Ajax Nieuwstopic

Status
Niet open voor verdere reacties.

Max

Administrator
Forumleiding
Dan vallen de Zuidas, Amsterdam Zuidoost en Sloterdijk af. Voor een klein pandje heb ik nog wel een suggestie.
 

Eef de Kip

Well-known member
Ik meen me te herinneren dat ten tijde van het rapport Ling hier nogal lacherig werd gedaan over dat rapport.


Edit, ik vind het eerlijk gezegd helemaal niet zo verhelderend: "Het was onmogelijk om de leden hun privileges in te laten leveren."

Betekent dit dat de leden dit toen is gevraagd maar dat ze dit niet wilden? Kan me niet voorstellen dat dit pas na 5 jaar naar buiten komt.
 
Laatst bewerkt:

Pascallovic

Well-known member
Wat ik wel mooi vind is dat zo'n stuk weer volledig haaks staat op het geschreeuw dat Ajax niks mag uitgeven omdat de aandeelhouders alleen maar winst willen maken. Dit terwijl 73% van de aandelen gewoon in handen van Ajax zelf is.
 

Eef de Kip

Well-known member
Maar dat vind ik sowieso kansloos gegil. Net als dat hysterische gegil over Overmars "Duck". Ik ben er van overtuigd dat als er iets voorbij komt dat ze echt de poeplat wel willen trekken. Het gaat mi meer om het proces daarvoor, dat onze scouts is met iets komen, en dan heb ik het over de leeftijdscategorie 25 plus, waar de rest van de wereld nog niet mee is gekomen. Wat me wel zorgen baart zijn de verhalen over scouts die met spelers komen waar niets mee wordt gedaan, sterker nog, scouts die idd richting uitgang gemanoeuvreerd worden.

Maar goed, het wachten is tot we allemaal Overmars af kunnen branden nadat hij voor een godsvermogen iemand heeft gekocht die er niets van blijkt te kunnen.
 

Pascallovic

Well-known member
Maar dat vind ik sowieso kansloos gegil. Net als dat hysterische gegil over Overmars "Duck". Ik ben er van overtuigd dat als er iets voorbij komt dat ze echt de poeplat wel willen trekken. Het gaat mi meer om het proces daarvoor, dat onze scouts is met iets komen, en dan heb ik het over de leeftijdscategorie 25 plus, waar de rest van de wereld nog niet mee is gekomen. Wat me wel zorgen baart zijn de verhalen over scouts die met spelers komen waar niets mee wordt gedaan, sterker nog, scouts die idd richting uitgang gemanoeuvreerd worden.

Maar goed, het wachten is tot we allemaal Overmars af kunnen branden nadat hij voor een godsvermogen iemand heeft gekocht die er niets van blijkt te kunnen.

Een Overmars verliest bij mij wel krediet deze periode. Dat geleuter over Dagobert Duck laat ik lekker aan anderen, maar als je voor 46 miljoen 2 van je beste spelers verkoopt en je haalt er 2 huurlingen voor terug van bij elkaar 4 miljoen, dan vind ik dat erg teleurstellend. Op de lange termijn heb je er niks aan en huurlingen zijn uberhaubt nooit een succes bij ons. Maar met zulke inkomsten hoor je iets te kunnen kopen waar je een paar jaar mee verder kan.
 

JFK

Well-known member
Misschien moet Ajax eens duidelijk maken aan de fans wat zij met die dikke 120 miljoen van plan zijn.
Gaan ze de Arena kopen? Willen ze aandelen terugkopen?
 

Maasveld

Well-known member
Dus hij concludeert dat Ajax letterlijk bestuurt wordt door een stel amateurs, maar oppert iets eerder wel dat iedereen lid moet kunnen worden. Ik vind dat vreemd.
 
Laatst bewerkt:

vakx2.0

Banned
Is niet vreemd. Hij beweert nu vooral dat de deur voor veel gewone fans of voor externe bestuurders zonder Ajax achtergrond op slot blijft. Omdat een eliteclubje van amateurs verantwoordelijk is voor het deurbeleid: bang om nieuwe mensen of ideeen binnen te laten omdat ze dan wel eens wat privileges kunnen verliezen. Heel incestueus en onprofessioneel voor wat een moderne organisatie zou moeten zijn... maar niet is.

