WK 2022 in Qatar

JMD

Well-known member
Overzicht hoe het er voor staat met de WK-kwalificaties:
Afrika: er zijn nog 2 speelrondes te gaan, die zijn in november. Uit de 10 groepen gaat de groepswinnaar door, Marokko en Senegal hebben zich al geplaatst voor de volgende ronde. Die laatste ronde is in maart, als de 10 ploegen via een playoff (uit en thuis) gaan strijden om 5 WK-tickets

Azië: in de 3e ronde zijn er 2 groepen van 6. Er zijn nu 4 rondes gespeeld, nog 6 te gaan. Er zijn 2 duels in november, 2 in jan/feb en 2 in maart. De beste 2 ploegen van elke groep gaan naar het WK. Iran en Saoedi Arabië hebben momenteel goede papieren als nummer 1 in beide groepen. De nummers 3 van beide groepen spelen een playoff tegen elkaar om 1 plek in de intercontinentale playoffs. Die playoff (1 duel) zal eind mei/begin juni zijn. De nummer 3 van groep A zal thuisspelen, zo is door loting bepaald.

Europa: inmiddels 8 van de 10 duels gespeeld in alle 10 de groepen. Duitsland en Denemarken hebben zich al geplaatst voor het WK. In november worden de laatste 2 duels gespeeld. De groepswinnaars gaan naar de WK, de nummers 2 naar de playoffs. Die 10 nummers 2 worden aangevuld met 2 ploegen uit de Nations League die zich nog niet geplaatst hebben voor de playoff of het WK, waarbij het alleen gaat om groepswinnaars van de Nations Leaguegroepen. De nummers 1 van de A-groepen in de Nations League eindigen op zeker allemaal als nummer 1 of 2 van de WK-kwalificatiegroepen. Dit betekent dat Wales of Tsjechië (die bij de WK-kwalificatie in 1 groep zitten en daar bijna zeker plek 2 en 3 gaan verdelen) en Oostenrijk (kan geen 1e of 2e meer worden in hun groep) zich via de Nations League plaatsen voor de playoffs. De 12 playoffploegen worden in 2 groepen verdeeld op basis van de resultaten in de WK-kwalificatie. Daar ontstaan 6 duels uit, die in 1 wedstrijd gespeeld wordt, waarbij de ploeg die het beste was in de WK-kwalificatie thuis speelt. De 6 winnaars gaan door de naar de finaleronde, ook weer 1 duel, waarbij het thuisrecht door loting bepaald wordt. De winnaars van die 3 duels gaan naar het WK. Deze playoffs zijn in maart.

Oceanië: toen ik vorig jaar met deze overzichten begon zei ik dat er in Oceanië nog alle tijd was om te bepalen hoe ze gingen spelen. Maar door de continue uitstel wegens corona komen ze daar nu in de problemen. Men is er nog steeds niet uit hoe ze van de 11 landen naar 1 deelnemer voor de intercontinentale playoffs gaan. Zelfs in januari kan er nog niet gespeeld worden. De OFC (de "UEFA" van Oceanië) heeft aan de FIFA toestemming gevraagd om in maart 2022 hun kwalificatie in Qatar te houden, maar hoe zij in die tijd naar 1 deelnemer gaan is nog niet bekend. Oorspronkelijk was de 1e ronde 1 groep van 6 en 1 van 5, de beste 2 gingen door naar de 2e ronde, waar ze dan via 2 series knock-out duels (uit en thuis) naar 1 ploeg gingen die naar de intercontinentale playoffs mochten. Maar dat gaan ze nu niet redden. Het zal mij niks verbazen als ze alleen k.o. gaan doen, dan 1e ronde met 6 teams, de 2e ronde met de 5 geplaatsten plus 3 uit ronde 1 en dan zo verder. Dat zal naw niet helemaal passen in de FIFA-window, maar denk dat weinig clubs uit andere regio's gaan klagen dat ze de internationals van de Cook Eilanden en Papua Nieuw Guinea enz moeten afstaan... :) Want die spelen naw bijna allemaal in Oceanië zelf.

