Cambuur nieuws topic

Bernardo

Well-known member
Dacht eerder aan de levertijden plus enorm stijgende prijzen. 2023 is erg optimistisch denk ik.

Van den Belt: ‘De eerste bouwonderdelen zijn besteld’

Naast het sportieve succes van Cambuur (9e plaats) zit ook de bouwvoorbereiding van het nieuwe stadion in de lift. Cambuur-directeur Gerard van den Belt over de werkzaamheden in het gebied:

“Er wordt al volop gewerkt aan de onderlaag van voetbalveld. Dat doen we omdat je daar tijdens bij het bouwen van de tribunes niet goed bij kunt komen.”

Van den Belt maakt zich geen zorgen over een eventuele stijging van bouwkosten:

“Voor ons zullen de kosten zeker niet oplopen, maar alles moet natuurlijk wel op tijd geleverd worden om het stadion op tijd klaar te hebben. Dat is iets wat ons wel bezighoudt, want er is natuurlijk wel wat aan de hand in de wereld en dat heeft impact op leveranties van materialen. De eerste onderdelen, zoals heipalen en betonelementen, zijn in elk geval al besteld.”

Bij het betrekken van het nieuwe stadion heeft Cambuur een bedrag van zes miljoen euro nodig:

“Dat gaat de goede kant op. Daarvan hebben we al enkele miljoenen binnengehaald, deels door een vorm van sponsoring. Daarnaast hebben we stappen gemaakt in de certificaten van aandelen. Dat proces gaat heel goed.”

Bron: Omrop Fryslân
 

Bernardo

Well-known member
SC Cambuur content met promotie Excelsior

LEEUWARDEN De promotie van Excelsior betekent goed nieuws voor SC Cambuur. De club uit Leeuwarden kan zo’n 1,5 ton extra tv-gelden tegemoetzien.

Cambuur stond een jaar geleden nog zeventiende op de ranglijst van televisiegelden, die op basis van de laatste tien seizoenen in de eredivisie wordt gemaakt. Maar na de goede afgelopen jaargang, de Leeuwarders eindigden als negende, staat Cambuur vanaf de zomer dertiende op de financiële ranglijst. De club houdt Go Ahead Eagles, NEC, FC Volendam, Emmen en Excelsior onder zich.

De promotie van de Kralingers, die zondag na een sensationele wedstrijd tegen ADO Den Haag (4-4) de strafschoppen beter namen, zorgt ervoor dat Cambuur zo’n 1,5 ton extra tv-gelden incasseert. Was ADO Den Haag gepromoveerd, dan was de club uit de hofstad op basis van de sportieve prestaties van het voorbije decennium Cambuur voorbijgegaan op de tv-geldenranglijst.

Mede dankzij de promotie van Excelsior stijgen de tv-gelden van een krappe 2 miljoen naar 2,4 miljoen euro. ,,Serieuze bedragen”, weet financieel directeur Gerald van den Belt. ,,Ik vind Excelsior een goede ploeg. Ze hebben bovendien veel doorlopende contracten. Zo bekeken had juist ADO als promovendus ons beter uitgekomen. Maar kijk je puur naar het financiële aspect op de korte termijn, dan was Excelsior voor ons de gunstigste.’’

Salarishuis stijgt fors
Het salarishuis van Cambuur stijgt komend seizoen van 3,2 miljoen naar 3,9 miljoen euro. Daarmee komt SC Heerenveen, dat werkt met zo’n 4,5 miljoen euro, in zicht. Met de kanttekening dat Heerenveen meer geld aan transfersommen kan besteden dan Cambuur.

,,Voor ons en de andere kleinere clubs is het een goed jaar om in de eredivisie te zitten”, kijkt Van den Belt vooruit, doelend op de enorme concurrentiestrijd die volgend seizoen in de eerste divisie losbarst. Met onder meer PEC Zwolle, Willem II, Heracles, ADO Den Haag, NAC Breda en De Graafschap wordt die competitie gekleurd door clubs van eredivisiestatuur. Bovendien willen clubs als Almere City en zelfs Helmond Sport eveneens binnen een paar jaar naar de eredivisie.

Zie in dat krachtenveld maar eens te promoveren, erkent Van den Belt. Maar anderzijds: ,,De onderste ploegen in de eredivisie krijgen meer dan ooit concurrentie van de topploegen in de eerste divisie, als het gaat om het aantrekken van nieuwe spelers. Clubs als Willem II en Heracles kunnen voetballers wellicht dezelfde voorwaarden bieden. Handhaving wordt voor ons opnieuw een enorme uitdaging.”

