slechtst presterende team per land. De landen die daarin het hoogste staan, mogen een extra plaats invullen.


* Het eerste aantal is het aantal als alle knock-outwedstrijden over een wedstrijd worden beslist, het tweede aantal is het aantal als knock-outrondes over twee wedstrijden worden beslist, muv de finale. Dubbele ontmoetingen in de knock-outfase leidt dus tot een vrij vroege start (eind juli of begin augustus), maar als de knock-outrondes over een wedstrijd worden gespeeld, dan kan de start uitgesteld worden tot half augustus, zodat de start ongeveer gelijk ligt aan de start van de meeste nationale competities.
 
Laatst bewerkt:

JMD

Well-known member
Volgens de VI presenteert de stuurgroep (met daarin Vd Sar namens de topclubs, Nijland namens de subtop en Visser (van PEC) namens het rechterrijtje) vandaag de plannen voor de vernieuwde eredivisie aan de overige clubs.

De plannen zijn als volgt (per 2020-2021):
* eredivisie en eerste divisie naar 16 clubs
* beloften verdwijnen, er wordt gestreefd naar een internationale beloftencompetitie
* sterkere p/d-regeling (2 rechtstreekse degradanten en 2 via PO)
* 6 beste ploegen in een PO om de titel
* 10 overige ploegen om 1 Europees ticket
* vanaf 2021 geen kunstgras meer

Dat afschaffen van beloften lijkt me goed, maar dan hou je 34 ploegen over en 2x 16 is 32, dus dan lijkt dit tevens een open piramide aan te geven (terwijl dat nog niet eens geregeld is), want die 2 overgebleven ploegen zullen naar de 2e divisie moeten
Eigenlijk neemt men zo ongeveer de Belgische variant over, met 1 verschil, dat bij die '10' al 1 Europees ticket zit. In Belgi? speelt de winnaar van 'PO2' tegen de nummer 4 (of 5) van 'PO1' om 1 Europees ticket. Dat lijkt me eerlijker en beter, anders zou het voor een club als Utrecht of Vitesse gunstiger zijn om 7e te worden in de reguliere competitie dan 6e, want in PO2 heb je immers minder tegenstand.
Bij een divisie van 16 vind ik 2 + 2 eventuele degradanten overigens wel erg scherp. Dat mogen er wel minder zijn.
 

zwammy

Well-known member
Maar dan krijg je van de 16 clubs misschien 4 degradanten? Dat is nog een stuk flinker dan in Itali?
 

noordooster

Well-known member
Met name het 2e punt spreekt mij erg aan.
En als zo'n internationale competitie niet lukt, dan maar gewoon een beloftencompetitie alleen in eigen land.
 

Pascallovic

Well-known member
Lachwekkend idee. We gaan onder andere de degradanten laten spelen om 1 Europees ticket? Als er een top 6 is die om de titel spelen, moeten de Europese tickets daar ook terecht koment.
 

Deathprod

Active member
Wel grappig dat ze in Belgi? juist van al die play-offs af willen, en dat er plannen zijn om de beloften in te laten stromen. Persoonlijk vind ik al die play-offs ook niets hebben. Of je moet het zoals in de VS gaan doen geen competitie voor de titel, maar finale rondes. Probleem is dat heel de competitie een hele lange vervelende voorronde wordt.
 

noordooster

Well-known member
Of de plannen er door komen is overigens zeer de vraag, want :

"Achter de schermen is al wrevel ontstaan over het compromisvoorstel van de stuurgroep. Het rechterrijtje moet het meeste slikken, toch proberen de topclubs het plan nog in hun voordeel aan te passen. Ze hebben moeite met het weggeven van een Europa League-ticket, willen minder mediageld afstaan en zien graag een garantie voor hun beloften, mocht een internationale competitie niet van de grond komen. Woensdag zal het overigens nog niet tot een besluit komen."
 
Bovenaan