Beloftenteams in de piramide

Ceephax

New member
Hoe wil je dan bijvoorbeeld de volgende situatie oplossen?

Volgend seizoen waarschijnlijk 4 beloftenteams in de Eerste Divisie (PSV, Ajax, Utrecht en AZ). Niet onwaarschijnlijk dat die allemaal niet op plek 20 eindigen. Wat dan als Jong Vitesse volgend jaar kampioen wordt van de Tweede Divisie? Hebben ze dan gewoon pech gehad omdat er al 4 andere clubs in de Eerste Divisie zitten? Of wil je dan de laagste beloftes uit de Eerste Divisie laten degraderen ook al zouden die bijvoorbeeld 12e zijn geworden.

Beide gevallen lijkt me dat geen eerlijke situatie.

Het is misschien niet eerlijk maar je moet ergens een grens trekken. In Duitsland hebben ze ook een max. van 4 clubs al is het in praktijk nog nooit toegepast geloof ik. De belangstelling voor de JL zal alleen maar afnemen met meer beloftenteams, waardoor de overige clubs het financieel nog maar moeilijker krijgen. Die neergaande spiraal waar ze dan in terechtkomen is dan niet meer te stoppen. Vooral als ze dan ook nog besluiten om clubs als Feyenoord en Heerenveen alsnog te laten instromen, dan kan je op den duur de JL voor de helft vullen met beloftenteams. Als ze dan ook nog besluiten om de Hypercube plannen door te voeren om met 14 clubs in de Eredivisie te gaan spelen, dan staat een degradatie naar de JL zowat gelijk aan een faillissement.
 

Ceephax

New member
En je hebt er ook niks aan om een beloftenteam geforceerd op een eigenlijk te laag niveau te laten spelen.

Ja klopt, maar dat is in principe een zelfde situatie als Jong Ajax of Jong PSV kampioen wordt van de JL, dan mogen ze ook niet promoveren.
 

SuikerBrood

Well-known member
Ik heb geluiden gehoord uit Heerenveen dat ze willen toetreden tot de piramide met het beloftenelftal. En de kwaliteit van de jeugdopleiding van Heerenveen is meer dan prima, dus in de 4de klasse wordt dat nogal lachwekkend..
 

Forza AZ

Well-known member
Ja klopt, maar dat is in principe een zelfde situatie als Jong Ajax of Jong PSV kampioen wordt van de JL, dan mogen ze ook niet promoveren.
Dat heeft een hele andere reden, namelijk dat het 1e en 2e elftal dan in dezelfde competitie zouden uitkomen.
 

Forza AZ

Well-known member
Om nieuwe beloftenteams toe te laten in de piramide zou je misschien de huidige beloftecompetitie als een extra Hoofdklasse kunnen beschouwen en dan daarvandaan clubs laten promoveren naar de Derde Divisie en beloftenteams die daar uit degraderen naar de "beloften-Hoofdklasse" kunnen laten degraderen.

Op deze manier zou het toelaten van Jong Heerenveen en Jong Feyenoord niet ten koste gaan van amateurclubs die dan niet zouden promoveren. Voor bijvoorbeeld Jong Achilles en Jong Den Bosch lijkt het me ook niet veel uitmaken of ze nu weer in de beloftencompetitie gaan spelen ten opzichte van de Hoofdklasse.

Vraag is dan wel wat je moet doen als er geen beloftenteams uit de Derde Divisie degraderen met de kampioen van de "beloften-Hoofdklasse".
 
Laatst bewerkt:

Unregistere

Well-known member
Maar even los van de sentimenten, wat zijn nu de ervaringen van de betrokkenen die met hun club in de tweede en derde divisie spelen en daarin de belofteteams hebben ontmoet?

Persoonlijk vind ik het allemaal niet zo negatief, al scheelt het misschien dat we negen punten tegen de drie belofteteams hebben gepakt. Maar los daarvan, het is anders, maar niet noodzakelijk heel slecht.