Noord- en Midden Amerika: inmiddels 5 van de 14 duels gespeeld, de 6e is vanavond/vannacht. Daarna 2 duels in november, 3 in jan/feb en 3 in maart. De bovenste 3 gaan naar het WK, de nummer 4 naar de intercontinentale playoff.

Zuid Amerika: die schieten ook op, inmiddels 11 van de 18 duels gespeeld, morgenavond/nacht nummer 12. De beste 4 ploegen gaan naar het WK, de nummer 5 naar de intercontinentale playoff. Brazilië staat een straatlengte voor en kan het WK niet meer missen en ook Argentinië gaat goed. Beide landen hebben nog een duel tegoed omdat het duel in Brazilië tussen die 2 landen in september werd gestaakt omdat Argentinië met spelers speelde die zich niet aan de quarantaineregels hadden gehouden. Er is nog geen datum vastgesteld voor het uitspelen van dat duel, maar het zal mij niks verbazen als de CONMEBOL (de Zuidamerikaanse "UEFA") even wacht en hoopt dat Brazilië en Argentinië zich plaatsen zonder dat duel in te halen. De resterende 6 duels zijn mooi verdeeld over de interlandperiodes van november, jan/feb en maart.

Intercontinentale playoffs: 4 landen spelen in een uit/thuisduel om 2 plaatsen op het WK. Deze playoffs zijn in juni 2022. Er is nog niet geloot voor deze playoffs.


De loting voor de WK is in april 2022. Het schema is al wel bekend voor het WK: de start is op 21 november met 4 duels (groep A en B) en dan elke dag 4 duels (eerst C en D, dan E en F enz) tot de groepsfase klaar is. Er wordt (behalve bij de 3e speelronde) op 4 tijdstippen gespeeld, maar pas na de loting wordt de precieze verdeling per dag bepaald (wie op welk tijdstip). Dit kan omdat alle stadions dicht bij elkaar liggen, en er dus geen rekening gehouden hoeft te worden met reistijd. Bij de tijdstipverdeling wordt dan rekening gehouden met welke ploegen spelen. Het openingsduel staat wel al vast en is traditiegetrouw met het gastland, Qatar dus, en dat zal om 11.00 NL tijd aftrappen op maandag 21 november.
De duels in de eerste 2 speelrondes zijn om 11.00, 14.00, 17.00 en 20.00 NL tijd.
De 3e speelronde en knock-outduels zijn om 16.00 en 20.00 NL tijd. De halve finales zijn om 20.00 NL tijd, de finales om 16.00.

1e speelronde: 21 t/m 24 november (4 duels per dag)
2e speelronde: 25 t/m 28 november (4)
3e speelronde: 29 november t/m 2 december (4)
1/8 finales: 3 t/m 6 december (2 duels per dag)
1/4 finales: 9 en 10 december (2)
1/2 finales: 13 en 14 december (1)
3e/4e plaats en finale: 17 en 18 december (1)
 

Mario

Well-known member
Voor Oceanie kunnen ze gewoon Nieuw Zeeland aanwijzen, dat hoef je niet eens te spelen. Sinds Australie daar niet meer mee doet, is de uitkomst elke keer hetzelfde. Alleen Nieuw Caledonie komt daar nog een beetje bij in de buurt.
 

Forza AZ

Well-known member
Voor Oceanie kunnen ze gewoon Nieuw Zeeland aanwijzen, dat hoef je niet eens te spelen. Sinds Australie daar niet meer mee doet, is de uitkomst elke keer hetzelfde. Alleen Nieuw Caledonie komt daar nog een beetje bij in de buurt.
Tahiti was in 2012 nog kampioen van Oceanië, nadat Nieuwe Zeeland in de halve finale had verloren van Nieuw Caledonië.

In de WK-kwalificatie was het inderdaad wel steeds Nieuw Zeeland die won.
 

JMD

Well-known member
Tahiti was in 2012 nog kampioen van Oceanië, nadat Nieuwe Zeeland in de halve finale had verloren van Nieuw Caledonië.

