'Stadion kan in herfst 2022 open’
Veel eerder dan verwacht om
aan contract WTC te voldoen
LEEUWARDEN Ontwikkelaar Van Wijnen spant zich in om het nieuwe Cambuurstadion al in september volgend jaar speelklaar te krijgen. Dit is een jaar eerder dan was aangekondigd.
Erwin Boers
Deze verrassing kwam gisteren bovendrijven tijdens een complexe rechtszaak tussen het WTC en de SOC, die het stadion oorspronkelijk wilde ontwikkelen. Hun strijd draait om grond voor nieuwbouw van vrijetijdsvoorzieningen (leisure), winkels en horeca aan de zuidwestzijde van het WTC. De stadiongrond zelf is geen punt van strijd.
Het conflict grijpt terug op een contract uit 2019. Het WTC beloofde grond over te dragen, maar stelde hier voorwaarden aan. Een belangrijke eis was dat het nieuwe stadion in september 2022 klaar moest zijn. Inmiddels is dit onhaalbaar, stelde WTC-advocaat Jos Webbink gisteren.
De SOC maakte eerder geen haast met het opvragen van de grond, maar wil die nu alsnog snel in handen krijgen. Wanneer het WTC hier niet aan meewerkt, eist de SOC 10.000 euro boete per dag. Het WTC spande een kort geding aan om dit te verhinderen.
Vorige maand liet het WTC tegenover de LC al weten dat het meer ,,waarde’’ terug wil zien voor de grond, bijvoorbeeld als mede-eigenaar van de leisure-voorzieningen. Deze zet kwam in reactie op andere veranderingen. Ontwikkelaar Wyck-erveste (SOC) heeft namelijk de stadionontwikkeling en andere zaken doorverkocht aan Van Wijnen.
,,De SOC is een commercieel interessante deal aangegaan met Van Wijnen’’, zei Webbink. De kans dat de SOC nog aan de contracteisen met het WTC kan voldoen, lijkt hem echter bijzonder klein: ,,Er is nog niet eens een bouwvergunning aangevraagd.’’
Die aanvraag komt er echter binnen enkele weken, benadrukte directeur Arjen Oosting van Van Wijnen Noord gisteren. Zijn bedrijf onderzocht de afgelopen weken of het via bouwaanpassingen versnelling mogelijk kan maken ,,zodat er in september 2022 kan worden gevoetbald. Het lijkt erop dat dit zal lukken.’’ De afbouw van andere gebouwdelen volgt dan later. Het contract kan dus wel degelijk nagekomen worden, concludeerde SOC-advocaat Lucas van Dooren.
Dat de SOC en Van Wijnen zich zo inspannen voor de grond, maakt duidelijk dat zij nog altijd een interessant verdienmodel zien in de Leisure Dome. Dat is opvallend, omdat hierover bij de recente reddingsplannen voor de stadionbouw nauwelijks gesproken werd.
Rechter Carolien Telman probeerde de strijdende partijen vergeefs te verleiden tot een onderling vergelijk. Uiterlijk volgende week doet zij uitspraak. Waarschijnlijk volgen daarna nog meer rechtszaken over de ingewikkelde grondstrijd.
De bestreden gronden liggen niet alleen achter het WTC, maar ook binnen het hallencomplex. Een stukje van de veemarkthal moet namelijk plaatsmaken voor een aanbouw van de leisure en horeca. Daarom is de veemarkt het afgelopen jaar al verhuisd naar bedrijventerrein De Hemrik