Het is alleen zo lekker dat alle nette kindjes van de stad naar de ene school gaan en alle ?moeilijkere? leerlingen naar een andere school. Terwijl voor beide scholen zo goed als hetzelfde fokking puntensysteem bestaat.
Maar dat zijn toch echt de ouders die daar voor kiezen, niet de basisscholen. En zolang mensen als Wouter Bos en Femke Halsema het slechte voorbeeld geven door w?l diversiteit te prediken, maar hun kinderen naar een roomblank gymnasium aan de andere kant van de stad te sturen wordt er vanuit de overheid ook niet het goede voorbeeld gegeven.
Bij middelbare scholen zijn het niet de scholen die kiezen, maar ook daar ouders/leerlingen. Hier zijn alleen Amsterdam en Haarlem probleemgevallen, maar dat is grotendeels opgelost door lln een top5 te laten maken en ze dan te plaatsen. Ik heb zelf 4 jaar op zo'n 'roomblanke' school gewerkt, er kwamen ook opvallend weinig allochtonen naar Open Dagen van ons, terwijl we niemand tegenhielden. Die ouders/leerlingen kiezen gewoon niet vaak voor zo'n roomblanke school. Ligt dat dan aan de school of aan de ouders?
Dit alles om even aan te geven dat een oplossing voor deze problemen niet zo makkelijk is. Femke Halsema stelde ooit voor om een postcodebeleid in te voeren, en lln te verplichten naar de school te gaan in hun buurt. Toen ze erachter kwam dat dat de zwarte scholen alleen nog maar zwarter zou maken (staan immers vaak in een 'zwarte' wijk) liet ze dat snel weer varen. Gevaar als je te veel gaat reguleren is dat de rijke ouders hun kinderen naar priv?scholen gaan sturen (dat gebeurt nu nog relatief weinig in NL), die gaan dan groter worden en hebben dan docenten nodig, trekken dan de goede docenten aan, waardoor er meer 'middelmatige' docenten overblijven in het reguliere onderwijs.