Waar te beginnen eigenlijk.
Ze noemen het 'van voetbalrellen leren'. Dat is een titel die doet vermoeden dat het een breed onderzoek is. Maar in het rapport wordt slechts één groep belicht, de 'nieuwe aanwas' in voetbalstadions die voor problemen zorgt.
De onderzoekers concluderen dat sinds Corona het aantal incidenten is gestegen omdat de nieuwe aanwas schijt heeft aan alles dat autoriteit uitstraalt. Op geen enkel moment in het rapport wordt een verband gemaakt met de veranderde maatschappij tijdens en na Corona. De oorzaak van die maatschappelijke opstand ligt niet in een voetbalstadion maar daarbuiten. Je moet dit dus ook vooral veel breder zien.
Nergens zie ik een verwijzing naar de vele rapporten die zijn verschenen waarin juist wordt belicht dat jongeren vooral de dupe zijn geworden van de Corona-maatregelen. Zij zoeken nu aansluiting bij een groep die ze juist gemist hebben en zijn wars van autoriteit en zoeken daardoor grenzen op.
De nieuwe aanwas sluit zich aan bij reeds bestaande ultra-groeperingen. Vaak is helemaal geen clubbinding maar gaat het puur om het sociale aspect. Stadionverboden maakt de groep dus niet heel veel uit, je treft ze er nauwelijks mee omdat ze niet voor de wedstrijd komen.
De vergrijpen die genoemd worden, vuurwerk afsteken, anoniem willen blijven door middel van doeken en gezichtsbedekkende kleding zijn echt niet nieuw en in mijn eigen ervaring ook niet talrijker dan voor Corona. Ze hebben wel een extra waarde gekregen door de KNVB maatregelen omtrent het staken van wedstrijden. De geweldsincidenten zijn wel talrijker geworden rondom het stadion zo blijkt ook uit de cijfers
Er wordt steeds verwezen naar de oorzaken van de stijging van het aantal incidenten maar enkel vanuit meningen door professionals binnen het voetbalapparaat er is geen enkele supporter gesproken. Er worden een oorzaken benoemd zonder te kijken naar de oorzaken daarachter.
Als conclusie wordt er dan gesteld dat een gebrek aan autoriteitsgevoel moet worden beantwoord door meer autoriteit.
Nergens in het document wordt er kritisch gekeken naar de effectiviteit van maatregelen die er in het verleden werden genomen. En dan mis je in mijn ogen wel een van de belangrijkste punten. Altijd wordt er verwezen naar Engeland of Duitsland maar het belangrijkste uitgangspunt daar wordt in Nederland stelselmatig volkomen genegeerd. Wij treffen geen maatregelen tegen individuen en laten alle andere mensen vrij, maar grijpen bij het minste of geringste incidentje naar repressie tegen groepen waarbij we vooral onschuldige mensen treffen. En dan kom je ook al gauw bij de bekende uitspraak; Als je mensen als beesten behandelt gedragen ze zich als beesten.