Amsterdam - Amsterdamse raadsleden maken zich grote zorgen om het radicaliseringsbeleid van de gemeente nu door recente publicaties opnieuw misstanden opduiken. Morgen publiceert De Telegraaf een onthullend verhaal over de salafistische El Tawheed-moskee in Amsterdam West, die onderdak bood aan IS-gangers en terroristen.
Donderdag publiceerde NRC een verhaal waaruit blijkt dat jihadronselaars in Amsterdam jarenlang vrij spel hadden, toen politie en gemeente elkaar niet op de hoogte hielden van al dan niet afgeronde onderzoeken. Morgen publiceert De Telegraaf een artikel waaruit blijkt dat een ‘jihadclub’ kind aan huis was bij de El Tawheed-moskee. Dat blijkt uit een foto en politie-informatie.
VVD’er Marianne Poot reageerde op de verhalen van NRC, die zij ’enorm verontrustend’ vindt. „Vreselijk dat twee jihadronselaars gewoon hun gang konden gaan in Amsterdam. Hoe is dit mogelijk? We hebben al zo vaak gesproken over de radicaliseringsaanpak in de raad. En dit is nooit naar voren gekomen. In geen enkel onderzoek”, briest ze.
Annabel Nanninga van Forum voor Democratie spreekt van een ’ernstige systeemcrisis in het radicaliseringsbeleid’. „De tijd van onderzoeken en handreikingen aan salafisten is nu echt voorbij, FvD roept burgemeester Halsema op tot actie. De gevaarlijke broeinesten, de moskee?n El Tawheed en Arrayaan, moeten per direct worden gesloten. Coffeeshops en horecazaken worden om minder dichtgetimmerd. Deze plekken zijn gif voor de Amsterdamse jeugd, voor de goedwillende moslims en voor Nederland.”
’Geen signalen’
Raadslid Boomsma stelde in het verleden tot drie keer toe schriftelijke vragen en vroeg zich af of er sprake is verspreiding van extremistische ideologie in de moskee?n. Daarop was het antwoord steeds: „We hebben geen signalen”. De ge?rgerde CDA’er: „Blijkbaar wilde Amsterdam deze mannen, betrokken bij moskee?n, zelf opnemen in de aanpak in de categorie ’ronselaar’. Hoe moet ik dat rijmen?” Hij vindt dat Halsema transparant moet zijn. „Alles moet boven water. Dit is toch te gek voor woorden? Waarom wordt geen einde gemaakt aan het ronselen? Ze konden jarenlang hun gang gaan: Amsterdamse jongeren ideologisch vergiftigen. Een grof schandaal.”
Burgemeester Halsema kondigde gisteren na aanleiding van het artikel van NRC een nieuw onderzoek aan. Dat terwijl er eerder al zorgen waren over de Amsterdamse aanpak, waar sprake zou zijn geweest van ’religieuze kramp’ en waarbij weinig aansluiting bij andere steden werd gezocht. De Amsterdamse aanpak van radicalisering was kort na de moord op Theo van Gogh internationaal toonaangevend, maar is dat al lang niet meer, concludeerden Beatrice de Graaf en Daan Weggemans, van de universiteiten van Utrecht en Leiden in februari. De harde conclusie was dat Amsterdam veel transparanter moet zijn. „De luiken moeten open. Geheimhouding, of dat nu vanuit ambtelijke angst of commercieel belang wordt geuit, moet zoveel mogelijk worden vermeden, in ieder geval binnen de netwerken van de stad zelf.”