Opmerkelijk voetbalnieuws

erka

Well-known member
Doen! Zuivere speeltijd kan mij niet snel genoeg ingevoerd worden. Intrappen lijkt me ook wel een verbetering. En de andere kun je op zijn minst eens uitproberen. Wie wil nog terug naar de terugspeelregel met de keeper vroeger?
 

Forza AZ

Well-known member
Doen! Zuivere speeltijd kan mij niet snel genoeg ingevoerd worden. Intrappen lijkt me ook wel een verbetering. En de andere kun je op zijn minst eens uitproberen. Wie wil nog terug naar de terugspeelregel met de keeper vroeger?
Het lijken me alleen erg veel dingen tegelijk om te testen. Zuivere speeltijd had wat mij betreft al heel lang ingevoerd moeten worden. De rest hoeft niet zo nodig. Voor het doorlopend wisselen wordt hier ook het tijdverlies genoemd bij het huidige wisselen, maar daar ben je al vanaf als je zuivere speeltijd hebt.
De 5 minuten straf is wel een aardig idee, alleen dan moeten de scheidsrechters wel wat consequenter worden. Je ziet nu vaak dat voor vergelijkbare overtredingen de ene keer wel geel en de andere keer niet.
 

Joost

Well-known member
Doen! Zuivere speeltijd kan mij niet snel genoeg ingevoerd worden. Intrappen lijkt me ook wel een verbetering. En de andere kun je op zijn minst eens uitproberen. Wie wil nog terug naar de terugspeelregel met de keeper vroeger?
Pieter Zwart heeft laatste een heel treffende column geschreven over zuivere speeltijd.
Tijdrekkend en vertragend sleepten AS Roma en Real Madrid afgelopen week een Europese trofee binnen. Dergelijke incidenten zijn voer voor de voorstanders van de invoering van zuivere speeltijd. Een blik op de statistieken geeft een genuanceerder beeld: de bal is niet minder in het spel dan vijf jaar geleden en problemen ontstaan alleen in de tweede helft.

Op het moment dat zijn spelers teleurgesteld het hoofd bogen na het laatste fluitsignaal richtte Arne Slot zijn woede op de vierde man. De Feyenoord-trainer vond het onzinnig dat na de tweede helft tegen AS Roma slechts vijf minuten bijgeteld werden. 'Er waren zoveel wissels, tijdrekmomenten, VAR-momenten, noem maar op. Dan is vijf minuten echt te weinig', redeneerde hij bij Veronica. 'De hele wedstrijd zaten de mensen van Roma om de vierde official heen. Die hebben hun werk gedaan. Na afloop heb ik mijn frustraties geuit bij die vierde man.'

De statistieken van Opta toonden zijn gelijk. In de eerste helft was de bal 31 minuten en 42 seconden binnen de lijnen geweest. Na rust was dat exact vier minuten minder: 27 minuten en 42 seconden.

Uit de Champions League-finale tussen Liverpool en Real Madrid kwam een soortgelijk beeld naar voren: in de tweede helft was de bal significant minder in het spel.

Voor rust was de bal een indrukwekkende 35 minuten en 51 seconden binnen de lijnen. Na de hervatting werd nog maar 28 minuten en 7 seconden daadwerkelijk gespeeld. Een verschil van meer dan zeven minuten.

Dergelijke cijfers lijken te schreeuwen om de invoering van zuivere speeltijd. Voormalig topscheidsrechter Pierguigi Collina, die inmiddels voorzitter is van de scheidsrechtercommissie van de FIFA, brak daar afgelopen voorjaar nog een lans voor. 'Toeschouwers betalen om een wedstrijd te zien en dat geldt ook voor sommige televisiekijkers', luidde zijn uitleg in Italiaanse media. 'Je legt in principe een bedrag neer om negentig minuten voetbal te zien, niet 44, 45 of 46. De helft van het geld gaat naar tijd waarin niet wordt gespeeld. Er gaan bijvoorbeeld heel veel seconden verloren rond doeltrappen en vrije trappen.'

Over een regelwijziging in die richting wordt volgens Collina momenteel gesproken door spelregelcommissie IFAB. 'Het is wel waarschijnlijk dat dergelijke regels in de komende jaren worden ingevoerd. Er zijn heel veel zaken voorgesteld, zoals het stopzetten van de klok als de bal buiten de lijnen is.'

De statistieken wijzen uit dat dit middel misschien wel erg heftig is voor de kwaal die bestreden dient te worden.

In competitieverband lijkt immers nauwelijks sprake van een trend richting minder speeltijd. Sterker, in de Eredivisie werd afgelopen jaargang meer gespeeld dan in 2018/19.

Dat komt mede doordat arbiters veel meer dan in voorgaande jaren veel extra tijd hebben bijgetrokken. Opta berekende dat er dit seizoen in de Eredivisie 40 wedstrijden waren die in totaal langer dan 100 minuten duurden. In de voorgaande elf seizoenen (2010/11 t/m 2020/21) kwam een dergelijke speeltijd in totaal slechts 36 keer voor. Het verschil in zuivere speeltijd tussen de eerste en tweede helft werd daardoor beperkt tot 39 seconden.

In Engeland en Spanje nam de zuivere speeltijd in de afgelopen vijf jaar wél af. Toch is dat vooral een kwestie van meetmoment. In de Premier League is vorig seizoen bijvoorbeeld juist meer gevoetbald dan in 2017/18, wat mede een gevolg geweest is van de afwezigheid van publiek in de stadions. In alle competities lag de zuivere speeltijd in 2020/21 immers hoger dan in andere seizoenen.

Dat gegeven demonstreert dat een gebrek aan zuivere speeltijd zich vooral voordoet in wedstrijden met grote belangen en emoties. Dan wordt er langer en vaker gereclameerd bij scheidsrechters, doen spelers langer over wissels en wordt meer tijd genomen voor spelhervattingen.

Dat is precies het beeld dat we terugzien in de Europese toernooien. De zuivere speeltijd nam mondjesmaat af van jaar tot jaar. In het coronaseizoen kwam een toename en deze jaargang weer een afname. Het grootste verschil met de nationale competities is het contrast tussen eerste en tweede helften. In La Liga (24 seconden), Premier League (38 seconden) en de Eredivisie (39 seconden) was dat afgelopen seizoen minder groot dan in de Conference League (41 seconden), Europa League (55 seconden) en Champions League (1 minuut en 18 seconden). In de knock-out-fase van de Champions League was dit verschil het heftigst: gemiddeld werd daarin voor rust 1 minuut en 55 seconden langer daadwerkelijk gespeeld dan na rust.

Zo'n groot verschil als de afgelopen editie van de Champions League-finale tussen zuivere speeltijd voor rust en na rust is sinds deze data wordt bijgehouden (2003/2004) nooit vertoond. De nummer 2 op die lijst is de finale tussen FC Porto en AS Monaco in 2004, waarin 6 minuten en 15 seconden minder gespeeld werd in de tweede helft. Alleen: destijds was de totale zuivere speeltijd 49 minuten en 7 seconden. Dit keer was dat exact 64 minuten. Oftewel: de zuivere speeltijd lag in de finale tussen Real Madrid en Liverpool bijna een kwartier hoger. In geen van de eerdere Champions League-finales lag de totale tijd dat de bal binnen de lijnen was zó hoog.

Daarom is het curieus dat over een paardenmiddel als zuivere speeltijd gesproken wordt. Van een blijvende trend naar beneden is immers geen sprake. Sterker, vorig seizoen lag de zuivere speeltijd overal nog hoger dan ooit. De kwaal ligt puur bij specifieke knock-out-wedstrijden waarin het ene team tijd gaat rekken om een voorsprong over de streep te trekken. Waarvoor extra middelen zijn sinds de toevoeging van de VAR en vijf wisselmogelijkheden. Voor dat probleem hebben de arbiters de oplossing al in handen: extra tijd toekennen.

Dat dit niet consequent gebeurt, lijkt geen reden om de fundamentele regels van het voetbalspel overhoop te gooien. Dat brengt namelijk altijd behalve gewenste gevolgen (iedere wedstrijd een minimum aantal zuivere speeltijd) ook ongewenste en onvoorziene gevolgen met zich mee. Neem die Champions League-finales van 2004 en 2022 als voorbeeld. Stel dat de zuivere speeltijd was ingesteld op 30 minuten per helft, dan was de eerste helft tussen Liverpool en Real Madrid bijna 6 minuten eerder geëindigd. De tweede helft van de finale van 2004 - met vanaf de 75ste minuut een 3-0 voorsprong op de klok - had dan juist 8 minuten en 34 seconden langer moeten duren. Qua zuivere speeltijd. In werkelijkheid had die finale dan zo een kwartier later geëindigd. Daarnaast valt nog lastig te voorzien welke trucs José Mourinho en consorten verzinnen zodra de regels wijzigen. Waarschijnlijk gaan we dan een toename zien van spelers die bij cornervlaggen een bal afschermen. Of worden andere methodes gevonden om het spel te vertragen met de bal binnen de lijnen.

Gezien de ergernis over finales waarin de tweede helft vergooid wordt, is het aanwakkeren van de discussie over zuivere speeltijd begrijpelijk. Tegelijkertijd tonen de statistieken een genuanceerder beeld. Dit soort wedstrijden zijn eerder de uitzondering dan de regel. Dat geeft direct hoop richting de toekomst. Door bij de incidententele duels waarin veel tijd wordt verloren extra scherp te zijn op de toegevoegde minuten, hebben scheidsrechters de oplossing voor dit probleem in handen.
 

Joost

Well-known member
Heel opmerkelijk; het gaat niet gebeuren en is 'totaal niet aan de orde' aldus de voorzitter van het Betaald Voetbal bij de KNVBl;Marianne van Leeuwen
 

BlauwVinger

Well-known member
Azïe = catchment area = global satellite = tv-gelden = Premier League = Manchester United. De club is groter dan voetbal.

De lange arm van journalistieke (in)doctrine, machinerie, manipulatie en gestuurde berichtgeving. Van een website van Aziatische origine:

Netherlands Premier League stars, including Manchester United target Frenkie de Jong, arrive at training session draped in colours of their amateur clubs
 

BlauwVinger

Well-known member
Een geestverwant bestelt een wedstrijdshirt kopen van het Schotse Queen’s Park. Sinds n paar jaar is het vergane glorie merk Admiral de leverancier. En is het Schotse limonade merk Irn Bru de shirtsponsor.


In januari 2022 online twee exemplaren bij de club besteld. Zijn nooit bezorgd, waarschijnlijk bij customs blijven liggen of ergens onderweg ‘mislaid’, etc


Na enig heen en weer mailen is beloofd twee nieuwe shirts toe te sturen met een iets duurdere verzendwijze waardoor de zending ‘getracked’ kon worden.


Zojuist opnieuw mail ontvangen van ‘Lorna van de hospitality’. Queen’s Park heeft een pre-season camp belegd in Renkum. Volgende week zijn ze in Nederland. De Club Secretary neemt de shirts nu mee om ze te kunnen overhandigen…

Bijschrift: de retroversie is niet (langer) verkrijgbaar via TOFFS...
 

JMD

Well-known member
Is toch ook wel logisch? Het is zomerstop bij voetbal... WK Zwemsport is bezig, Wimbledon ook, de Tour gaat starten en er is in de wereld ook wel wat aan de hand...
 

Abubakari

Well-known member
Is toch ook wel logisch? Het is zomerstop bij voetbal... WK Zwemsport is bezig, Wimbledon ook, de Tour gaat starten en er is in de wereld ook wel wat aan de hand...
Ook als er geen zomerstop is krijg je dit regelmatig. Er wordt hier inmiddels meer over van alles en nog wat gepost dan over voetbal, vind ik wel eens jammer.
Meer niet.
 
Bovenaan