LC
 

Bernardo

Well-known member
Onbekende investeerder legt 2,5 miljoen euro op tafel voor bouw nieuw Cambuurstadion

De jackpot voor SC Cambuur: de club krijgt een financiële injectie van maar liefst 3,5 miljoen euro voor het nieuwe stadion. Een nog onbekende investeerder heeft met dat doel 2500 certificaten van de club gekocht à 1000 euro per stuk. Daarbovenop verstrekt diezelfde investeerder nog een lening van 1 miljoen euro aan de club.

Gerard Bos • Vandaag, 10:22 • Sport

De club wil zelf nog niet reageren op de transactie, maar bronnen rond het stadionproject bevestigen de deal. Ze spreken van ,,heuglijk nieuws”. De certificaten zorgen voor 2,5 miljoen euro die besteed gaat worden aan de afbouw van het stadion, de lening is bedoeld voor commerciële ruimtes.

De miljoeneninvestering helpt Cambuur te voldoen aan een van de belangrijkste afspraken voor de bouw van het nieuwe onderkomen. Die behelst een nog te betalen eigen bijdrage van zo’n 6 miljoen euro.

Om dat bedrag bijeen te krijgen, werden al verschillende constructies bedacht. Voorbeelden ervan gaan van sponsoring die in 2023 ‘aan de voorkant’ alvast volledig wordt betaald, tot garantstellingen door of leningen bij de gemeente, voetbalbond KNVB en een bierbrouwerij. Met de financiële injectie is een flink deel van dit bedrag gedekt.

De uitgifte van certificaten is ook al jaren een veelgenoemd middel. Eind 2018 sprak de Cambuur-directie uit daarmee zo’n 2 miljoen euro te willen ophalen. Die hoop en verwachting is door deze deal ruimschoots overtroffen.

Niet in selectie

Sportief gezien wil Cambuur zich komend seizoen handhaven op het hoogste niveau. Als dat lukt, kan de club op 1 september 2023 als eredivisionist het nieuwe stadion betrekken. Het is daarom verleidelijk om te stellen dat een miljoenenbedrag nu beter in de kwaliteit van de selectie kan worden gestoken. Betrokkenen laten weten dat de afspraken echter zodanig zijn, dat het geld bedoeld is voor de stadionbijdrage.

Cambuur geeft al vanaf 2010 certificaten uit, destijds om de club financieel meer armslag te bieden. De certificaten leveren dividend op, oftewel een vergoeding op het moment dat de club financieel goed draait. Certificaathouders hebben daarnaast een stem in het beleid. Ze leveren uit hun midden twee van de vijf leden voor het stichtingsbestuur, het overkoepelende orgaan binnen de club.

De eerste paal voor het nieuwe Cambuurstadion, onderdeel van de gebiedsontwikkeling rondom het WTC Expo, zal naar verwachting op korte termijn de grond ingaan. In het gebied zijn inmiddels als enkele winkels verrezen. Ook is een nieuwe vestiging van fastfoodketen McDonald’s in aanbouw.

In het bouwgebied wordt al druk gewerkt aan onder meer de onderlaag van het voetbalveld. Uit praktische overwegingen – meer ruimte voor de werkzaamheden - wordt dat gedaan voordat de daadwerkelijke bouw van het stadion begint.
 

Bernardo

Well-known member
En Cambuur komt nu ook zelf met de bevestiging. Fantastisch nieuws.

SC CAMBUUR ZET GROTE STAP IN FINANCIERING NIEUW STADION DOOR UITGIFTE CERTIFICATEN

2 juni 2022, 11:00

SC Cambuur heeft met de uitgifte van certificaten een behoorlijk deel van de financiering voor het afbouwpakket van het nieuwe stadion voor elkaar. Het gaat in dit geval om 2.500 certificaten ter waarde van in totaal € 2,5 miljoen, waarvan het eerste pakket van 1.250 inmiddels is gepasseerd. Dit bedrag kan worden toegevoegd aan het eigen vermogen.

Ook is er een financiering gerealiseerd voor de aankoop van de commerciële ruimtes op de begane grond van het hoofdgebouw. Met bovenstaande is opnieuw een grote stap gezet naar een ‘Gouden Toekomst’ voor de club.

Ronald Spoelstra, voorzitter van het Stichtingsbestuur, het hoogste (controlerende) orgaan van de club met onder meer de uitgifte van certificaten in de portefeuille, licht toe: “Dit is goed nieuws voor heel SC Cambuur en een belangrijke volgende stap richting het nieuwe stadion. Het zegt ook veel over het vertrouwen, de stabiliteit en het positieve imago dat heerst rondom de club. Iedereen die daar een positieve bijdrage aan wil leveren is natuurlijk van harte welkom.”
 