Jong FC Groningen: probeert het toch grotendeels met een elftal dat vooral uit beloften bestaat, dus die doen eigenlijk precies wat de KNVB voor ogen had. Natuurlijk hebben ze af en toe wel een speler uit de selectie mee laten doen, maar dat valt nog wel mee. Kanttekening is wel dat als ze speelden, ze vaak ook wel een goede rol speelden. Zo scoorde Mimoun Mahi in Scheveningen, al verloren ze toen wel, en deed Jesper Drost Capelle met twee goals de das om. Ook Alexander S?rloth, Michael van der Laan, Yo?ll van Nief, Juninho Bacuna (na een rode kaart in het eerste de week daarvoor) speelden incidenteel mee, maar dat was vaak ??n keer of een paar keer. Grootste deel van de ingezette spelers zijn jonkies. Corpus den Hoorn is bovendien een mooi sportpark, vind ik. In de wintermaanden wellicht minder prettig toeven daar, maar toen wij er waren was er niets te klagen. Ook een kantine. Ja, daar zit je na afloop wel grotendeels alleen, maar vooruit. En dat er weinig publiek komt, tja, in de hoofdklasse gebeurde dat ook wel eens bij clubs als Deltasport.

Jong FC Volendam: zelfs de positieve verrassing van de derde divisie, denk ik. Volgens mij had niemand verwacht dat zij bij het ingaan van de winterstop zesde zouden staan. Dit team zet wel de meeste 'eerste elftal spelers' in, want geregeld is er overlap. Zo speelt gedeeld topscorer Bert Steltenpool vaak in beide teams en zijn er meer jongens die afwisselend in het eerste en in Jong gespeeld hebben. Volendam ziet het ook meer als een mogelijkheid om de hele selectie meer speeltijd te gunnen. Zij hebben in tegenstelling tot de eredivisieclubs natuurlijk ook minder contractspelers. Ze spelen goed voetbal, proberen aan te vallen. Over de sfeer kan ik nog niet oordelen, wij speelden er thuis tegen.

Jong Almere City FC: doen het toch ook grotendeels met beloften, al is er ook hier wel overlap. De keepers zitten afwisselend op de bank bij 1 of spelen in Jong en spelers als Van der Water en Waalkens maken geregeld bij beide teams hun minuten. Dit team heeft het wel lastig, ze staan ook erg laag. Komt vooral doordat ze makkelijk goals incasseren, want ze scoren zelf ook best veel. In Almere willen ze graag in de derde divisie blijven om de talenten onder meer weerstand te laten voetballen, begreep ik toen wij er waren. Dan is er nog wel wat werk aan de winkel. Leuk stadionnetje ook, inclusief een kantine, dus dat is voor meereizende supporters prima. Wel zit er erg weinig publiek, gemiddeld 200 man bij thuiswedstrijden. Het leeft dus niet heel erg.

Ben wel benieuwd hoe anderen het ervaren, bijvoorbeeld op zondag of in de tweede divisie.
 

Ceephax

New member
Dat heeft een hele andere reden, namelijk dat het 1e en 2e elftal dan in dezelfde competitie zouden uitkomen.

Het is een andere reden inderdaad, maar de situatie blijft het zelfde, je kan namelijk niet promoveren. Mijn eerste voorstel zou al een hoop ellende kunnen voorkomen om met vaste selectie's te gaan werken. De meeste teams zullen wat zwakker worden en op lagere niveaus is er veel meer ruimte voor beloftenteams. Nu spelen zeg maar de spelers met rugnummers 16 t/m 32 in de beloften, dat worden met vaste selectie's de nummers 24 t/m 40.
 

Unregistere

Well-known member
Je vergeet nog die keeper van bijna 40 die het eerste gedeelte van de competitie bij jong Groningen steeds meedeed.
Overigens geef je zelf ook 1 van de redenen aan waarom veel clubs die beloftenteams liever niet in hun competitie willen hebben.
Je zult het maar meemaken dat een Mahi, een Jesper Drost of een andere eerste elftal speler juist tegen jou meespeelt ( en tegen jouw concurrenten niet ) en dat juist die speler beslissend is. Bovendien weet je vantevoren niet welke tegenstander je kunt verwachten.
Daarom wordt er nogal eens gesproken van competitievervalsing.