Als soortgelijke lieden het bij PSV voor het zeggen zouden hebben, was een niet-Brabander als Gerbrandts nooit voorzitter geworden. Gelukkig zijn ze in Eindhoven wat zakelijker en verstandiger dan die Amsterdamse Ajax kliek die de glazen van hun eigen club door dit dogmatische denken ingooien.
 

vakx2.0

Banned
Gewone fans zijn toch ook voornamelijk amateurs?

Voornamelijk wel ja. Maar zoals Dhr Zwart dus constateert blijft de deur dicht voor iedereen die niet persoonlijk wordt voorgedragen door een clublid. Gewone fans maar ook voetbalprofessionals die voor de broodnodige frisse wind zouden kunnen zorgen.

Lijkt me niet echt gezond om de slagboom te laten bedienen door behoudendheid... en Ron Brandsteder, Jack Spijkerman en Freek de Jonge.
 

vakx2.0

Banned
Best een verfrissende kijk op het huidige Ajax door iemand van buiten de voetbalwereld.

Gebrek aan vertrouwen is de rode draad bij Ajax momenteel. Vertrouwen van de spelers in zichzelf. Vertrouwen in de huidige spelers van de fans. Vertrouwen in de trainer. Vertrouwen in het bestuur, vertrouwen in het brengen van jong eigen talent en in de aankoop van nieuwe spelers. En zonder vertrouwen kun je niet winnen....

Vertrouwen
Wanneer het om vertrouwen gaat, dan spelen beloftes daar een grote rol bij. Juist in deze veranderende wereld met mondige mensen, de media en groter worden concurrentie, is het goed nadenken over je beloftes en het waarmaken van beloftes essentieel. Je belofte, je werkelijke producten en je menselijke talenten in je organisatie, dat zijn de "knoppen" waar je aan kan draaien. Buiten die driehoek is je invloed een stuk minder. Denk aan de traditionele & sociale media, de concurrenten met meer geld of slimmere innovaties, de nog kritischer wordende fans en dan heb ik het nog niet eens over allerlei machten en stromingen die bij Ajax de vijfde colonne worden genoemd, de veranderende wereld wordt steeds complexer en de druk van die wereld wordt steeds groter. Maar je belofte, je producten en de talenten in je organisatie, die heb je zelf in de hand. Zijn die drie zaken met elkaar verbonden, dan kun je de sterk veranderende wereld uitstekend aan. Maar staat die verbinding onder spanning, dan wordt het steeds moeilijker de druk van buiten te weerstaan. Laten we de driehoek erbij pakken en bekijken hoe Ajax scoort.

De grote beloftes van Ajax
Allereerst de belofte. Wat is eigenlijk de "grote belofte" van Ajax? Intern, naar de de spelers, naar de fans? Op zoek op de website naar die beloftes valt niet mee, het is moeilijk de grote belofte te vinden van Ajax. Een recent jaarverslag van 2014-2015 biedt wel enige uitkomst. In eerste instantie staat "wij zijn Ajax" centraal, letterlijk alleen "wij zijn Ajax". Het intikken van "wij zijn Ajax" bij Google, geeft echter een bekende uitbreiding: "wij zijn Ajax, wij zijn de beste". Die toevoeging is niet terug te vinden in de offici?le documenten van Ajax, maar deze belofte wordt in de media wel zo gebruikt door spelers (in de driehoek, je menselijk talent). Voorbeeld hiervan was Milik (inmiddels verkocht) die begin april 2016 letterlijk in de media (lachend en nog voor dat ze het kampioenschap zouden verspelen ) riep: "Wij zijn Ajax, wij zijn de beste". Bij het publiek "kleeft" die toevoeging "wij zijn de beste" aan Ajax. En juist daar gaat het mis. De verwachtingen liggen bij publiek en dus bij spelers hoger, terwijl de leiding blijkbaar andere (lees minder ambitieuze) doelstellingen heeft, die ze zelf gebrekkig communiceren. De leiding zal wellicht roepen, maar wij beloven ook niet dat we de beste willen zijn. Maar wanneer je eigen spelers, je eigen talent in je organisatie dat in de media weer wel roepen, dan ontstaat er verwarring.

