Nu het eerste interlandblok van 2021-2022 er aan komt, tijd om even te kijken hoe het er in alle continenten voor staat mbt kwalificatie.
Afrika:
Men gaat in september starten aan de 2e ronde (2 jaar na de 1e ronde...). Dat zijn 10 groepen van 4, in een hele competitie maken die uit wie groepswinnaar wordt, die gaan door naar de 3e ronde. De 2e ronde is in september, oktober en november.
In de 3e ronde gaan de 10 groepswinnaars in 5 k.o.-duels (uit en thuis) spelen om 5 tickets. Die staan gepland in maart 2022.
Azië:
In Azië begint men aan de 3e ronde, dit zijn 2 groepen van 6, die in een hele competitie gaan uitmaken wie 1 en 2 worden in elke groep. Die gaan naar het WK. De duels worden gespeeld in september, oktober, november, januari 2022 (extra ingelaste FIFA-data, Europa maakt daar geen gebruik van) en maart 2022. De nummers 3 van beide groepen spelen dan in mei/juni in een enkel duel om 1 plek in de intercontinentale playoffs. (zie verder)
Europa:
In Europa zijn 3 speelrondes geweest in maart. In september zijn weer 3 speelrondes en dan nog 2 in oktober en november. De 10 nummers 2 plus 2 ploegen uit de Nations League zonder ticket* voor PO of WK spelen dan playoffs. Deze 12 teams spelen dan in een knock-outsysteem 2 rondes om aan 3 ploegen te komen die een WK-ticket verdienen.
*) Om te bepalen welke 2 ploegen dat zijn wordt alleen gekeken naar de groepswinnaars van hun NL-poule. Nederland won zijn groep niet, dus kan op deze manier niet in de PO komen. Gibraltar, dat in de D-categorie een groep won kan dat wel.
Oceanië:
Men hoopt in januari 2022 te gaan spelen, maar weet dat eigenlijk nog niet zeker. Het kwalificatietoernooi van Oceanië (11 landen om 1 PO-plek) zou in de basis niet zo lastig moeten zijn qua hoeveelheid dagen, maar men weet nog niks.
In de 1e ronde is het plan om 2 groepen te maken (1 van 6 en 1 van 5, waar overigens nog voor geloot moet worden), die dan via een halve competitie de beste 2 ploegen oplevert. Die 4 ploegen maken dan in 2 rondes via k.o. uit wie de beste van Oceanië is. Dit gaat via enkele duels. Ook die lijkt men in januari te willen spelen, zodat er in maart tijd is om te oefenen voor de intercontinentale playoffs in juni. Maar het zal mij niks verbazen als ook die maartdata gebruikt gaan worden.
Noord- en Midden Amerika:
De laatste ronde in N&M-Am heette vroeger de Hexagon (6 ploegen die in een hele competitie het gaan uitvechten om een aantal tickets). Men dacht in tijden van corona (het geplande schema ging de deur uit en men maakte een nieuwe), kom we zitten krapper in de dagen, dus maken we er een Octagon van (8 ploegen).... Waarom niet 2x4? Gevolg is dus dat het in N&M-Am heel druk gaat worden de komende maanden, er moeten 14(!!!!) speelrondes worden afgewerkt in een half jaar. Dat worden er 3 per interlandblok in september, oktober, januari en maart en 2 in november. De beste 3 ploegen gaan naar het WK, de nummer 4 naar de intercontinentale playoffs.
Zuid-Amerika:
Sinds de WK van 1998 doet men de kwalificatie voor Zuid Amerika altijd heel simpel: 1 hele competitie. In het najaar van 2020 is men daarmee gestart, maart 2021 is uitgevallen, waardoor men nu pas 6 rondes gespeeld heeft. Men moet er dus nog 12. In september worden er 3 gespeeld (men haalt 1 ronde van maart in), in oktober naw ook 3 (ook 1 inhaalronde), dan 2 in november, januari en maart. De 4 beste landen gaan naar het WK (Brazilië staat 1 en heeft na 6 duels al 10 punten voorsprong op de nummer 5....), de nummer 5 gaat naar de intercontinentale playoffs.
Intercontinentale playoffs:
Er zijn 4 continenten die een deelnemer leveren voor deze playoffs, Azië, Oceanië, Noord & Midden Amerika en Zuid Amerika. Die worden 2 aan 2 gekoppeld en die koppels gaan dan spelen om 1 ticket (dus in totaal 2 tickets te verdelen). Dit gaat via uit- en thuisduels. Aangezien dit een FIFA-competitie is tellen bij alle k.o.-duels over 2 duels (ook in de continenten) de uitdoelpunten bij gelijke stand nog dubbel.