Peter van der Vlag hoort bij het belofteteam, niet bij de A-selectie. Daarom heb ik die niet genoemd, want dat was een vaste dispensatiespeler.

Clubs krijgen op de wedstrijddag al vroeg een lijst door van de KNVB met spelers die mee mogen doen. Dus het is niet helemaal een verrassing. Bovendien viel het best mee met de keren dat een speler beslissend was hoor. Alleen Drost tegen Capelle dus. De vraag is ook altijd hoe gemotiveerd die gasten zijn voor een 'potje tegen amateurs'.
 

SuikerBrood

Well-known member
Ik las hier onlangs dat ze er indertijd bij Heerenveen heel goed over nagedacht hebben of ze wel of niet zouden toetreden.
Als ik het goed begreep zou het vooral vanwege de financi?n zijn dat ze niet wilden toetreden tot de piramide.
Wat kan er dan in korte tijd veel veranderen....

Ja, maar zodra Feyenoord ook verdwenen is uit de beloftecompetitie tast het je grootste inkomstenbron aan; de verkoop van talentvolle voetballers.
 

Kralinger

Administrator
Forumleiding
Je zal wel wat moeten doen aan de play-offs tussen de JL/eredivisie vind ik. Nu vond ik 8 PO clubs hiervoor al veel, maar nu is het bijvoorbeeld mogelijk dat de nummer 11 op basis van de competitiestand de PO ingaat, aangezien jong Ajax & PSV wel op een PO plaats zullen eindigen en het dus doorschuift. In theorie (promotie Jong AZ, handhaving Jong Utrecht een alle 4 beloften in top 13), kan volgend seizoen zelfs de nr. 13 via de competitiestand de PO ingaan, dan eindig je ruim in het rechterrijtje & kan je nog promoveren!

Misschien moet je zeggen dat je bij de beste 9 moet eindigen voor een PO plaats via de competitiestand. Zijn er dan minder dan 8 clubs in de PO, kan je ploegen een ronde vrij geven. Zoals nu met Jong Ajax & Jong PSV in de top 9 zou je dus de 1e ronde over kunnen slaan en direct naar de halve finales gaan.
 

Forza AZ

Well-known member
Ze hebben hun kans gehad en niet gepakt vorig jaar. Dus als ze nu wel mee willen doen, dan gewoon beginnen in de 4e klasse. En zeker niet in de Derde Divisie of hoger.
 

Max

Administrator
Forumleiding
Beloftenteams in de piramide

Ik snap jouw opstelling, maar zo zit de wereld meestal niet in elkaar. De KNVB die zal niet clubs willen buitensluiten die een belangrijke rol in het opleiden van talenten vervullen. Feyenoord en SC Heerenveen vervullen zo'n rol. Ik weet niet of er nog dames in Heerenveen voetballen, maar de KNVB zou Feyenoord nog een dames team in haar maag kunnen splitsen.
 
Laatst bewerkt:

Janssen

Well-known member
Wat is er nou eigenlijk op tegen om al die jong elftallen in een aparte divisie te stoppen? Er werd ooit iets geroepen over weerstand maar inmiddels is duidelijk dat die vlieger niet opgaat.
 

Pascallovic

Well-known member
Wat is er nou eigenlijk op tegen om al die jong elftallen in een aparte divisie te stoppen? Er werd ooit iets geroepen over weerstand maar inmiddels is duidelijk dat die vlieger niet opgaat.
Ik denk anders wel dat het niveau van Jong Ajax en Jong PSV is gestegen als je het vergelijkt met toen ze in de beloftencompetitie speelden. Ik denk dat deelname in JL daar ook een bijdrage aan heeft geleverd.
 
Bovenaan