WK 2022 in Qatar

JMD

Well-known member
Overzicht hoe het er voor staat met de WK-kwalificaties:
Afrika: er zijn nog 2 speelrondes te gaan, die zijn in november. Uit de 10 groepen gaat de groepswinnaar door, Marokko en Senegal hebben zich al geplaatst voor de volgende ronde. Die laatste ronde is in maart, als de 10 ploegen via een playoff (uit en thuis) gaan strijden om 5 WK-tickets

Azië: in de 3e ronde zijn er 2 groepen van 6. Er zijn nu 4 rondes gespeeld, nog 6 te gaan. Er zijn 2 duels in november, 2 in jan/feb en 2 in maart. De beste 2 ploegen van elke groep gaan naar het WK. Iran en Saoedi Arabië hebben momenteel goede papieren als nummer 1 in beide groepen. De nummers 3 van beide groepen spelen een playoff tegen elkaar om 1 plek in de intercontinentale playoffs. Die playoff (1 duel) zal eind mei/begin juni zijn. De nummer 3 van groep A zal thuisspelen, zo is door loting bepaald.

Europa: inmiddels 8 van de 10 duels gespeeld in alle 10 de groepen. Duitsland en Denemarken hebben zich al geplaatst voor het WK. In november worden de laatste 2 duels gespeeld. De groepswinnaars gaan naar de WK, de nummers 2 naar de playoffs. Die 10 nummers 2 worden aangevuld met 2 ploegen uit de Nations League die zich nog niet geplaatst hebben voor de playoff of het WK, waarbij het alleen gaat om groepswinnaars van de Nations Leaguegroepen. De nummers 1 van de A-groepen in de Nations League eindigen op zeker allemaal als nummer 1 of 2 van de WK-kwalificatiegroepen. Dit betekent dat Wales of Tsjechië (die bij de WK-kwalificatie in 1 groep zitten en daar bijna zeker plek 2 en 3 gaan verdelen) en Oostenrijk (kan geen 1e of 2e meer worden in hun groep) zich via de Nations League plaatsen voor de playoffs. De 12 playoffploegen worden in 2 groepen verdeeld op basis van de resultaten in de WK-kwalificatie. Daar ontstaan 6 duels uit, die in 1 wedstrijd gespeeld wordt, waarbij de ploeg die het beste was in de WK-kwalificatie thuis speelt. De 6 winnaars gaan door de naar de finaleronde, ook weer 1 duel, waarbij het thuisrecht door loting bepaald wordt. De winnaars van die 3 duels gaan naar het WK. Deze playoffs zijn in maart.

Oceanië: toen ik vorig jaar met deze overzichten begon zei ik dat er in Oceanië nog alle tijd was om te bepalen hoe ze gingen spelen. Maar door de continue uitstel wegens corona komen ze daar nu in de problemen. Men is er nog steeds niet uit hoe ze van de 11 landen naar 1 deelnemer voor de intercontinentale playoffs gaan. Zelfs in januari kan er nog niet gespeeld worden. De OFC (de "UEFA" van Oceanië) heeft aan de FIFA toestemming gevraagd om in maart 2022 hun kwalificatie in Qatar te houden, maar hoe zij in die tijd naar 1 deelnemer gaan is nog niet bekend. Oorspronkelijk was de 1e ronde 1 groep van 6 en 1 van 5, de beste 2 gingen door naar de 2e ronde, waar ze dan via 2 series knock-out duels (uit en thuis) naar 1 ploeg gingen die naar de intercontinentale playoffs mochten. Maar dat gaan ze nu niet redden. Het zal mij niks verbazen als ze alleen k.o. gaan doen, dan 1e ronde met 6 teams, de 2e ronde met de 5 geplaatsten plus 3 uit ronde 1 en dan zo verder. Dat zal naw niet helemaal passen in de FIFA-window, maar denk dat weinig clubs uit andere regio's gaan klagen dat ze de internationals van de Cook Eilanden en Papua Nieuw Guinea enz moeten afstaan... :) Want die spelen naw bijna allemaal in Oceanië zelf.

