Gemeenteraad Leeuwarden is - nog voorzichtig - positief over plannen Cambuur
De plannen voor een nieuw Cambuurstadion krijgen waarschijnlijk de steun van een meerderheid in de Leeuwarder gemeenteraad. Die beslist mogelijk al spoedig.
Van de gemeenteraad wordt in juli al een besluit verwacht, maar raadsleden laten zich nog voorzichtig uit. De woordkeus is omfloerst, maar voor de goede verstaander is duidelijk: het voorstel van burgemeester en wethouders gaat een meerderheid scoren, ondanks wrijfpunten.
E?n addertje kan er onder het gras schuilen: de Belastingdienst heeft nog altijd de verkoop van het WTC-complex, belangrijk onderdeel in het plan, niet goedgekeurd.
Indien de fiscus ‘nee’ zegt, is een positief raadsbesluit ook niets meer waard. De vestiging van bouwmarkt Karwei in een deel van het complex, gaat dan - voorlopig - niet door. Raadsleden spreken daarom van een ‘voorwaardelijke instemming’.
'Nieuwe toekomst'
Klaas Zwart, woordvoerder van de veruit grootste fractie (collegepartij PvdA, 12 zetels) over het plan: ,,We staan er positief in. Het beurscomplex, dat jarenlang een zorgenkindje is geweest, krijgt een nieuwe toekomst. Het nieuwe aanbod aan vrijetijdsbesteding is een behoorlijke verrijking. En met die twee- tot driehonderd banen zijn we ook blij.’’
Discussiepunt voor Zwart is nog de wijze waarop de gemeente de stadionbouw steunt: een bijdrage ineens of een garantstelling voor een lening. ,,Daar zijn we nog niet uit.’’
Aandacht vraagt de PvdA-woordvoerder ook voor een ‘omgevingsplan’, dat de aangrenzende wijken moet vrijwaren van supportersoverlast en ander ongerief. Zwart is er ook nog niet van overtuigd dat de beoogde bioscoop geen concurrentie vormt voor die in de binnenstad.
'Positieve grondhouding'
Dirk Sierd de Vries van coalitiepartij CDA (6 zetels) is ‘voorzichtig positief’. Hij rept van ‘een positieve grondhouding’. De Vries is overtuigd van de noodzaak om het stadion te verplaatsen. Voor de beoordeling van de gevolgen van de binnenstad wil hij reacties van centrumondernemers afwachten. Zeker over de bioscoop verwacht hij discussie.
Het CDA is eigenlijk tegen gemeentelijke geldsteun voor de stadionbouw. Maar in dit geval kan dat anders liggen, zegt hij. De bouw maakt de ontwikkeling van een compleet gebied mogelijk. ,,en die gebiedsontwikkeling is belangrijk.’’
De Vries noemt de steun daarom ‘niet onbespreekbaar’. ,,We kunnen niet altijd de hand op de knip houden.’’ Hij zegt er vertrouwen in te hebben dat de eventuele gemeentesteun in ‘Brussel’ de toets der kritiek kan doorstaan.
'Van oud naar nieuw'
PAL/GroenLinks (collegepartij met 4 zetels) kan zich goeddeels vinden in het plan. Piet van der Wal: ,,Het mogelijke nadeel voor de binnenstad lijkt mee te vallen. Retail in de binnenstad staat sowieso onder druk. Op grond hiervan kunnen we niet alle ontwikkelingen elders blokkeren.’’ Hij wijst erop dat de Cambuur-directie twee jaar geleden nog verzekerde dat de stadionbouw zonder overheidssteun kon. Dit ligt nu toch anders.
PAL/GroenLinks noemt de mogelijkheid om de veronderstelde winst bij de verkoop van de voetbalvelden bij de Insulindestraat (definitief overbodig na vertrek van buurman Cambuur) te gebruiken voor de financiering van het gemeentelijke aandeel.
Van der Wal: ,,Er ligt een duidelijke relatie: van oud naar nieuw.’’ Zijn partij voelt niets voor een garantstelling.
Frits Rijpma (ChristenUnie, 2 zetels): ,,Een ambitieus plan, je kunt er bijna onmogelijk tegen dit plan zijn. Als je hier tegen wilt zijn, hou je heel veel ontwikkelingen tegen. Dit plan is heel belangrijk voor de regio Leeuwarden.’’
De gevolgen voor het centrum? Rijpma: ,,Dat staat er nu prachtig bij. Ze moeten niet bang zijn en uit durven gaan van hun eigen kracht en zichzelf te redden. Als gemeenteraad kunnen we ook niet alle ontwikkelingen elders stopzetten om de binnenstad te beschermen. ’’
Steun
Teleurgesteld zegt Rijpma te zijn nu Cambuur toch een gemeentelijke bijdrage nodig heeft voor de stadionbouw. Hij denkt - met tegenzin - dit voorstel toch te steunen. ,,Er hangt te veel van af’’, doelend op de ontwikkeling van een groot gebied.
Harry Bevers (VVD, 4 zetels) prijst het plan: ,,Het ziet er ontzettend mooi uit.’’ Voor hem vormt de gevraagde 4,5 miljoen euro gemeentesteun echter ‘een groot probleem’.
De liberaal: ,,Het zit niet in het DNA van de VVD om een betaald voetbalorganisatie financieel te steunen. Cambuur heeft altijd uitgedragen: we kunnen dit zonder overheidssteun.’’
Een garantstelling zou voor Bevers beter te verteren zijn geweest. Dat de gemeente anderhalf miljoen euro steekt in de aanleg van de infrastructuur, vindt hij geen probleem. ,,Dat is part of the deal.’’
Bevers is nog niet direct overtuigd van de beloofde tweehonderd nieuwe banen. ,,Het is vooral verplaatsing van banen’’, veronderstelt hij.
'Geen standpunt'
D66 (4 zetels) heeft ‘nog geen standpunt’. Woordvoerder Frans Jan Smit verwacht een ‘behoorlijk debat’ over de financi?le bijdrage van de gemeente en het effect van alle nieuwe commcercie in het WTC-gebied op de binnenstad. Zijn persoonlijke indruk is overigens dat dit effect ‘wel lijkt mee te vallen’.
Gemeentebelangen (GBL) laat zich voorlopig niet uit over het plan. Gijs Jacobse: ,,Wij gaan eerste luisteren naar wat er door bijvoorbeeld insprekers wordt gezegd. We hebben onze adviseurs ook nog niet gesproken omdat alles tot dusver geheim was. Wij blijven nog even op onze handen zitten.’