MLS & Liga MX

MLS & Liga MX

  • Ja

    Stemmen: 4 40,0%
  • Nee

    Stemmen: 6 60,0%

  • Totaal aantal stemmers
    10

Batigoal

Well-known member
GettyImages-1237177716.jpg


New York City FC is afgelopen weekend voor het eerst in de clubhistorie algeheel kampioen geworden in Amerika. Zij wonnen verrassend de MLS Cup na strafschoppen tegen Portland Timbers, de club met misschien wel het sfeervolste (Europees-achtige) publiek van de MLS. Sean Johnson, de keeper die als langste lid van de selectie het boegbeeld van de ploeg is, bleek in de MLS Playoffs meermalen een echte penaltykiller te zijn. In de finale hield Johnson er ook 2 uit zijn doel. Samen met de zeer talentvolle, maar soms verhitte Zuid-Amerikanen voorin, gingen ze sterk door de playoffs. In de halve finale van de Eastern Conference zorgden ze al voor een daverende verrassing door de veruit beste ploeg tijdens het reguliere seizoen, New England (wat daarmee de Supporters Shield won: de prijs voor de meeste punten tijdens het seizoen), uit te schakelen. Eveneens na penalties en eveneens met Johnson als held. Topscorer van de ploeg was Valentín Castellanos, de Argentijnse spits over wie ik het afgelopen zomer nog met @Jamel had. NYCFC heeft dus eindelijk het grote succes te pakken dat ze sinds hun aantreden in de MLS in 2015 nastreven.

Moet zeggen dat ik het reguliere seizoen alleen in het begin gevolgd heb, daarna vanaf de zomer eigenlijk niet meer. Maar ESPN gaf leuk en ruim aandacht aan de playoffs, dus toen heb ik het weer opgepakt.

Zoals dat nieuwe teams betaamt presteerde Austin FC niet zo best in hun eerste seizoen met een 24e plaats overall. Komend seizoen komt Charlotte FC erbij. Die stad wilde al een hele poos toetreden tot de MLS en nu is het eindelijk zover. Het is de eerste club uit North Carolina en daarmee de volgende club uit de overvolle East Coast.
 

Batigoal

Well-known member
Het MLS seizoen 2022 gaat over een maandje weer beginnen. En er zijn weer de nodige interessante transfers gedaan. Wat opvalt is dat deze transferperiode al een paar keer in korte tijd het transferrecord voor binnenlandse transfers is verbroken. Voorheen waren dat vooral ruildeals en drafts, maar nu wordt er ook steeds meer met geld betaald. Dan nog gaat het maar om hooguit een paar miljoen, maar de stijgende prijzen zijn ongewoon voor de MLS.

In recente jaren is de focus qua externe transfers gegaan op grote Zuid-Amerikaanse talenten. Steeds vaker verkiezen die de MLS boven de Liga MX uit Mexico. Football Manager-spelers kennen de Argentijn Thiago Almada wel die de duurste MLS-transfer ooit gaat worden. Hij lost daarmee Ezequiel Barco af die hij gaat vervangen bij Atlanta United. Barco viel nogal tegen. Alan Velasco was ook een hoogaangeschreven talent uit Argentinië en hij verkiest FC Dallas boven een transfer naar Europa. En Facundo Torres is ondanks zijn jonge leeftijd al international van Uruguay en gaat naar Orlando City.

Toch komen er ook nog een paar bekende vedettes uit Europa naar de MLS. Vanaf komende zomer speelt Lorenzo Insigne (Napoli) bij Toronto FC. Andere bekende namen zijn Douglas Costa (ex-Juventus en Bayern München) naar LA Galaxy en Xherdan Shaqiri (ex-Liverpool en Lyon) naar Chicago Fire. Het nieuwe team dit jaar is Charlotte FC en hun bekendste spelers zijn voorlopig ex-Leicester-verdediger Christian Fuchs en Granada-spits Darwin Machís.

Interessant wordt de invloed van de nieuwe televisiedeal voor volgend jaar. Met het WK 2026 in het vooruitzicht is de verwachting dat de deal een grote sprong voorwaarts neemt en de MLS de 6e competitie ter wereld wordt qua televisie-inkomsten. Benieuwd of het zover komt en wat de invloed van de extra inkomsten gaat betekenen voor de strenge regels in de competitie.
 

Batigoal

Well-known member
En o ja Carlos Tevez komt ook naar de MLS, maar die was al jaren praktisch gestopt, dus ik denk niet dat dat nog wat gaat worden.
 

Batigoal

Well-known member
Nog twee bekende namen naar de MLS, maar wel uit de categorie afbouwen: Domenico Criscito gaat naar Toronto FC en komt daar binnenkort zijn landgenoot Insigne tegen. De Mexicaanse middenvelder Hector Herrera was geen basisspeler meer bij Atletico Madrid en nu gaat hij naar Houston Dynamo. Dat is een tactische zet die we al een aantal keer zagen met Carlos Vela, Javier Hernandez en de gebroeders Dos Santos; haal een bekende Mexicaanse international en je supportersaantal groeit gegarandeerd.
 

Batigoal

Well-known member
Afgelopen weekend bij de allereerste thuiswedstrijd in de MLS van Charlotte FC gelijk een MLS-record: maar liefst 74.479 toeschouwers waren aanwezig voor de wedstrijd tegen LA Galaxy. Overigens werden die wel getrakteerd op een 0-1 nederlaag.
 
Bovenaan