In de WK-kwalificatie was het inderdaad wel steeds Nieuw Zeeland die won.
En ik de Solomon Eilanden is nog eens in de finale gekomen ipv Nieuw Zeeland in 2006... Toen zat Australië er overigens nog wel bij... Dus NZ maakt nog wel eens een foutje.
 

Mario

Well-known member
Tot op heden geplaatst:

Qatar
Argentinië
Brazilië
België
Denemarken
Duitsland
Engeland
Frankrijk
Kroatië
Nederland
Servië
Spanje
Zwitserland
 

JMD

Well-known member
De stand van zaken op alle continenten:
Afrika: de 2e ronde is afgewerkt. De 10 groepswinnaars uit die ronde (Algerije, Tunesië, Nigeria, Kameroen, Mali, Egypte, Ghana, Senegal, Marokko en DR Congo) worden gekoppeld waardoor 5 playoffduels ontstaan. De winnaar van die 5 dubbele ontmoetingen, te spelen in maart, gaan naar het WK. De datum van de loting daarvan is nog niet bekend.

Azië: speelronde 5 en 6 zijn afgewerkt (van de 10). In poule A lijkt de top 2 (die gaan naar het WK) al bekend, Iran en Zuid Korea staat een straatlengte voor. De VAE van Van Marwijk (dat een broodnodige zege bij Libanon boekte gisteren) staat 3e, maar Libanon en Irak zitten op het vinkentouw voor plek 3, dat recht geeft op een PO tegen de nummer 3 uit de andere groep. In die andere groep heet Saudi Arabië een voorsprong genomen, maar volgen Japan en Australië op kleine afstand. Deze 3 gaan normaal gesproken plek 1 t/m 3 te verdelen. De nummers 3 spelen een PO tegen elkaar, de winnaar daarvan gaat naar de intercontinentale playoffs.

Europa: de 10 ploegen die naar het WK gaan zijn bekend (België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Kroatië, Nederland, Servië, Spanje, Zwitserland). De ploegen die aan de playoffs deelnemen nu ook. Geplaatst voor de 1e ronde playoffs zijn: Portugal, Schotland, Italië, Rusland, Zweden en Wales. Zij zullen in de 1e ronde thuisspelen tegen Turkije, Polen, Noord Macedonië, Oekraïne, Oostenrijk en Tsjechië. De 6 winnaars van de 1e ronde spelen een paar dagen later dan in 3 koppels verder om 3 plekken op het WK. Deze playoffs zijn in maart. De loting is volgende week vrijdag om 17.00

Noord- en Midden Amerika: hier zijn inmiddels 8 duels (van de 14) afgewerkt. De bovenste 3 gaan naar het WK, de nummer 4 speelt intercontinentale playoffs. 4 ploegen hebben zich afgescheiden, waarbij de nummer 1 het verrassendst is: Canada staat 1e, zij ontbreken al 35 jaar op een WK. Mexico, USA en Panama completeren het kwartet dat 'los' is. Met name Mexico had een dramaweek, het verloor 2x.

Zuid Amerika: dit valt uiteen in 2 delen, Brazilië en Argentinië zijn veel beter dan de rest en hebben zich inmiddels geplaatst (waardoor je je kan afvragen of dat gestaakte duel tussen die 2 ploegen van september uberhaupt nog gespeeld gaat worden), en ook Ecuador is los. Ook de nummer 4 gaat naar het WK, de nummer 5 naar de intercontinentale playoffs. En daar is het superspannend. Met nog 4 duels is Venezuela afgevallen, maar tussen de nummer 4 en 9 zit maar 4 punten (en tussen de nummer 4 en 8 maar 2). Colombia en Peru hebben de beste papieren, maar zij moeten in januari tegen elkaar.

Oceanië: is nog steeds van plan in maart het kwalificatietoernooi te houden, maar hoe (welk format) ze dat willen doen is nog steeds niet bekend.


In januari/februari gaan we verder in Azië, Noord- en Midden Amerika en Zuid Amerika, met resp. 2, 3 en 2 speelrondes.
 