Bernardo

Well-known member
Benieuwd hoe dit gaat uitpakken, op eerste oog lijkt het heel positief!


Met stille trom is SC Cambuur deze week aan een nieuw tijdperk begonnen. Met een miljoeneninvestering heeft Quote 500-lid Bert van den Brink zich namelijk op het Leeuwarder toneel gemeld.

Het was donderdagochtend een summier persbericht dat Cambuur verstuurde. De club schreef over de uitgifte van certificaten en het aangaan van een financiering. Dit alles om de afbouw van het nieuwe stadion te realiseren. In totaal was er 3,5 miljoen euro mee gemoeid. Wie zich bereid had gesteld om voor 2,5 miljoen euro aan certificaten van de Leeuwarder volksclub te kopen én een lening van een miljoen te verschaffen, gaf Cambuur in het persbericht niet prijs. Desgevraagd hield directeur Ard de Graaf vervolgens zijn lippen ook op elkaar. 'Hij wil geen verstoppertje spelen, maar zit op dit moment niet op publiciteit te wachten.' Een tip leidde echter al snel tot de naam van de tot dan anonieme weldoener. Het betreft Bert van den Brink.

Die naam zal bij de gemiddelde voetbalvolger niet direct een belletje doen rinkelen. Logisch, want Van den Brink is nieuw in de voetbalwereld. De zeventiger prijkt echter al heel wat jaren in de lijst met rijkste Nederlanders, de Quote 500. In 2019 scoorde hij een plek in de tophonderd, met een geschat vermogen van 450 miljoen euro. Dit verdiende hij grotendeels in de pluimveesector. Jarenlang bezat hij een kippenslachterij in de buurt van Sint-Petersburg, welke hij in 2015 voor meer dan 600 miljoen verkocht. Sindsdien zit Van den Brink hoofdzakelijk in het vastgoed. En sinds deze week dus in de Leeuwarder volksclub Cambuur.

Van den Brink is niet over één nacht ijs gegaan met zijn voetbalinvestering. Bronnen geven aan dat de Ermelose miljonair zich al een paar jaar ophoudt rondom de Leeuwarder volksclub, met het idee op een goed moment in te stappen. Dat goede moment is nu kennelijk aangebroken, nu de realisatie van het nieuwe stadion in de eindfase is beland. Over iets meer dan een jaar maakt Cambuur de overstap naar zijn nieuwe, 15.000 stoeltjes tellende accommodatie in Leeuwarden-West.

De kippenslachter en vastgoedbaas heeft deze week dus drieënhalf miljoen euro in Cambuur gestoken. Eén miljoen in de vorm van een lening, in ruil voor een kapitaalsinjectie van tweeënhalf miljoen krijgt Van den Brink 2.500 certificaten in zijn bezit. Geen enkele andere certificaathouder van Cambuur komt ook maar in de buurt van dat aantal. Met zijn investering heeft Van den Brink dus een invloedrijke positie binnen Cambuur verworven.

Om uit te leggen welke rol Van den Brink binnen Cambuur precies gaat spelen, is eerst een uitleg over de structuur van de club nodig, alsmede de rol die certificaten hierin spelen. In 2010 stond Cambuur op omvallen. Om betaald voetbal voor de stad Leeuwarden te behouden werd er destijds door de Stichting, de enige aandeelhouder, een reddingsactie op poten gezet. Supporters, sponsoren en andere sympathisanten van Cambuur konden voor duizend euro per stuk een certificaat van de club kopen. In totaal werden er door de Stichting destijds zesduizend certificaten aangemaakt.

Ten tijde van die reddingsactie werden er circa duizend certificaten verkocht. Het daarmee opgehaalde miljoen was genoeg om SC Cambuur voor een faillissement te behoeden. De jaren erna klopten soms ook nog belangstellenden aan voor certificaten. In totaal stond de teller begin dit jaar daardoor op bijna 1.200 verkochte certificaten. Tal van inwoners van Leeuwarden beschikten daarmee over economisch eigenaarschap van Cambuur, van een doorsnee supporter tot een sponsor met een klein bedrijf. Zo was het in 2010 ook bedoeld: Cambuur wilde een club van het volk blijven. Liever honderd kleine certificaathouders dan vijf grote, zo was het idee, passend bij de volksclub die Cambuur is. Wel zaten er een paar grote jongens tussen de certificaathouders. Alom bekend is dat voormalig voorzitter Ype Smid de meeste certificaten bezat.
Bezat, want sinds deze week zijn liefst 2.500 van de in totaal 3.700 door Cambuur verkochte certificaten in handen van Bert van den Brink uit Ermelo. Wat kan deze multimiljonair daarmee? Hij verkrijgt er geen directe zeggenschap mee. Dat is het verschil tussen aandelen en certificaten. Waar Frans van Seumeren bij FC Utrecht de facto de baas is omdat hij de meeste aandelen bezit, heeft Bert van den Brink het nu niet gelijk voor het zeggen bij Cambuur omdat hij het overgrote merendeel van de verkochte certificaten in zijn bezit heeft. Wél is hij in economische zin grooteigenaar van Cambuur.

