Ajax Nieuwstopic

Janssen

Well-known member
HAHAHAHA

ranglijst.png

Vind ik leuk!
 

ALenstra

Well-known member
Wow, dit verrast me wel. Ik wist niet dat hij aangeklaagd was voor doping. Gelukkig is Stekelenburg er ook nog.
 

JMD

Well-known member
En dan stort op zondag het dak in door de sneeuw die op het dak ligt waardoor alle spelers om het leven komen. Waarna het maandag nog erger wordt, Ajax heeft Pablo Rosario gecontracteerd.
Is over dat laatste heel misschien niet te praten? :) Ik zou hem wel eens in 1 team met Tadic willen zien namelijk, denk dat Dusan Rosario de huid vol scheldt na de zoveelste dramapass... Daarna dreigt Tadic met de Servische maffia ofzo... Beter dan die poeslieve aanpak bij ons waar elke fout van hem wordt vergoeilijkt (en dat zijn er nogal wat).
 

Jamel

Administrator
Forumleiding
Andre Onana is voor twaalf maanden geschorst vanwege een overtreding van de dopingregels. Het middel Furosemide werd op 30 oktober aangetroffen in zijn urine. Ajax gaat tegen die staf in beroep bij Court of Arbitration for Sport (CAS). Marjan Olfers geeft antwoord op zeven juridische vragen over deze zaak en wordt aangevuld door Herman Ram van de Nederlandse dopingautoriteit.
Marjan Olfers is bijzonder hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij is gepromoveerd op het onderwerp sport en mededingingsrecht. Olfers is tussen 2011 en 2012 lid geweest van de raad van commissarissen bij Ajax.

Herman Ram is voorzitter van de Nederlandse dopingautoriteit. Ram studeerde Nederlands recht en hij heeft een Europese Masters Management van Sportorganisaties.
Kan Ajax een sportieve straf krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van puntenvermindering?
Marjan Olfers: ‘De uitslagen van Ajax staan gewoon nog, omdat het niet gaat om verboden middelen bij een heel team. Recent is dat bijvoorbeeld wel gebeurd bij een basketbalteam waar drie spelers tegelijkertijd betrapt waren.’
Kan Andre Onana nog ontsnappen aan een schorsing?

Olfers: ‘De dopingregels zijn heel erg rechttoe, rechtaan. Staat het middel op de lijst? Vinkje. Is het aangetroffen? Vinkje. Dan ben je eigenlijk al af. Of het dan wel of niet een maskerend middel is, doet er eigenlijk niet toe. Het staat op de lijst en dus is het verboden. De sporter is zelf verantwoordelijk voor wat hij inneemt, ook buiten competitie. In redelijkheid hoort een topsporter dat te weten. Dus moet je uitermate voorzichtig zijn in wat je neemt.'
Persbericht Ajax
Het tuchtorgaan van de Europese voetbalbond UEFA heeft Andre Onana een schorsing van twaalf maanden opgelegd vanwege de vaststelling van een dopingovertreding. Bij de doelman werd na een ‘out of competition’ controle op 30 oktober vorig jaar het middel Furosemide in zijn urine aangetroffen. De schorsing geldt met ingang van heden en geldt voor alle voetbalactiviteiten, zowel nationaal als internationaal.

Op de ochtend van 30 oktober voelde Onana zich niet lekker. Daarvoor wilde hij een tabletje nemen. Onbewust slikte hij echter Lasimac, een middel dat zijn vrouw eerder voorgeschreven kreeg.

Onana vergiste zich in het product, nam abusievelijk het medicijn van zijn vrouw, met uiteindelijk deze door de UEFA tegen de keeper getroffen maatregel tot gevolg. Daarbij is door het tuchtorgaan van de voetbalbond uitgesproken dat hij niet de intentie heeft gehad om vals te spelen. De Europese voetbalbond vindt echter op grond van de geldende anti-dopingregels dat een atleet te allen tijde zelf de plicht heeft om ervoor te zorgen dat er geen verboden middelen in het lichaam terechtkomen.

Onana en Ajax gaan tegen de uitspraak in hoger beroep bij het Court of Arbitration for Sport (CAS).

