Buitenlandse politiek

Status
Niet open voor verdere reacties.

Kralinger

Administrator
Forumleiding
Die Ted Cruz, dat is toch ook gewoon een engnek eerste klas?

Ik snap eerlijk gezegd niet dat veel mensen juichen als Trump van Cruz verliest. Ja, Trump vind ik ook heel eng. Maar Cruz heeft vrijwel al het enge wat Trump ook heeft (hij is alleen iets milder t.o.v. Mexico), met nog een flink sausje Christelijk extremisme eroverheen.

Als ik zou moeten kiezen tussen Trump en Cruz, doe dan maar Trump.
 

erka

Well-known member
Vergis je niet, ook de democratische partij is qua opvattingen veel extremer naar rechts dan dat we in Nederland gewend zijn.
Sanders is nog het meest 'Europees' van het stel.
 

Max

Administrator
Forumleiding
Daarom vind ik de hang van links ge?rienteerde politici en overige publieke figuren naar Democratische kandidaten wel schattig.
 

Kralinger

Administrator
Forumleiding
Bij presidentsverkiezingen ben ik dan ook altijd voor de democraat omdat ik het alternatief nog erger vind, niet omdat ik die democraat zo fantastisch vind.
 

Friesland

Well-known member
En Canadees toch?
Verknipte gast, kan niet anders.

Ik neem aan dat je Cruz bedoeld? Ja, die komt inderdaad uit Canada. Zelf zegt hij dat hij gewoon president kan worden omdat zijn moeder wel in de VS is geboren. Iemand, volgens mij Trump, zei dat hij een uitspraak van het hooggerechtshof moet regelen om dat te bevestigen, "anders gaat Alan Grayson een rechtszaak aanspannen."

Waarom noemde hij Alan Grayson? Omdat Grayson een van de weinige democraten is, die er bij een debat af en toe met gestrekt been in gaat, zoals hier:

Een paar weken geleden heeft Grayson op zijn website zijn steun uitgesproken voor Sanders. Hij had ergens in 2015 al zijn steun uitgesproken voor Clinton, maar dat was toen de algemene verwachting was dat Sanders misschien zijn thuisstaat ging winnen en heel misschien buurstaat New Hampshire. Ondertussen heeft hij behoorlijk wat meer staten gewonnen, dan slechts die twee...


@erka: dat is wel waar, maar je hebt daar natuurlijk ook een compleet andere situatie, dus zijn hun standpunten ook anders. Hier is de SP de meest links partij en wordt de VVD vaak gezien als de meeste rechtse partij. Als je de Amerikanen zou vragen de partijen te rangschikken dan moet je niet raar opkijken als ze GroenLinks of D66 als meest linkse partij beschouwen en de SGP of de PVV als de meest rechtse partij. Wij zien het onderscheid tussen links en rechts door een economische bril, terwijl de Amerikanen bij links-rechts meestal denken in "sociale vrijheden". De meeste republikeinse politici zouden in Nederland dan ook zonder bij de SGP zitten. Democraten aan de andere kant zouden in Nederland wat wijder verspreidt zijn, denk aan VVD, CDA en D66. Sanders noemt zichzelf een "democratische socialist", in Nederlandse termen zou dat de SP betekenen, maar, als je bedenkt dat de VS veel rechtser is dan Nederland, zal het eerder PvdA zijn, denk ik.

Het zou mij verbazen enger Sanders niet wint van Clinton in New York. Breukelen in het huis baby!
Mocht hij daar niet met verschil winnen dan is het game over ben ik bang. Dan gaat de race waarschijnlijk tussen Cruz en Clinton (de rechter een linkerhand van Walstreet) en een onafhankelijke Trump.
Dan haal ik af met mijn interesse ben ik bang.
Haha, Breukelen. Het is wel apart, Sanders is in Brooklyn geboren en heeft er nu twee campagnekantoren. Clinton schijnt haar campagnehoofdkantoor in Brooklyn te hebben. En het debat van volgende week vindt ook in Brooklyn plaats. Opvallend in de voorgaande voorverkiezingen is dat Sanders voorlopig slecht scoort in de grote steden, terwijl je verwacht dat hij daar juist op zijn sterkst zou moeten zijn. Zo ook afgelopen dinsdag, hij won alle gemeentes in Wisconsin, behalve Milwaukee (hoewel het verschil daar vrij klein was). In New York kan hij zich dat niet veroorloven, omdat NYC een te groot gedeelte is van het totaal is in de staat.

Als ik echter kijk naar het aantal campagnekantoren, volgens zijn site, dan zie ik 11 kantoren in de staat New York en 21 kantoren in Pennsylvania een staat, die pas een week later stemt. Dat wekt de indruk dat hij niet echt gelooft in een goede uitslag in New York, maar blijkbaar wel in Pennsylvania. Het kan ook zijn dat je in Pennsylvania eerder je stem kunt uitbrengen en in New York niet, maar dat schijnt in beide staten niet het geval te zijn.
 