Ook is zijn rol goed voor indirecte zeggenschap. Gezamenlijk leveren de certificaathouders van Cambuur namelijk twee leden van het vijfkoppige Stichtingsbestuur, het hoogste bestuursorgaan van de club. Deze leden worden normaliter benoemd via de certificaathoudersvergadering, waarbij de meeste stemmen (lees: certificaten) gelden. Dit verkiezingsproces lijkt met de entree van Van den Brink in één klap verleden tijd. Aangezien de pluimveemiljonair in zijn eentje een ruime meerderheid heeft, kan hij naar eigen inzicht de twee beschikbare zetels invullen. Eén daarvan komt op korte termijn al vrij. Ook in die zin lijkt de timing van zijn investering niet toevallig. Het is niet waarschijnlijk dat Van den Brink hoogstpersoonlijk plaats gaat nemen in het Stichtingsbestuur van Cambuur. Waarschijnlijker is dat hij een vooruitgeschoven pion daar neerzet.

Wat wil Van den Brink met Cambuur? Wat is de gedachte achter zijn besluit om een miljoeneninvestering te doen in de ambitieuze volksclub? Op die vragen moeten we een concreet antwoord nog schuldig blijven. Uit het eerdere telefoongesprek met directeur Ard de Graaf beklijft één zin: 'Het gaat om iemand met een enorme passie voor voetbal, die de potentie van Cambuur maximaal wil benutten.'
 

Joost

Well-known member
Volgens mij heb ik het al eens eerder gezet hier maar het simpelweg knippen en plakken van berichten van de Leeuwarder Courant lijkt me niet de bedoeling. Dat kan zelfs problemen opleveren.
 

JFK

Well-known member
Volgens mij heb ik het al eens eerder gezet hier maar het simpelweg knippen en plakken van berichten van de Leeuwarder Courant lijkt me niet de bedoeling. Dat kan zelfs problemen opleveren.
Wat dan? Kan Bernardo worden opgepakt of zo?
 

gevegt

Well-known member
De bebording van de citytrain, gestolen banners en pylonen van het straatfestival en weggehaalde verkeersborden: het zijn enkele voorbeelden van vernielingen dit weekend in Leeuwarden.
,,Wat een mooi weekend met de Elfstedenwandeltocht, de Elfstedenroeimarathon, de bloemetjesmarkt, het straatfestival en Arcadia-activiteiten. Bedroevend dat dit weekend eindigt met een spoor van vernielingen door de binnenstad van Leeuwarden.” Dat twitterde burgemeester Sybrand Buma zondagavond om kwart over negen.
Navraag bij de gemeente leert dat ‘er bij de Waag zaken zijn vernield en in de gracht zijn gegooid’, de bebording van de City Train is vernield net als quicksigns (spandoeken) van de gemeente Leeuwarden. Ook is er iemand geweest die op het terrein van de Blokhuispoort geprobeerd heeft met een heftruck te rijden - daarbij liepen de heftruck en een geparkeerde vrachtauto lakschade op. Verder werden volgens Buma banners en pylonen van het Straatfestival gestolen en is een deur van het gemeentehuis vernield.

Volgens woordvoerder Erik Krikke werpen de vernielingen een smet op een weekeinde met veel activiteiten in de stad. Een politiewoordvoerder stelt dat het er wel op lijkt dat er dit weekeinde in Leeuwarden meer vernielingen zijn gepleegd dan ‘normaal’. De politie heeft nog geen vandalen op het oog, ook zijn er nog geen aanhoudingen verricht. ,,Tips blijven welkom”, aldus een woordvoerder.
 

Bernardo

Well-known member
Silvester van der Water wordt momenteel medisch gekeurd in het MCL. #Cambuur lijkt o.a. Fortuna Sittard te hebben afgetroefd in de strijd om de vleugelspeler.

Goede speler voor ons, hopelijk wel gekocht
 
Bovenaan