Algemeen directeur Edwin van der Sar: “Wij doen uitdrukkelijk afstand van prestatie bevorderende middelen, wij staan uiteraard voor een schone sport. Dit is een verschrikkelijke tegenvaller, voor Andre zelf maar zeker ook voor ons als club. Andre is een topkeeper, die al jarenlang zijn waarde bewijst voor Ajax en erg populair is bij de fans. Wij hadden gehoopt op een voorwaardelijke schorsing of op een veel kortere schorsing dan deze twaalf maanden, omdat het aantoonbaar niet bedoeld is geweest om zijn lichaam te versterken en zodoende zijn prestaties te kunnen verbeteren.”
Is dit een normale strafmaat?
Olfers: ‘Vanuit de regels bezien is dit een relatief milde straf. Een straf van twee jaar bij een dergelijke overtreding is in andere sporten niet vreemd. De UEFA geeft ook aan dat met het ontbreken van intenties rekening is gehouden met de strafmaat. Dat Ajax zegt dat ze dachten met een waarschuwing weg te kunnen komen, vind ik een wonderlijke reactie. Zo zijn de regels niet opgesteld. Als de stof gevonden is, dan volgt automatisch een sanctie. Die wordt verlaagd bij geen schuld of verwijtbaarheid. Die ruimte voor een waarschuwing is er simpelweg niet bij dopingzaken. Dat is ook de reden dat ik die zelf al jaren niet meer doe.’
Is deze straf proportioneel?
Olfers ‘Over de proportionaliteit van deze straf kan je wel een discussie voeren. Voor een beroepsvoetballer is dit een verbod van twaalf maanden om zijn beroep uit te voeren. Vanuit de dopingregels is dat een lichte sanctie, maar vergeleken met andere vergrijpen binnen het voetbal is dit een enorm zware sanctie. Stel dat jij intentioneel een doodschop uitdeelt, dan krijg je niet snel een schorsing van twaalf maanden. Daar kan je een discussie over voeren of dat in verhouding rechtvaardig is. Alleen bieden de regels daar zoals gezegd geen ruimte voor. Die zijn opgesteld door de WADA en voor elke sport hetzelfde.’
Waarom gaat de schorsing per direct in?
Olfers: ‘Bij dopingovertredingen gaat een straf altijd per direct in. Dat is logisch, omdat er sprake is van mogelijke prestatiebevordering. Daarom kan je die speler niet meer opstellen.’
Hoe werkt de beroepsprocedure die Ajax inzet bij het CAS (Court of Arbitration for Sport)?
Olfers: ‘Bij het CAS gaan arbiters naar de zaak kijken. Dat zijn er soms drie en soms één. Mogelijk zit daar ook een Nederlandse arbiter bij. Die gaan de zaak dan opnieuw beoordelen.’
Hoe kansrijk is dat?
Olfers: ‘In de regel blijven sancties in stand bij dit soort kwesties, omdat de dopingregels weinig ruimte bieden.’
DOPINGAUTORITEIT
De directeur van de dopingautoriteit, Herman Ram, wil niet op de individuele zaak van Onana ingaan. Niet op de laatste plaats omdat de UEFA de beweegredenen om de doelman te schorsen nog niet heeft gedeeld.
Tegelijkertijd is hij niet verrast dat uitgerekend het middel Furosemide opduikt in de topsport. 'Dat hebben we door de jaren heen wel vaker gezien. Het is geen prestatieverhogend middel, je gaat er niet harder van lopen. Het werkt maskerend. Het is een plaspil die veel wordt voorgeschreven onder verschillende namen. Het staat op de dopinglijst omdat het je kan helpen iets te maskeren.'
'Door dit middel wordt de urine verdund. Stel dat de urine tot tien keer toe verdund wordt, dan moet er in het laboratorium tien keer beter worden gekeken. Maar de techniek is sterk verbeterd. De analysetechnieken en dus ook de pakkans is enorm toegenomen.'
Wat Ram wil zeggen is dat het enkel effect heeft als je een minimale hoeveelheid doping in je lichaam hebt. Anders vinden de onderzoekers het wel. Zoals dat nu is gebeurd bij Onana. 'Dit middel komen we gemiddeld zo’n één á twee keer per jaar tegen', aldus Ram, die verder niet te diep op de zaak van Onana in wil gaan. Wel heeft het er alle schijn van dat de doelman voorlopig buitenspel staat.
'Wanneer je opzettelijk verboden middelen gebruikt krijg je een schorsing van vier jaar. Als het niet-opzettelijk is dan kost het je twee jaar. Twaalf maanden, zoals nu het geval, is de absolute ondergrens. Dan is er al rekening gehouden met de omstandigheden. Maar vrijspraak? Dat gebeurt nooit. Het is in het lichaam van de sporter aangetroffen. Wel kan er gekozen worden om tot geen strafoplegging te komen. Dat is in de situatie dat “het onmogelijk voorkomen had kunnen worden”.'
 

Jamel

Administrator
Forumleiding
Als ik dit lees dan is Ajax kansloos in het hoger beroep. Tenzij ze snel Joris van Benthem wegkapen bij Feyenoord.
 

Jamel

Administrator
Forumleiding
Dat was al duidelijk, als je het bericht op teletekst staat alles daar al in (speciaal voor gevegt, die houdt niet van lappen tekst).

Ja ik snap die verbazing op met name social media dan ook niet zo. Volgens mij zijn de regels heel duidelijk. Ja het lijkt een forse straf, maar andere sporters werden in vergelijkbare situaties twee jaar geschorst. Alle verzachtende omstandigheden zijn allang gewogen en meegenomen in de strafmaat.

Ik wil Onana best geloven, maar waarom zou hij de uitzondering zijn op een hele duidelijke regel? Gewoon heel onprofessioneel en dom.
 

Abubakari

Well-known member
Ja hoor, Gravenberch ook nog weg...

Amsterdam - Voetballer Ryan Gravenberch van Ajax is betrokken geweest bij de rellen op het Amsterdamse Museumplein. Trainer Erik ten Hagr bevestigt berichten daarover in andere media. Gravenberch zou een celstraf hebben gekregen van vijf weken.

Ten Hag werd een week geleden door de speler zelf op de hoogte gebracht dat hij in de problemen was geraakt bij de rellen op het Museumplein. "Ik keur het natuurlijk sterk af, maar volgens zijn eigen verhaal lijkt het in de sfeer van een kwajongensstreek te liggen", zegt de trainer.

Gravenberch zegt dat hij een rauw ei naar de politie heeft gegooid, al wordt elders gemeld dat het een steen is geweest. Demonstraties tegen het coronabeleid op het Museumplein zijn recent uitgedraaid op rellen. Verschillende verdachten hebben een vonnis gekregen via snelrecht.

Edwin van der Sar wil nog niet vooruitlopen op eventuele maatregelen van de Amsterdamse voetbalclub tegen de speler, hij vindt dat het om een privé-kwestie gaat. "'Daar gaan we ons rustig intern op beraden."
 
Bovenaan