Die cijfers zijn inclusief partijprominenten, die niet gebonden zijn aan de uitslagen. Deze worden "supergedelegeerden" genoemd.
In veel, misschien zelfs de meeste, tellingen worden steunbetuigingen van partijprominenten al meegeteld als gedelegeerden voor het partijcongres ("convention") in juli. Dat is de reden dat Clinton in veel tellingen 650 gedelegeerden voor staat. De partijvoorzitter van de democratische partij heeft echter meermaals gezegd dat deze "supergedelegeerden" in het verleden nooit de uitslag hebben bepalen. Als je puur naar de gebonden gedelegeerden kijkt is het verschil ongeveer 230.
Sommige staten hanteren echter een vreemd systeem waardoor de gekozen gedelegeerden nog niet direct vast liggen. Dit gebeurt met name in staten die partijbijeenkomsten ("caucuses") gebruiken in plaats van een echte voorverkiezing ("primary"). De reden is dat het "caucus"-systeem uit meerdere lagen bestaat en het resultaat uit een lagere laag niet verplicht overgenomen hoeft te worden. Voor het gemak wordt aangenomen dat iedereen keurig in lijn stemt met de uitslag van de originele partijbijeenkomsten.
Verder is het bij de republikeinen ook niet zo dat er veel staten zijn waar de winnaar van de pluraliteit alles wint. In de meeste staten is het zo dat de winnaar van de pluraliteit een aantal gedelegeerden krijgt en de rest per parlementair district wordt verdeeld waarbij de winnaar van de pluraliteit 3 gedelegeerden krijgt. De grootste echte WTA-staat die nog moet stemmen is New Jersey.
Bij Pennsylvania in de republikeinse voorverkiezing weet men helemaal niet waar men aan toe is, de winnaar van de pluraliteit krijgt 17 gedelegeerden achter zich, terwijl er in ieder parlementair district 3 gedelegeerden verkozen worden (54 in totaal). Het interessante is echter dat deze "CD delegates" ongebonden zijn. De republieken verschil daarin ontzettend van de democraten, die voor alle voorverkiezingen vrijwel dezelfde methodes gebruikt voor het verdelen van de gedelegeerden.
Wat interessant is aan de uitslag van gisteren, zijn de marges:
Hawaii: 70-30
Washington: 73-27
Alaska: 82-18
Met name het resultaat in Washington is pijnlijk omdat er 101 gedelegeerden op het spel stonden (142 in de drie staten gezamenlijk).
Volgens Clintonfans op een forum dat bij een website hoort, die zich met verkiezingsuitslagen bezig houdt, won Sanders in Hawa? omdat de staat een rare open "caucus" hield, het een buurstaat van Vermont (de staat die Sanders in de Amerikaanse Eerste Kamer vertegenwoordigd) is, het een noordelijke staat is en de bevolking overwegend blank (>90%) is. De feiten: Hawa? hield een gesloten "caucus", nou vooruit het is een caucus. Hawa? is de staat die juist het verst van Vermont ligt. Hawa? is de meest zuidelijke staat van de VS. Slechts 25% van de Hawa?aanse bevolking is blank, daarmee is de staat waarschijnlijk de minst blanke van alle staten...