De beloftes van het bestuur
Maar wat zijn dan de beloftes van de leiding van Ajax? De strategie pagina in het verslag geeft inzicht in een aantal aanvullende beloftes van de bestuurders, zij die leiding geven aan Ajax en de koers uitzetten. Ik noem die beloftes niet allemaal, maar heb er een aantal opvallende uitgelicht:

"Wij willen wedstrijden en prijzen winnen met attractief en aanvallend voetbal. Met zoveel mogelijk zelfopgeleide spelers in de A-selectie en in volle stadions. Ajax moet de nummer ??n keuze zijn voor grote talenten. Het is het streven van Ajax om het beste jonge eerste elftal van Europa te zijn. De sportieve doelstellingen zijn landskampioen worden en overwinteren in de UEFA Champions League of UEFA Europa League. Financieel gezien streven wij naar minimaal een break-even operationeel resultaat"

Wat opvalt is dat Ajax al "rekening houdt" met de Europa League. Wanneer landskampioen echter de doelstelling is, dan zou je wellicht verwachten dat daar ook alleen Champions League als Europese doelstelling staat. Want ook wanneer je tweede wordt (zoals dit jaar) zou de Champions League het doel kunnen zijn. De leiding van Ajax belooft dus (bewust denk ik) minder (overwinteren in Europa League is ook goed), alleen waarom wordt dat niet beter gecommuniceerd? Helemaal in combinatie met nieuw menselijk talent in je organisatie, in de vorm van een nieuwe trainer. Verwachtingsmanagement voor wat betreft beloftes is essentieel.

Ook over de andere beloftes op de strategiepagina gaan de wenkbrauwen bij mij omhoog. Wat bijvoorbeeld te denken van de belofte dat er minimaal financieel break-even gedraaid moet worden, dat is wat anders dan winst- maximalisatie. Dat wekt suggestie dat (natuurlijk na aftrek van kosten) het grootste deel van de inkomsten van transfers opnieuw wordt ge?nvesteerd in de aankoop of zelf opleiden van talenten, in plaats van oppotten op de bank, waar nu veel kritiek op is. En dat eerste, aankoop van talent, daar is momenteel nogal wat kritiek op. Helemaal wanneer een andere opvallende belofte is dat "Ajax de nummer ??n keuze moet zijn voor grote talenten". In de media roepen Ajax-bestuurders namelijk regelmatig dat veel jonge talenten juist niet kiezen voor Ajax, vanwege status en financi?n. Ok, maar waarom dan wel die belofte in de strategie, dat jonge talenten voor Ajax moeten kiezen, terwijl veel van die talenten steeds vaker kiezen voor het buitenland? Dat is de realiteit namelijk. Of je doet de belofte en maakt die waar. Of je past je belofte aan.

En dan die eerste zin "Wij willen wedstrijden en prijzen winnen met attractief en aanvallend voetbal. Met zoveel mogelijk zelfopgeleide spelers in de A-selectie.
Wat is eigenlijk "zoveel mogelijk?". Vijf? Zes? Zeven? Elf? Geen idee. En wat is de betekenis van attractief en aanvallend voetbal? Dat staat verder ook niet beschreven. Vraag het aan tien verschillende experts en ze zullen allemaal een ander antwoord geven. En daarnaast, is deze belofte re?el? Kun je wedstrijden en prijzen winnen (in combinatie met de belofte over Europees voetbal) met "zoveel mogelijk zelfopgeleide spelers"?

Kortom complete verwarring. In ons vertrouwensmodel gaat het om het waarmaken van je beloftes. Het waarmaken in de praktijk met de juiste menselijke talenten en producten. Beloftes die bij Ajax niet helder zijn. Beloftes die je op veel manieren kan uitleggen. Beloftes die slecht gecommuniceerd worden. En dan het "werkelijk product" het bewijsmateriaal: "wedstrijden en prijzen winnen met attractief en aanvallend voetbal" dat blijft achterwege. Inclusief een hoop discussie binnen en over Ajax of het benodigde en aanwezige menselijk talent om de belofte ook waar te maken wel aanwezig is. Talent als in spelers, trainer en technische leiding.

Het wordt tijd dat de leiding van Ajax in de spiegel kijk voor wat betreft beloftes en het waarmaken van beloftes. Of je houdt de huidige beloftes, maar gaat er ook naar handelen. Met bijbehorende investeringen en inspanningen om die beloftes ook waar te maken. Of hou op met die flauwekul over "beste jonge eerste elftal van Europa" en "overwinteren met Europees voetbal", wanneer daar geen investeringen en inspanningen tegenover staan. Alleen dan kun je bouwen aan vertrouwen. Want zonder vertrouwen "ken" je nooit winnen........

Stephan Fellinger
 

vakx2.0

Banned
Ach ach ach... die grote boze buitenwereld toch.
Op inhoud communiceren blijft hier een dingetje.

Wij weten alles beter hier. "Who the fuck" zijn zij nou helemaal. Toch?
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan