Dat referendum gaat een fiasco worden. In sommige gemeenten zelfs 70% minder stembussen. Gezien sommige burgemeesters de stembussen ook uit bejaardentehuizen weg halen zal het voor de oudere burger praktisch gezien lastig worden om te stemmen.
Het is ook een onzinnig systeem, een referendum houden over een besluit dat al genomen is. Als je raadgevende referenda wilt houden, laat het dan gaan over onderwerpen, die nog niet besloten zijn. Denk aan de naam van een fusiegemeente en dingen in die trant. Daarnaast is het merkwaardig om voor raadgevende referenda opkomstdrempels op te stellen.
Als je referenda houdt na genomen besluiten, dan moeten het gewoon bindende referenda zijn. Zoals ik eerder heb aangegeven zitten daar echter haken en ogen aan.
Stel je zou voor bindende referenda ook die drempel van 30% hebben, dat kan dan een heel vreemd effect hebben. De tegenstanders moeten stemmen, maar de voorstanders zitten in dubio: thuisblijven of toch stemmen? Door thuis te blijven probeer je de opkomst te drukken, maar het vergroot de kans op een zege voor de tegenstanders. Door te stemmen verklein je de kans op een zege voor de tegenstanders, maar het zorgt wel voor een stijging in de opkomst. Dat is natuurlijk een grote fout in het systeem: het uitbrengen van een stem mag geen negatief effect op de uitslag hebben.
Ik heb aangegeven dat de tegenstanders een bepaald aantal stemmen moeten behalen, bijvoorbeeld 5 miljoen, en dat het pas vanaf dat aantal tegenstemmers "meeste stemmen gelden" is. Voorstanders winnen dus als ze de meeste stemmen hebben, maar ook als ze de tegenstanders de drempel niet halen.
Natuurlijk wordt het voor tegenstanders dan lastiger om te "winnen", maar we hebben het over een systeem voor bindende referenda, dus het moet ook niet te makkelijk zijn. Als het echt een slechte wet is, dan wordt die drempel echt wel gehaald. Het gaat erom dat fanatici niet een te grote stem moeten hebben.