Waar komt de clubliefde voor Feyenoord vandaan? In veel gevallen kunnen supporters dat niet precies uitleggen. Daarom starten strategisch partner Opel en Feyenoord het Grote Feyenoord DNA-onderzoek, om uit te zoeken of het Feyenoord-gen ?cht bestaat. Hiermee is Feyenoord de eerste voetbalclub ter wereld waarbij – op initiatief van sponsor Opel – grootschalig DNA-onderzoek wordt gedaan onder de eigen supporters.
Supporters kunnen vrijwillig meedoen aan Het Grote Feyenoord DNA-onderzoek als zij zelf toestemming geven voor het afstaan van DNA. Uiteraard gaan Feyenoord en Opel zeer nauwkeurig om met de bescherming van persoonsgegevens. Bovendien wordt er zeer selectief onderzoek gedaan. Er wordt bijvoorbeeld geen onderzoek gedaan naar erfelijkheidsfactoren of medische kenmerken van DNA-materiaal dat wordt afgestaan door de deelnemers. Bovendien zal de onderzoeksdata geanonimiseerd worden verwerkt.
Vanaf vandaag kunnen Feyenoorders testen wat hun supporters-profiel is op
www.opel.nl/feyenoord. Er zijn zeven voor gedefinieerde typen Feyenoord-supporters. Daar kunnen deelnemers ook aangeven of zij mee willen doen aan het genetisch onderzoek dat in februari zal plaatsvinden. Uiteindelijk zullen er 168 supporters geselecteerd worden. Deze groep supporters kan wangslijm afstaan voor het onderzoek, dat door wetenschappers van genetisch onderzoeksbureau Omnigen wordt verricht.
Presentator Sander de Kramer, zelf Feyenoord-supporter en gezicht van de campagne, is benieuwd naar het experiment en naar de uitkomsten. 'Voor veel supporters is Feyenoord een zeer belangrijk deel van hun leven. De liefde voor hun club zit diep, diep van binnen. Volgens velen zelfs in hun DNA. Daarom gaan we, op initiatief van Opel, nu eens echt onderzoeken hoe dat zit met die liefde voor Feyenoord. Wie weet ontdekken we een heus Feyenoord-gen.'
Opel en Feyenoord verwachten medio april de onderzoeksresultaten bekend te kunnen maken.