Noord- en Midden Amerika: inmiddels 5 van de 14 duels gespeeld, de 6e is vanavond/vannacht. Daarna 2 duels in november, 3 in jan/feb en 3 in maart. De bovenste 3 gaan naar het WK, de nummer 4 naar de intercontinentale playoff.

Zuid Amerika: die schieten ook op, inmiddels 11 van de 18 duels gespeeld, morgenavond/nacht nummer 12. De beste 4 ploegen gaan naar het WK, de nummer 5 naar de intercontinentale playoff. Brazilië staat een straatlengte voor en kan het WK niet meer missen en ook Argentinië gaat goed. Beide landen hebben nog een duel tegoed omdat het duel in Brazilië tussen die 2 landen in september werd gestaakt omdat Argentinië met spelers speelde die zich niet aan de quarantaineregels hadden gehouden. Er is nog geen datum vastgesteld voor het uitspelen van dat duel, maar het zal mij niks verbazen als de CONMEBOL (de Zuidamerikaanse "UEFA") even wacht en hoopt dat Brazilië en Argentinië zich plaatsen zonder dat duel in te halen. De resterende 6 duels zijn mooi verdeeld over de interlandperiodes van november, jan/feb en maart.

Intercontinentale playoffs: 4 landen spelen in een uit/thuisduel om 2 plaatsen op het WK. Deze playoffs zijn in juni 2022. Er is nog niet geloot voor deze playoffs.


De loting voor de WK is in april 2022. Het schema is al wel bekend voor het WK: de start is op 21 november met 4 duels (groep A en B) en dan elke dag 4 duels (eerst C en D, dan E en F enz) tot de groepsfase klaar is. Er wordt (behalve bij de 3e speelronde) op 4 tijdstippen gespeeld, maar pas na de loting wordt de precieze verdeling per dag bepaald (wie op welk tijdstip). Dit kan omdat alle stadions dicht bij elkaar liggen, en er dus geen rekening gehouden hoeft te worden met reistijd. Bij de tijdstipverdeling wordt dan rekening gehouden met welke ploegen spelen. Het openingsduel staat wel al vast en is traditiegetrouw met het gastland, Qatar dus, en dat zal om 11.00 NL tijd aftrappen op maandag 21 november.
De duels in de eerste 2 speelrondes zijn om 11.00, 14.00, 17.00 en 20.00 NL tijd.
De 3e speelronde en knock-outduels zijn om 16.00 en 20.00 NL tijd. De halve finales zijn om 20.00 NL tijd, de finales om 16.00.

1e speelronde: 21 t/m 24 november (4 duels per dag)
2e speelronde: 25 t/m 28 november (4)
3e speelronde: 29 november t/m 2 december (4)
1/8 finales: 3 t/m 6 december (2 duels per dag)
1/4 finales: 9 en 10 december (2)
1/2 finales: 13 en 14 december (1)
3e/4e plaats en finale: 17 en 18 december (1)
 

Mario

Well-known member
Voor Oceanie kunnen ze gewoon Nieuw Zeeland aanwijzen, dat hoef je niet eens te spelen. Sinds Australie daar niet meer mee doet, is de uitkomst elke keer hetzelfde. Alleen Nieuw Caledonie komt daar nog een beetje bij in de buurt.
 

Forza AZ

Well-known member
Voor Oceanie kunnen ze gewoon Nieuw Zeeland aanwijzen, dat hoef je niet eens te spelen. Sinds Australie daar niet meer mee doet, is de uitkomst elke keer hetzelfde. Alleen Nieuw Caledonie komt daar nog een beetje bij in de buurt.
Tahiti was in 2012 nog kampioen van Oceanië, nadat Nieuwe Zeeland in de halve finale had verloren van Nieuw Caledonië.

In de WK-kwalificatie was het inderdaad wel steeds Nieuw Zeeland die won.
 

JMD

Well-known member
Tahiti was in 2012 nog kampioen van Oceanië, nadat Nieuwe Zeeland in de halve finale had verloren van Nieuw Caledonië.

In de WK-kwalificatie was het inderdaad wel steeds Nieuw Zeeland die won.
En ik de Solomon Eilanden is nog eens in de finale gekomen ipv Nieuw Zeeland in 2006... Toen zat Australië er overigens nog wel bij... Dus NZ maakt nog wel eens een foutje.
 
Bovenaan