JMD

Well-known member
De FIFA heeft besloten dat de intercontinentale playoffs maar uit 1 duel op neutraal terrein gaat bestaan. Dit om 1) een klein beetje ruimte te creëren en 2) om het aantal reisbewegingen te verminderen.

Vwb 1) helemaal eens, maar dat 2e argument is toch niet helemaal waar. Want nu moeten land A en B naar land C (en terug), en anders dan land A naar B moeten en dan terug naar A (en voor B net andersom).
 

Joost

Well-known member
Ik ga er in dat geval vanuit dat beide landen verzamelen in land C. Je hebt dus alleen reisbewegingen van de clubs naar land C en niet;
Club-Land A-Land B-Club
 

JMD

Well-known member
Ik ga er in dat geval vanuit dat beide landen verzamelen in land C. Je hebt dus alleen reisbewegingen van de clubs naar land C en niet;
Club-Land A-Land B-Club
Dat eerste denk ik niet. Want er zal daarvoor naw nog geoefend worden (of zoals in het geval van bv Azië gewoon nog de laatste PO-ronde worden afgewerkt)
 

Friesland

Well-known member
Jij gaat er vanuit dat "neutraal terrein" betekent dat er in een derde land wordt gespeeld. Er zijn genoeg wedstrijden op "neutraal terrein" geweest die in de praktijk gewoon een thuiswedstrijd voor een van beide teams waren.
 

JMD

Well-known member
Jij gaat er vanuit dat "neutraal terrein" betekent dat er in een derde land wordt gespeeld. Er zijn genoeg wedstrijden op "neutraal terrein" geweest die in de praktijk gewoon een thuiswedstrijd voor een van beide teams waren.
Nee, hier hebben ze het specifiek over neutraal terrein, dus in een 3e land.

Anders benoemen ze het zoals bij de Europese kwalificatieronde dat er 1 ploeg thuisspeelt.
 

Friesland

Well-known member
Nee, hier hebben ze het specifiek over neutraal terrein, dus in een 3e land.

Anders benoemen ze het zoals bij de Europese kwalificatieronde dat er 1 ploeg thuisspeelt.
Onzin. Ik zeg niet dat die wedstrijden niet in een derde land gespeeld worden. Ik zeg dat je dat niet zomaar kunt aannemen. De EK finale werd op papier op neutraal terrein gespeeld, maar dat was in de praktijk natuurlijk een thuisduel voor Engeland.
 

JMD

Well-known member
Ja, dat gebeurt bij grote toernooien inderdaad.

Maar met dit duel kan je gewoon aannemen dat neutraal terrein echt neutraal terrein betekent.
 

Forza AZ

Well-known member
Ja, dat gebeurt bij grote toernooien inderdaad.

Maar met dit duel kan je gewoon aannemen dat neutraal terrein echt neutraal terrein betekent.
Als ze de lokatie(s) van te voren aanwijzen en één van die landen toevallig zich daarvoor plaatst, dan zou het inderdaad als neutrale wedstrijd toch thuisvoordeel voor een land kunnen zijn. Ik ga er echter vanuit dat ze eerst afwachten welke landen tegen elkaar spelen en pas dan een geschikte lokatie zoeken wat qua reis het beste uitkomt voor beide landen.
 

JMD

Well-known member
Wedstrijden zijn volgend jaar juni. In gok dan ergens in Europa.
Hangt er ook van af wat de loting gaat zijn, als Azië - Oceanië is en noord/midden tegen zuid Amerika is dat zeer onlogisch. Maar idd, bij Azië tegen noord/midden Amerika ofzo zou dat zomaar een goed plan zijn.
 

Forza AZ

Well-known member
Mwah, daar kon het WK niet in de zomer, dus lijkt me onlogisch om daar in juni te spelen
Bij een WK moet je meer wedstrijden op een dag op verschillende tijdstippen spelen en dus ook in de middag. Maar één of twee wedstrijden om 10 uur 's avonds zou toch moeten kunnen in de zomer van Qatar?
 
Bovenaan