A345

New member
Vergis je niet, ook de democratische partij is qua opvattingen veel extremer naar rechts dan dat we in Nederland gewend zijn.
Sanders is nog het meest 'Europees' van het stel.

Dit zinnetje zie ik wel vaker voorbij komen op het forum de afgelopen maanden/jaren.
 

gevegt

Well-known member
Saudi-Arabi? heeft de VS gedreigd met
zware financi?le gevolgen als de Senaat
een wet aanneemt waardoor het land
aansprakelijk kan worden gesteld voor
de aanslagen van 11 september 2001.De
Saudi's dreigen voor $750 miljard aan
Amerikaanse waardepapieren te verkopen.

Volgens de New York Times heeft de
Saudische minister Jubeir die boodschap
vorige maand afgeleverd in Washington.

In het wetsvoorstel wordt de juridische
bescherming opgeheven van landen die
bij terreuraanslagen betrokken zijn.Al
jaren wordt in de VS gespeculeerd over
de rol van Saudi-Arabi? bij 9/11,maar
bewijs voor betrokkenheid is er niet.

Dit kan nog leuk worden.
 

Friesland

Well-known member
Het zou mij verbazen enger Sanders niet wint van Clinton in New York. Breukelen in het huis baby!
Mocht hij daar niet met verschil winnen dan is het game over ben ik bang. Dan gaat de race waarschijnlijk tussen Cruz en Clinton (de rechter een linkerhand van Walstreet) en een onafhankelijke Trump.
Dan haal ik af met mijn interesse ben ik bang.

Het is zover. New York stemt vandaag tot 3:00 vannacht. De verwachting is dat de twee inwoners van de staat (Trump en Clinton) gaan winnen. Er is ook een kleine kans dat de twee "native boys" (Trump en Sanders) kunnen winnen, maar Sanders wordt in de meeste peiling op minimaal 10% gezet, maar dat was in Michigan ook het geval. Het verschil met Michigan is echter dat het nu een "gesloten voorverkiezing" betreft, dat betekent dat je alleen mag stemmen als je bij een van de partijen aangesloten bent en die deadline lag in oktober. In de andere staten waar er "gesloten voorverkiezingen" zijn, ligt de deadline veel dichter bij de verkiezingsdag.


Aan de republikeinse kant worden 95 gedelegeerden verdeeld. Als Trump op statelijk niveau de 50% passeert krijgt hij in ieder geval 14 gedelegeerden. Als hij de 50% niet haalt, dan worden dezelfde 14 gedelegeerden proportioneel verdeeld onder de kandidaten die minimaal 20% hebben gehaald. De overige 81 gedelegeerden worden verdeeld per parlementair district. Ieder district verdeeld 3 gedelegeerde. Als de winnaar van een district de 50% passeert, krijgt hij 3 gedelegeerden, anders krijgt de winnaar 2 gedelegeerden en de nummer 2 in dat district 1 gedelegeerden. Mocht Cruz vandaag geen gedelegeerden verdienen (of minder dan 15) dan zal Trump hem waarschijnlijk verzoeken de race te verlaten, omdat Cruz dan niet meer de vereiste 1237 gedelegeerden kan behalen. Uiteraard zal Cruz zich er niets van aantrekken, zoals Kasich dat ook niet deed, toen hij datzelfde verzoek kreeg van zowel Trump als Cruz. Om alle 95 gedelegeerden te verdienen moet Trump, aan de andere kant, dus niet alleen een meerderheid behalen in de hele staat, maar ook in alle afzonderlijke 27 districten.

Aan democratische kant worden 247 gebonden gedelegeerden verdeeld. 163 gedelegeerden worden op districtsbasis verdeeld. De overige 84 worden op statelijk niveau verdeeld en dat gebeurt in twee groepen (54 komen uit de ene groep en 30 uit de andere groep). Zowel op districtsniveau als statelijk niveau geldt een kiesdrempel van 15%. De uitslagen per district zijn niet zo goed na te gaan, de uitslagen worden per "county" doorgegeven en de grenzen van deze "counties" komen meestal niet overeen met de grenzen van de parlementaire districten. Het aantal gedelegeerden op statelijk niveau, kan wel heel simpel bepaald worden. Alle gedelegeerden worden proportioneel verdeeld. Aan democratische kant is er geen "game changer" te verwachten. De partij lijkt af te steven op een zogenoemde "contested convention" en Clinton heeft ruim 65% van alle resterende gebonden gedelegeerden nodig om dat af te wenden en de verwachting is dat het benodigde percentage morgen nog groter wordt en een "bevochten" partijcongres daarmee waarschijnlijker.
 

Kralinger

Administrator
Forumleiding
Clinton zal wel van Trump winnen. De Amerikanen zullen toch niet zo dom zijn om massaal op zo'n idioot als Trump te stemmen?
 

Makanaky

Well-known member
The Bern zou nog kunnen overwegen als independent verder te gaan hoewel de fondsen wel aardig opgedroogd zullen zijn nu.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan