MLS & Liga MX

MLS & Liga MX

  • Ja

    Stemmen: 4 40,0%
  • Nee

    Stemmen: 6 60,0%

  • Totaal aantal stemmers
    10

Batigoal

Well-known member
GettyImages-1237177716.jpg


New York City FC is afgelopen weekend voor het eerst in de clubhistorie algeheel kampioen geworden in Amerika. Zij wonnen verrassend de MLS Cup na strafschoppen tegen Portland Timbers, de club met misschien wel het sfeervolste (Europees-achtige) publiek van de MLS. Sean Johnson, de keeper die als langste lid van de selectie het boegbeeld van de ploeg is, bleek in de MLS Playoffs meermalen een echte penaltykiller te zijn. In de finale hield Johnson er ook 2 uit zijn doel. Samen met de zeer talentvolle, maar soms verhitte Zuid-Amerikanen voorin, gingen ze sterk door de playoffs. In de halve finale van de Eastern Conference zorgden ze al voor een daverende verrassing door de veruit beste ploeg tijdens het reguliere seizoen, New England (wat daarmee de Supporters Shield won: de prijs voor de meeste punten tijdens het seizoen), uit te schakelen. Eveneens na penalties en eveneens met Johnson als held. Topscorer van de ploeg was Valentín Castellanos, de Argentijnse spits over wie ik het afgelopen zomer nog met @Jamel had. NYCFC heeft dus eindelijk het grote succes te pakken dat ze sinds hun aantreden in de MLS in 2015 nastreven.

Moet zeggen dat ik het reguliere seizoen alleen in het begin gevolgd heb, daarna vanaf de zomer eigenlijk niet meer. Maar ESPN gaf leuk en ruim aandacht aan de playoffs, dus toen heb ik het weer opgepakt.

Zoals dat nieuwe teams betaamt presteerde Austin FC niet zo best in hun eerste seizoen met een 24e plaats overall. Komend seizoen komt Charlotte FC erbij. Die stad wilde al een hele poos toetreden tot de MLS en nu is het eindelijk zover. Het is de eerste club uit North Carolina en daarmee de volgende club uit de overvolle East Coast.
 

Batigoal

Well-known member
Het MLS seizoen 2022 gaat over een maandje weer beginnen. En er zijn weer de nodige interessante transfers gedaan. Wat opvalt is dat deze transferperiode al een paar keer in korte tijd het transferrecord voor binnenlandse transfers is verbroken. Voorheen waren dat vooral ruildeals en drafts, maar nu wordt er ook steeds meer met geld betaald. Dan nog gaat het maar om hooguit een paar miljoen, maar de stijgende prijzen zijn ongewoon voor de MLS.

In recente jaren is de focus qua externe transfers gegaan op grote Zuid-Amerikaanse talenten. Steeds vaker verkiezen die de MLS boven de Liga MX uit Mexico. Football Manager-spelers kennen de Argentijn Thiago Almada wel die de duurste MLS-transfer ooit gaat worden. Hij lost daarmee Ezequiel Barco af die hij gaat vervangen bij Atlanta United. Barco viel nogal tegen. Alan Velasco was ook een hoogaangeschreven talent uit Argentinië en hij verkiest FC Dallas boven een transfer naar Europa. En Facundo Torres is ondanks zijn jonge leeftijd al international van Uruguay en gaat naar Orlando City.

Toch komen er ook nog een paar bekende vedettes uit Europa naar de MLS. Vanaf komende zomer speelt Lorenzo Insigne (Napoli) bij Toronto FC. Andere bekende namen zijn Douglas Costa (ex-Juventus en Bayern München) naar LA Galaxy en Xherdan Shaqiri (ex-Liverpool en Lyon) naar Chicago Fire. Het nieuwe team dit jaar is Charlotte FC en hun bekendste spelers zijn voorlopig ex-Leicester-verdediger Christian Fuchs en Granada-spits Darwin Machís.

Interessant wordt de invloed van de nieuwe televisiedeal voor volgend jaar. Met het WK 2026 in het vooruitzicht is de verwachting dat de deal een grote sprong voorwaarts neemt en de MLS de 6e competitie ter wereld wordt qua televisie-inkomsten. Benieuwd of het zover komt en wat de invloed van de extra inkomsten gaat betekenen voor de strenge regels in de competitie.
 

Batigoal

Well-known member
En o ja Carlos Tevez komt ook naar de MLS, maar die was al jaren praktisch gestopt, dus ik denk niet dat dat nog wat gaat worden.
 

Batigoal

Well-known member
Nog twee bekende namen naar de MLS, maar wel uit de categorie afbouwen: Domenico Criscito gaat naar Toronto FC en komt daar binnenkort zijn landgenoot Insigne tegen. De Mexicaanse middenvelder Hector Herrera was geen basisspeler meer bij Atletico Madrid en nu gaat hij naar Houston Dynamo. Dat is een tactische zet die we al een aantal keer zagen met Carlos Vela, Javier Hernandez en de gebroeders Dos Santos; haal een bekende Mexicaanse international en je supportersaantal groeit gegarandeerd.
 

Batigoal

Well-known member
Afgelopen weekend bij de allereerste thuiswedstrijd in de MLS van Charlotte FC gelijk een MLS-record: maar liefst 74.479 toeschouwers waren aanwezig voor de wedstrijd tegen LA Galaxy. Overigens werden die wel getrakteerd op een 0-1 nederlaag.
 

Batigoal

Well-known member
Het seizoen is inmiddels zo'n beetje halverwege, dus er valt wat meer te zeggen over de sterkte van de ploegen. In de Eastern Conference heeft kampioen New York City FC de matige seizoensstart omgedraaid en inmiddels staan ze daar bovenaan. Met de jonge Zuid-Amerikaanse voorhoede Andrade-Castellanos-Magno zijn ze op dit moment misschien wel de grootste titelkandidaat. Philadelphia en het verrassende New York Red Bulls staan daar kort achter. Nieuwe club Charlotte FC staat keurig in de middenmoot.

In de Western Conference staat LAFC aan kop. De ambitieuze club wil weleens kampioen worden van Amerika en ze zorgen deze zomer al met de spectaculairste 2 transfers. Veteraan Giorgio Chiellini kwam al de achterhoede versterken en zojuist werd bekend dat ook Gareth Bale naar Los Angeles komt. Die moeten de club samen met de al aanwezige ster Carlos Vela aan de eerste titel helpen.
 
Laatst bewerkt:

Batigoal

Well-known member
nqstmxqval5ocvhl8rce.png


Weer een mooie editie van El Tráfico gezien afgelopen weekend. Met ditmaal LAFC dat aan het langste eind trok met 3-2. De klassieker tussen de twee topteams uit de stad waar het verkeer altijd vast staat, vandaar de naam, staat altijd wel garant voor spektakel en goals. Met name de topspelers staan op in deze duels. Niet voor niets zijn achtereenvolgens Carlos Vela (LAFC), Zlatan Ibrahimovic en Chicarito (beiden LA Galaxy) de topscorers in de onderlinge duels. Al stonden deze keer eens geen van de bekende namen op het scoreformulier. Draaischijf Cifuentes van LAFC was de grote man, hem komen we komende winter nog wel tegen op het WK tegen Ecuador. Daardoor staat LAFC ferm aan kop in de Western Conference en dan speelden Bale en Chiellini nog niet eens mee, al deelden ze na afloop alvast mee in de feestvreugde. De hype is groot en ik kan ook niet wachten om dit team mét Bale aan het werk te zien.

Ondertussen keert ook voormalig superster Wayne Rooney terug naar de MLS! De voormalige aanvaller gaat als trainer aan de slag bij de club waar hij als speler ook al actief was: D.C. United. Op z'n zachtst gezegd niet zo'n goede ploeg. Afgelopen weekend zagen we ze kansloos met maar liefst 7-0 verliezen tegen de Union. Grote klus dus voor Rooney.
 

Batigoal

Well-known member
Ook Toronto FC is lekker bezig met hun Italiaanse tour! Naast Domenico Criscito en Lorenzo Insigne hebben ze ook Federico Bernardeschi gehaald. En daarnaast heeft men nog een DP-plek over. Spits Andrea Belotti is al eens op de koffie langsgekomen en is een optie.
 

Batigoal

Well-known member
Luis Suarez zou na het WK verhuizen naar LA Galaxy. Daar zou hij dan samen komen te spelen met bekende namen als Chicarito, Douglas Costa, Martin Caceres en Riqui Puig.

Komend weekend is trouwens de laatste speelronde in de reguliere competitie. De opvallendste ploegen die niet de playoffs hebben gehaald zijn Atlanta Utd, Seattle, Toronto FC en Sporting Kansas. De MLS Supporters' Shield, de prijs voor meeste punten na de reguliere competitie, gaat naar alle waarschijnlijkheid gewonnen worden door LAFC.
 

Jef400

Well-known member
Die supporters shield levert toch ook een ticket op voor de Amerikaanse Champions League?
 

Batigoal

Well-known member
Die supporters shield levert toch ook een ticket op voor de Amerikaanse Champions League?
Als het een Amerikaans team is wel inderdaad.

De Canadian Championship trouwens is de laatste jaren een uitgebreid bekertoernooi vanwege de komst van de eerste Canadese profcompetitie in 2019. Daarvoor was de samenstelling steeds wisselend met verschillende Canadese amateurclubs die zich aansloten bij Toronto, Montreal en Vancouver uit de MLS. Nu is het een iets serieuzer toernooi. Vorig jaar haalde bijvoorbeeld FC Edmonton verrassend de finale ervan. Afgelopen zomer won Vancouver Whitecaps de finale van Toronto FC. Daarmee gaan ze voor de 3e keer ooit meedoen aan de CONCACAF Champions League.
 

Batigoal

Well-known member
De playoffs zijn weer begonnen! Maarten Paes werd penaltyheld bij FC Dallas door een penalty te stoppen, waardoor zijn ploeg door ging tegen Minnesota.

En er was de laatste profwedstrijd van Gonzalo Higuaín, die een jaar na zijn broer stopt. Hij scoorde wel tegen kampioen New York City FC, maar helaas werd die goal afgekeurd vanwege buitenspel. NYCFC won eenvoudig en dus is het klaar voor Higuain.

In de volgende ronde stromen LAFC en Philadelphia in. De stadsderby van Los Angeles is het interessantste affiche.
 

ALenstra

Well-known member
Op 5 november spelen Los Angeles FC en Philadelphia Union de finale om het kampioenschap. Los Angeles FC won in de Western Conference finale met 3-0 van Austin terwijl Philadelphia Union in de Eastern Conference finale New York City met 3-1 versloeg. Voor beide teams is het de allereerste keer dat ze in de finale staan.
 

Batigoal

Well-known member
Straks dus de finale van het seizoen. Benieuwd of LAFC gelijk al de investeringen in dure spelers weet om te zetten in de hoofdprijs. Wat dat betreft ergens wel jammer dat Austin FC, wat misschien wel de leukst voetballende ploeg van het seizoen was, het niet heeft gered. LAFC-ster Carlos Vela had trouwens zomaar rood kunnen krijgen voor een forse charge, dan had hij de finale gemist.

Philadelphia is een ploeg die een wat bescheidener beleid voert en ook eigen jeugd inpast. Zoals Paxten Aaronson, het jongere broertje van Leeds-middenvelder Brenden Aaronson (ook uit de Philadelphia-opleiding). Jonger broertje Paxten gaat in de winter naar Eintracht Frankfurt.

Maar er komt hoe dan ook (opnieuw) een nieuwe MLS-kampioen, dat is leuk.
 
Laatst bewerkt:

Batigoal

Well-known member
MLS-Cup-1040x572.jpg

Wát een spectaculaire finale werd het! Vanmorgen in de re-live gekeken en ik werd niet teleurgesteld. Het eerste half uur was wel zoals zoveel finales zijn; behoudend, weinig kansen over en weer. De wedstrijd kwam los na een van richting veranderde vrije trap van Acosta. Philadelphia-spelmaker Gazdag bracht de bezoekers op gelijke hoogte rond het uur. Verdediger Murillo leek LAFC richting de overwinning te koppen vlak voor tijd, maar het taaie Philadelphia rechtte de rug opnieuw! Elliot kopte raak namens de Union en dus gingen we verlengen.

De wedstrijd leek diep in de tweede helft van de verlenging beslecht te worden toen een fout bij LAFC achterin ertoe leidde dat Philadelphia-spits Burke alleen afkon op LAFC-doelman Crepeau. Die haalde Burke neer en kreeg rood, maar moest zelf met de brancard worden afgevoerd na een op het oog akelige blessure. Het WK gaat de doelman van Canada helaas missen. We leken richting penalties te gaan totdat in de 123e minuut opnieuw Jack Elliot van Philadelphia Union opdook en van dichtbij de 2-3 binnentikte. De Union dacht al aan de winst toen in de 129e minuut de ingevallen superster opstond. Gareth Bale kopte LAFC naar de 3-3!

In de penaltyserie werd John McCarthy de grote held. De LAFC-doelman, die in de verlenging van de finale om het kampioenschap in moet vallen in minuut 116, stopte 2 penalties en hield zijn doel in de serie schoon. Ilie Sanchez, opgeleid door FC Barcelona, schoot LAFC naar de eerste MLS-winst in de historie van de club! Heerlijke, knotsgekke finale.
 

Batigoal

Well-known member
Wilde geruchten bij Inter Miami, de club van David Beckham. Lionel Messi zou komende zomer dan eindelijk naar Miami komen. Daar werkt Beckham al sinds de oprichting van zijn club aan. Verder zou ook Sergio Busquets nadat zijn contract in Barcelona afloopt de overstap maken. En dan zouden in de winter al Luis Suarez en Cesc Fabregas naar Inter Miami komen. Bejaardensoos bij die club, terwijl ze in de MLS juist wat meer van dat imago probeerden af te komen.
 
  • Leuk
Waarderingen: Max

Max

Administrator
Forumleiding
Als er zes zich de snot voor de ogen lopen, dan moet dat toch nog wel wat kunnen compenseren. Maar het is net als met PSG nou geen briljante opzet.
 

Pascallovic

Well-known member
Gareth Bale per direct gestopt als profvoetballer. Logisch, leek al een tijdje aan het afbouwen en er weinig meer voor doen. Geweldige carrière gehad natuurlijk, met belangrijke treffers in CL-finales.
 

Batigoal

Well-known member
Hij heeft natuurlijk een geweldige carrière gehad met veel mooie pieken op de juiste momenten. Het is wel jammer; ik had hem graag een vol seizoen aan het werk gezien bij LAFC, maar hij raakte ook maar niet volledig fit de laatste maanden. En hij kwam eigenlijk ook vooral om nog wedstrijdfit voor het WK te zijn en dat is wel gelukt, dus in die zin wel een mooi moment om te stoppen.

Na Gonzalo Higuaín, Blaise Matuidi en in mindere mate Christian Fuchs de volgende grote naam uit de MLS die deze winter stopt met voetballen.
 
Bovenaan