Feyenoord gooit het roer helemaal om: nieuwe trainer én een nieuwe organisatie
Nu Arne Slot binnen is als nieuwe trainer, gaat Feyenoord werken aan een reorganisatie. Een Amerikaans bedrijf is ingehuurd om te adviseren en een werkgroep zal de koers bepalen. Dat die veelal bestaat uit relatief onbekenden in het voetbal, zet de verhoudingen intern wel verder op scherp.
Door Mikos Gouka
De komst van de nieuwe trainer Arne Slot naar de Kuip blijkt niet op zichzelf te staan. De trainer krijgt van de clubleiding vanaf komende zomer de opdracht om een speelstijl te gaan inslijpen die ervoor moet zorgen dat Feyenoord heel veel tegenstanders voetballend de baas blijft. Slot weet sinds het eerste onderhoud met Feyenoord dat de club straks ‘dominant en attractief voetbal op de helft van de tegenstander moet gaan spelen’.
Maar Slot is geen tovenaar, realiseren ze zich in de Kuip. Om als club aan alle voorwaarden te voldoen die naar succes moeten leiden, moeten er veel dingen structureel veranderen. Inmiddels blijkt de club in alle stilte te werken aan een compleet nieuwe organisatiestructuur. Intern noemen ze dat ‘een topvoetbalorganisatie’. Het intern daarbij geformuleerde doel blijkt ook zeer ambitieus: ‘nog minimaal eenmaal kampioen worden in de Kuip, voordat we in 2025 hopelijk een nieuw stadion betrekken’.
Frank Arnesen. © ANP
Sportsology
Om dat voor elkaar te krijgen heeft technisch directeur Frank Arnesen het Amerikaanse bedrijf Sportsology naar voren geschoven. Hij werkte in Engeland bij Chelsea jarenlang samen met de Ierse eigenaar en het bedrijf adviseert veel meer clubs in Amerika en Engeland. Feyenoord heeft inmiddels al een driejarig contract afgesloten met het bedrijf en naar verluidt gaat dat de club zo’n 200.000 euro kosten voor het advies. Sportsology is gevraagd ‘het proces van structureren en organiseren van een topsportorganisatie’ van adviezen te voorzien. Zo gaat het bedrijf de huidige organisatie van top tot teen doorlichten. ‘Het totale voetbal/topsportprogramma’, zo klinkt het in de Kuip.
Algemeen directeur Mark Koevermans (52) formeerde reeds een ‘werkgroep Topvoetbal’. In maart 2021 moet die groep de nieuwe organisatiestructuur duidelijk hebben zodat het komend seizoen al geïmplementeerd kan worden.
Opvallend aan de ‘werkgroep Topvoetbal’ is dat Feyenoord ervoor kiest om de voor de club zo belangrijke koerswijziging te laten bepalen door vrijwel alleen relatief onbekenden in het voetbal. Aan tafel om mee te praten ontbreken eigenlijk op John de Wolf na alle grote namen die bij de club werken. Robin van Persie, Dirk Kuyt, Wim Jansen of pakweg ervaren jeugdtrainers als Gaston Taument, Cor Adriaanse of Arnold Scholten; ze schuiven niet aan.
Koevermans kiest voor negen mensen die met Sportsology de koers richting een nieuwe landstitel moeten gaan bepalen. Melvin Boel, de 33-jarige trainer van Feyenoord onder 18 jaar, Rini Coolen (53), coach van Feyenoord onder 21 jaar, en zijn rechterhand Koen Stam (33), die in de zomer AZ inruilde voor Feyenoord, zijn de voetbaltechnische mensen. John de Wolf (57) is de afgevaardigde van het eerste elftal.
Op medisch gebied moeten Stijn Vandenbroucke en Rick Cost de koers gaan uitzetten. De eerste, een 43-jarige Belg, is de coördinator van de medische staf van de hoofdmacht van Feyenoord. Cost (40) is ‘hoofd performance’ van Feyenoord.
© Pim Ras Fotografie
Captains
Als grote baas schuift Arnesen uiteraard ook zelf aan, net als hoofd opleidingen Stanley Brard (62) en Raymond van Meenen (46), voormalig scheidsrechter. Koevermans en Van Meenen noemen zichzelf in dit project steevast ‘de captains’. ,,Sowieso gaat er volgend seizoen het één en ander veranderen met betrekking tot het voetbal en de bezetting’’, zo heeft Koevermans de werkgroep al luid en duidelijk laten weten.
Op Varkenoord is inmiddels uitgelekt dat de Amerikanen met behulp van de werkgroep de komende maanden willen en zullen doorpakken. De oude garde ziet de bui al hangen. Coolen, Stam en Boel laten zich volgens ingewijden zelden zien bij de trainers die allemaal al jarenlang op Varkenoord werken. Arnesen bemoeit zich ook vrijwel alleen met dat trio, klinkt het op Varkenoord en bemoeit zich zelden tot nooit met de ouderen. De verhoudingen staan al een tijdje op scherp, een simpele goedemorgen kan er tussen de oude en de nieuwe trainers nauwelijks nog vanaf.
Over-ambitieus
De trainers van de oude garde zien de nieuwe koersbepalers vooral als een performance trainer uit de hockeywereld (Cost), een jonge trainer die voor Feyenoord alleen bij de amateurs van BVCB werkte (Boel), een ervaren opleider die echter nooit in de top werkte (Coolen), en een ‘over-ambitieuze’ scheidsrechter (Van Meenen).
Voorstanders van een koerswijziging denken dat al die pionnen juist misschien wel een verfrissende blik zouden kunnen hebben op het geheel.
Het plan is in elk geval om iemand in de organisatiestructuur direct onder Arnesen te plaatsen. Oud-arbiter Van Meenen zou al overduidelijk warmlopen voor de functie van ‘overkoepelende manager’, die heel nauw moet samenwerken met de Deen. Iets wat bij de trainers die al jarenlang op Varkenoord werken tot in hun vezels irritatie oproept.
Nu Arne Slot binnen is als nieuwe trainer, gaat Feyenoord werken aan een reorganisatie. Een Amerikaans bedrijf is ingehuurd om te adviseren en een werkgroep zal de koers bepalen. Dat die veelal bestaat uit relatief onbekenden in het voetbal, zet de verhoudingen intern wel verder op scherp.
www.ad.nl