Chris Woerts heeft schijnbaar gisteren een plan voor de Eredivisie gepresenteerd aan de KNVB.
Zijn uitgangspunten staan in deze column;
http://www.sportnext.nl/berichten/actieplan_eredivisie_je_toekomst_bepaal_je_zelf
Ik heb het vermoeden dat hij na punt 5 aan de hallucinerende middelen is gegaan.
Een aantal punten zijn een beetje overlappend en ik vind het vreemd dat een aantal van die punten los van elkaar staan (bijvoorbeeld punt 5 en 15).
Ik zal op een aantal punten reageren.
1. Omstandigheden zijn nooit gelijk, daar verander je niets aan als je iedereen op kunstgras of "echt gras" laat spelen.
2. Op zich een goed idee, maar een overgangsperiode van 1 jaar is wel heel kort, ik zou het op een periode van 10 jaar houden. Belangrijk is dat clubs de intentie hebben om naar een stadion met een capaciteit van 10.000 of meer te gaan. Belangrijk zijn daarbij de groeimogelijkheden. Ook kun je een club niet dwingen tot een groter stadion als de club maar voor een beperkte periode in de Eredivisie speelt.
4. In de jaren 60 is al eens een paar jaar met 16 clubs gespeeld, na vier jaar werd besloten om er toch maar weer 18 van te maken. In wiens belang is het om een competitie met 16 clubs te hebben? Clubs willen in de Eredivisie spelen, zorgt voor hogere inkomsten, dan in de Eerste Divisie. Ik ben er daarom ook juist voor om de Eredivisie uit te breiden naar 20 teams, het geeft bovendien meer ruimte voor de promotiedegradatieregeling.
Nu, met 18 teams: 1 rechtstreekse degradant, 2 herkansers
Woerts, met 16 teams: 2 rechtstreekse degradanten, geen herkansers (vreemd gezien het huidige regeling, waarom niet 1 rechtstreekse degradant en 1 herkanser?)
Friesland, met 20 teams: 2 rechtstreekse degradanten, 2 herkansers
6. Waar maakt hij zich druk om, vraag ik mij dan af. Wel vind ik dat je gewoon met een rond aantal moet beginnen, 64 dus en die kwalificatierondes achterwege laten. De KNVB beker voor amateurs zou een volwaardig toernooi moeten worden met de topamateurs (zeg Tweede Divisie, Derde Divisie, Hoofdklasse en misschien Eerste Klasse). De districtsbeker zou alleen voor teams op districtsniveau moeten zijn. Ik vind verder dat een club maar een team in zo mogen schrijven per beker.
11/12. Over de Eerste Divisie. De belangen van de clubs in de Eerste Divisie liggen wat anders dan die van de Eredivisie. Eerste Divisionisten hebben meer belang bij aandacht van de regionale media, dan de nationale media. En het voordeel werkt van beide kanten: clubs krijgen aandacht van de regionale media, en de regionale media wordt vaker bezocht dan nu. Met de afbrokkeling van de regionale media, lijkt deze optie nu weg te gaan vallen. De Eerste Divisie heeft geen belang bij een van de voorstellen en aandachtspunt 12 is bovendien ronduit belachelijk.
14. Bij de KNVB beker is het ook nooit een probleem en bij andere sporten is er nooit toestemming van de burgemeester nodig. Er zitten echter wel veel haken en ogen aan, dus mogelijk is het toch niet uitvoerbaar.