Volgens mij is dat hele gym gedoe tegenwoordig toch weggesaneerd en wordt het nu gedaan door CIOS studenten die stage lopen, of niet?
Nee,juist het tegenovergestelde.
Je bent als school geheel vrij om te kiezen hoeveel uur je wiskunde, Engels, Nederlands, geschiedenis, tekenen, handvaardigheid etc. geeft, maar v.w.b. LO is wettelijk vastgelegd hoeveel uur je dat moet geven. Dat wordt berekend over een hele schoolcarri?re, dus bv: een VWO-leerling moet in totaal minimaal 12 uur LO gehad hebben in zijn schoolcarri?re. Dat kan een school dus invullen door 6 x 2 uur te doen (elk jaar geef je 2 lesuren), maar er zijn ook scholen die dat anders invullen.
Ik vond LO altijd erg leuk, maar dan idd wel de spelsporten. Ondanks dat mijn moeder geturnd heeft (en er redelijk goed in was) heb ik die genen niet meegekregen (mijn zus wel). Ik vond bijna elke balsport leuk, alleen basketbal minder. Mijn ouders volleybalden allebei en waren ook nog volleybalscheidsrechter (mijn vader nog op divisie-niveau), dus mijn zus en ik hebben menig sporthal van binnen gezien. Was dan ook erg blij als we op school gingen volleyballen. Verder was mijn middelbare school gezegend met sportvelden om de school heen (de school was een oud-seminarie met een heel groot landgoed),dus veel buiten gegymd (standaard in de periode t/m de herfstvakantie en dan vanaf eind maart, alleen als het heel hard regende als de les begon gingen we binnen gymen, ging het tijdens de les hard regenen dan bleven we buiten, standaard dus altijd een schoon paar sokken mee....). Voor dat buiten gymen ook altijd standaard een rondje door het bos lopen. Was verplicht, en de LO docent had je zo door als je dat niet gedaan had.
Verder 1x per jaar voor een diploma een speciaal parcours lopen (19honderdnogwat meter), leuk om dan jaar na jaar je tijd beter te zien worden.
Het schooljaar was standaard hetzelfde:
najaar: kastiebal (klas 1), softbal/honkbal (klas 2 en hoger, vanaf klas 3 met pitchen, klas 2 zelfde bal opgooien). Eind september sportdag in die sporten (bovenbouw mocht ook voetbal kiezen, wat velen dan deden, de leraren deden dan mee in de leerlingenteams)
na de herfstvakantie: binnen, achtereenvolgens basketbal, handbal, volleybal in de ene gymzaal, turnen in de andere ( er was een speciaal schema dat je de ene les de ene gymzaal had, en de andere les de andere). Soms ook gymles in de aula, daar werd dan vaak getafeltennist. De aula van die school lag apart, en was eigenlijk niet echt wat je een aula noemt (waar leerlingen zitten). Dit was vroeger de kapel geweest (toen het een seminarie was), nu was er een systeemplafond in gehangen, en in die ruimte werden jaarvieringen gehouden, film gekeken, schoolfeesten gehouden, examens afgenomen etc.. Soms tafeltennisten we op het systeemplafond, op 'zolder', stond je te tafeltennissen onder een gigantische koepel met een schitterende plafondschildering (nog uit de tijd van dat seminarie), dat had wel wat....
Vanaf voorjaar gingen we dan naar buiten en deden we vooral atletiek, alle onderdelen, resulterend in de atletieksportdag in juni....
Af en toe deden we ook wel eens andere dingen en werd het schema overhoop gegooid. Verder kon je ook wel eigen dingen inbrengen. Ik heb nog eens in januari buiten staan voetballen tijdens de gymles. Er was een flink pak sneeuw gevallen, en jongens uit een andere klas (ex-klasgenoten), die ook gym hadden, vroegen of ik meedeed. Zij hadden aan hun leraar gevraagd of ze buiten mochten voetballen, en vroegen daarna of ik mee wilde doen. Heel apart om te gymen op een pak sneeuw, je flikkert zo onderuit...
Dus ja, mooie tijd gehad met gym op school (en ook in het algemeen). 1 jaar had ik op maandag het 1e uur les, en ik was altijd op tijd op school, ging ik de sleutel halen bij de LO-docent en ging ik alvast de zaal openen en met een aantal klasgenoten zaalvoetballen (terwijl dat vaa niet op het programma stond... ).