Ik heb ook een paar kaartjes:
Uitslagen democratische voorverkiezingen tot nog toe: (groen = Clinton, rood = Sanders, geel = eerst volgende voorverkiezing, bruin = houdt binnenkort voorverkiezingen)
Uitslagen republikeinse voorverkiezingen tot nog toe: (zwart = Trump, oranje = Cruz, geel = Rubio, grijs = neutraal (Samoa en Maagdeneilanden), blauw = Kasich, rood = eerst volgende voorverkiezing, bruin = houdt binnenkort voorverkiezingen)
Gemeende kaart: (democratische winnaar in Obama 2012 staten, republikeinse winnaar in Romney 2012 staten, donker rood = Obama 2012, donker blauw = Romney 2012, overige kleuren zijn hetzelfde als hierboven)
Verschillende 2008 / 2016: (donker groen = Clinton / Clinton, donker rood = Obama / Sanders, groen = eerste Obama, nu Clinton, rood = eerst Clinton, nu Sanders, licht groen = Clinton 2008, nu nog niet gestemd, roze = Obama 2008, nu nog niet gestemd)
Programma:
Democraten:
Dinsdag 5 april: Wisconsin (86 gedelegeerden)
Zaterdag 9 april: Wyoming (14 gedelegeerden)
Dinsdag 19 april: New York (247 gedelegeerden)
Dinsdag 26 april: Pennsylvania (189), Maryland (95), Connecticut (55), Rhode Island (24), Delaware (21)
Totaal: 384 gedelegeerden
Dinsdag 3 mei: Indiana (83 gedelegeerden)
Zaterdag 7 mei: Guam (7 gedelegeerden)
Dinsdag 10 mei: West Virginia (29 gedelegeerden)
Dinsdag 17 mei: Oregon (61), Kentucky (55)
Totaal: 116 gedelegeerden
Zaterdag 4 juni: Maagdeneilanden (7 gedelegeerden)
Zondag 5 juni: Puerto Rico (60 gedelegeerden)
Dinsdag 7 juni: Californi? (475), New Jersey (126), New Mexico (34), Montana (21), South Dakota (20), North Dakota (18)
Totaal: 694 gedelegeerden
Dinsdag 14 juni: Federaal district (20 gedelegeerden)
Maandag 25 juli: stemming op partijcongres (714 "supergedelegeerden", benodigde meerderheid: 2383 gedelegeerden)
Republikeinen:
Vrijdag 1 april: North Dakota (28 gedelegeerden)
Dinsdag 5 april: Wisconsin (42 gedelegeerden)
Vrijdag 8 april: Colorado (37 gedelegeerden)
Dinsdag 19 april: New York (95 gedelegeerden)
Dinsdag 26 april: Pennsylvania (71), Maryland (38), Connecticut (28), Rhode Island (19), Delaware (16)
Totaal: 172 gedelegeerden
Dinsdag 3 mei: Indiana (57 gedelegeerden)
Dinsdag 10 mei: Nebraska (36), West Virginia (34)
Totaal: 70 gedelegeerden
Dinsdag 17 mei: Oregon (28 gedelegeerden)
Dinsdag 24 mei: Washington (44 gedelegeerden)
Dinsdag 7 juni: Californi? (172), New Jersey (51), South Dakota (29), Montana (27), New Mexico (24)
Totaal: 303 gedelegeerden
Maandag 18 juli: stemming op partijcongres (benodigde meerderheid: 1237 gedelegeerden)
Eh nee, de conservatieve staten hebben we gehad heb ik nu juist weer begrepen. Ook het feit dat hij het in de peilingen veel beter doet tegen Trump kan wel eens belangrijk worden. Interesante man, vooral vanwege het feit hoe hij zijn campagne gefinancierd heeft.
Mocht hij het halen dan denk ik dat hij een ritje aangeboden krijgt in een open wagen ergens in Dalles.
Even goed.
Er gloort hoop.
Klopt inderdaad. Maar Sanders heeft de media een nogal tegen. De meeste kranten steunen Clinton en framen hun berichten over Sanders zodat ze niet al te positief zijn. Vragen in debaten en interviews worden geframed, zodat hij zich moet verdedigen op andere zaken, dan de zaken die belangrijk zijn. Clinton kreeg bij CNN van de week een vraag over de peilingen: "In een nieuwe peiling doet Sanders het beter tegen republikeinen dan u. Gelooft u dat?" Wat denk je dat haar antwoord was? "Ja, dit is een zorgwekkende ontwikkeling, het is duidelijk dat ik beter mijn best moet doen"? Of "nee, ik geloof er geen snars van!"?
Een paar dagen later deed The Young Turks (pro Sanders) een interview met Sanders. waarin hem o.a. werd gewezen op het feit hoe sterk hij de media eigenlijk tegen heeft. Hier het hele interview: