De Nederlandse politie heeft maandagavond het lichaam gevonden van Dean Verberckmoes (4). Zijn kidnapper, de Vlaming Dave De Kock (34), heeft zelf getoond waar hij het lichaam van de jongen had verstopt. Tijdens zijn arrestatie was hij zo zwaar onder invloed dat hij pas uren later ondervraagd kon worden door de politie.
Dave De Kock heeft maandagavond zelf aan de speurders getoond waar hij het lichaam van de vierjarige Dean verstopt had. Dat was in het dorp Vrouwenpolder, nabij het in Nederland bekende themapark Neeltje Jans. De Kock had het lichaam verstopt tussen grote betonblokken, die gebruikt werden om een dijk op te bouwen.
Zwaar invloed
Hoe de jongen om het leven is gebracht, en wanneer, is nog niet bekend. Een wetsdokter zal dinsdag het lichaam onderzoeken, zegt het parket Oost-Vlaanderen. Aanvankelijk klonk het dat De Kock niet wilde vertellen wat er met de jongen gebeurd was. De Kock werd maandag om 14.15 uur opgepakt door de Nederlandse politie in het dorpje Meerkerk, zo’n 140 kilometer daarvandaan. Hij bleek zwaar onder invloed van verdovende middelen, en kon pas tegen de avond echt uitleg geven.
De Kock is niet de vader van de jongen, maar een toevallige oppas. Elke Verberckmoes (39), de mama van Dean, had haar zoontje vorige week met een gerust hart achtergelaten bij haar vriendin R. in Sint-Gillis-Waas. R., de ‘knuffelmeter’ van Dean, bood aan om woensdagavond op de jongen te passen. “Hij had daar al vaker gelogeerd. Hij kwam er graag.”
R. had sinds juli een nieuwe vriend: Dave De Kock uit Mortsel. Ook in hem had Ellen alle vertrouwen, ze had bij vorige gelegenheden gezien dat hij goed voor haar zoontje zorgde. Maar dat vertrouwen werd al snel gruwelijk beschaamd.
Het kindje zou één nacht bij het koppel blijven, vervolgens zouden de twee het jongetje op donderdag naar de oma van Dean brengen. Maar dat ene nachtje werden er plots drie. “Mijn vriendin liet ’s anderendaags weten dat Dean nog een dagje bij hen wilde blijven”, zegt de moeder. En de dag erna opnieuw. Pas op zaterdag ontdekte mama Elke de waarheid. Haar vriendin had ruzie met De Kock, en die was vertrokken. Mét Dean. Wanneer dat exact gebeurde, is niet duidelijk: op donderdag of vrijdag. Het is evenmin duidelijk waarom hij de jongen meenam. “Ze durfde dat niet aan mij te vertellen”, zegt Verberckmoes. “Ze was blijkbaar bang dat Dave weer in de gevangenis zou vliegen.”
Ook al de oppas
Want Dave De Kock heeft een zwaar gerechtelijk verleden. Hij werd in februari 2010 tot tien jaar cel veroordeeld voor de dood van een peuter van amper twee jaar oud. De toen 22-jarige De Kock was in juni 2008 ook al eens oppas: hij had beloofd om op Miguel, het zoontje van zijn toenmalige vriendin, te letten. Ze woonden toen pas vier weken samen. Maar het kindje werd door hem dagenlang zwaar mishandeld.
De jongen kreeg onder meer een stofzuiger tegen het hoofd, hij werd op gewelddadige wijze in zijn bedje gegooid, en omvergelopen zodat hij van de trap viel. De Kock gooide het jongetje uit bad op de grond, of schudde het door elkaar. Miguel belandde uiteindelijk in het ziekenhuis, maar stierf daar na enkele dagen in de zomer van 2008 aan de gevolgen van een hersenvliesbloeding.
Het parket wilde De Kock in 2010 voor het hof van assisen brengen wegens foltering. Uiteindelijk verscheen hij voor de correctionele rechtbank in Turnhout, wegens onmenselijke behandeling. Psychiaters zagen een ernstig probleem bij hem: “Als hem iets niet zint, reageert hij als een sadist. Als binnen de relatie zijn vriendin niet volgzaam was, dan reageerde hij zich af op het kind.”
De Kock werd in 2010 veroordeeld tot tien jaar cel, de maximumstraf. Die straf zat hij tot de laatste dag uit, al was dat het laatste jaar met een enkelband.
Naar ex-celgenoot
Maar dat wist de mama van Dean niet, toen ze vorige week woensdag haar zoon aan Dave De Kock toevertrouwde. Ze kreeg De Kock zaterdagmiddag nog aan de lijn op zijn gsm. “Hij vertelde me dat ze in Hasselt waren, op weg naar mijn huis. Maar hun auto had een platte band, en hij wachtte op de takeldienst.”
Het bleek gelogen. Nadat de moeder op zaterdag een klacht had ingediend, ontdekten de speurders aan de hand van zijn gsm-verkeer dat hij nooit in Hasselt was geweest. Ook niet in Antwerpen bij zijn grootouders, zoals hij de dag voordien had beweerd. Het spoor leidde naar Nederland. Daar zou De Kock een goeie vriend kennen – ook een ex-gedetineerde, met wie hij ooit een cel had gedeeld.
Intelligente camera’s
De Nederlandse politie kon De Kock maandagmiddag om 14.15 uur traceren dankzij zijn auto. De grijze Peugeot 206 met nummerplaat 2-ACR-250 werd door intelligente camera’s ontdekt. Een patrouille vond de auto achtergelaten bij een bedrijf in Gorinchem. De Kock zelf werd even later in de buurt opgepakt. Hij gedroeg zich verdacht: hij zou binnengekeken hebben in huizen. Van de kleine Dean was geen spoor. Ook bij zoekacties eerder die ochtend in Sprang-Capelle, Waalwijk en Vlissingen werd de jongen niet aangetroffen.
Pas maandagavond laat liet De Kock aan de Nederlandse speurders weten waar hij het lichaam verstopt had. Hij is aangehouden door het Nederlandse gerecht. Het parket Oost-Vlaanderen wil hem de komende dagen uitgebreid laten verhoren