Carnaval/Vastelaovend

Bonehead

Well-known member
Jij woont toch boven de rivieren?

Ja. En je gelooft het niet: Ook daar wordt carnaval gevierd. In bepaalde gedeelten van Twente zeer fanatiek. In mijn jonge jaren ging ik zelf altijd naar Raalte. En ik heb meerdere malen Rosenmontag gevierd in (jawel) Rijssen. Sinds een paar jaar heeft mijn dorp ook weer een carnavalsvereniging. Ik ben er zelf niet mee opgevoed en nu doet het mij niks meer. Toch kijk ik jaarlijks wel even op de WDR. De laatste keer carnaval was op Cuba en dat is inmiddels heel wat jaren geleden.
 

JMD

Well-known member
Ja. En je gelooft het niet: Ook daar wordt carnaval gevierd. In bepaalde gedeelten van Twente zeer fanatiek. In mijn jonge jaren ging ik zelf altijd naar Raalte. En ik heb meerdere malen Rosenmontag gevierd in (jawel) Rijssen. Sinds een paar jaar heeft mijn dorp ook weer een carnavalsvereniging. Ik ben er zelf niet mee opgevoed en nu doet het mij niks meer. Toch kijk ik jaarlijks wel even op de WDR. De laatste keer carnaval was op Cuba en dat is inmiddels heel wat jaren geleden.
Herman Finkers heeft hier over (dat ook delen van Twente carnaval vieren) in zijn laatste show (Na de Pauze) nog een hilarisch stuk over gemaakt... :)
 

De Wolf

Well-known member
Oldenzaal is de place to be. Noordwijkerhout moet ook bijzonder zijn. Zwaag en Sneek vieren ze ook uitbundig.
 

Wigboldus

Well-known member
Raalte is inderdaad een katholiek dorp tussen de protestanten. In mijn studententijd waren tukkers ook altijd een week afwezig van school ivm carnaval.
 

Maasveld

Well-known member
Zondag ist altijd kindercarnaval, maar heel de vriendengroep gaat dat waarschijnlijk apart vieren, dat is dan niet leuk voor de dames want die vallen qua leeftijd daar net buiten.
Ah oke, dat is minder.

Bij ons is het enige georganiseerde evenement dat doorgaat de Kinderoptocht, ook op zondag. In plaats van mee te trekken met de grote optocht op maandag trekken we dit jaar met de hele groep mee met de Kinderoptocht.
 

Maasveld

Well-known member
Heerlijk feestje gisteren, de zin in volgende week is alleen maar meer aangewakkerd. Het was gisteren vooral veel schaele wazel en remmiedemmie. Uiteraard werd ook genoeg gedanst. Dat is natuurlijk het leukste als je dat met een mooie dame kunt doen. Het nummer bij uitstek daarvoor is toch wel Dans Marietje van Minsekinder, geschreven door Leon Giesen. Als dit nummer erop komt hoef je alleen maar de hand van een dame te pakken en ze draait lekker mee. Het is de beste openingszin die je kunt hebben. Het doet het dan ook immer goed in de vastelaoves top 555, met dit jaar een 8ste plaats. Mede door dit leedje is Minsekinder al jarenlang een van de meest gewilde bands tijdens de vastelaovend. Gooi de heupen eens lekker los: Dans Marietje!

 

Maasveld

Well-known member
Zus Maasveld was vandaag jarig. Haar naam, of een afgeleide daarvan, is 1 van de meest bezongen in de Venlose vastelaovesleedjes. Daarnaast komt in het leedje van vandaag de Ponniewaeg voor. Het is de straat waar ik momenteel woonachtig ben. Je kunt dus wel stellen dat dit leedje aardig dicht bij me staat. Buiten dat is het ook een fantastische leedje dat immer in de bovenste regionen van de vastelaoves top 555 bivakkeert. Geschreven door Frans Boermans, gezongen door Wiel Vestjens, gouder kan een combi niet worden. Uit 1979: Merieke en ziene Huzaar.

 

Maasveld

Well-known member
Naast gehost, gesprongen, gedanst en gesjoenkeld (en voor de duidelijkheid, NIET GEPOLONAISED) moet er met de vastelaovend af en toe ook even geschuifeld worden. Het beste nummer om dat op te doen is van Venloos oudste nog bestaande band, de Drekskaters. Het leedje uit 1999 werd, uiteraard, geschreven door Frans Boermans, de muziek is van Jan Theelen. Die laatste is ons vorige maand helaas ontvallen. Theelen was arrangeur en producer. Talloze Venlose en andere Limburgse leedjes zijn in zijn studio en onder zijn leiding opgenomen. Hij heeft een heel belangrijke hand gehad in de leedjescultuur binnen de vastelaovend. Wat, naast de muziek uiteraard, dit leedje zo sterk maakt is de herkenbaarheid van de tekst en de prachtige stem van zanger Marco Schell. Typisch een leedje dat door de jaren heen eigenlijk steeds populairder is geworden. Laatst las ik een prachtige omschrijving van dit leedje: "Kiépevel wies op d'n toep." Ik heb het natuurlijk over Getske van Gelök.

 

Maasveld

Well-known member
Vandaag gaan we weer even terug naar mijn geboorteplaats Tegelen. We schrijven 1986 en Pa Maasveld (tekst) heeft al enkele malen samen met Oom Maasveld (muziek) succesvol meegedaan aan het Tegelse liedjesmatinee. Het duo had reeds twee keer gewonnen, onder andere met "Ich bön in Tegele gebaore," het populairste Tegelse vastelaovesliedje aller tijden. In de zoektocht naar nieuw succes kwamen ze uit bij de solisten Theo Sturme en Marijke Verhaag. De broers Maasveld senior dachten dat de stemmen van de twee solisten wel goed bij elkaar zouden passen. Sturme en Verhaag wilden het wel eens proberen. Een glansrijke overwinning was het gevolg. Het was de geboorte van het misschien wel meest succesvolle duo ooit in het Limburgse schnabbelcircuit: Thei & Marij. Het duo won 6 jaar later het LVK met 'Unne Late' (geschreven door Peter van den Akker) en hebben met 19 keer tevens nog altijd het recordaantal finaleplaatsen bij het LVK. (6 keer podium). De ontdekkers Pa Maasveld en Oom Maasveld wonnen uiteindelijk 5 keer in Tegelen en 1 keer in Blerick en stonden 2 keer in de finale van het LVK. Pa Maasveld schreef ook nog enkele revues met Van den Akker, maar stopte begin jaren 90 met schrijven. Met Pa Maasveld in het grijze jasje in de rechterkant van het beeld in het begin van het filmpje presenteer ik jullie Thei & Marij met "Dow bös ut gans."

 

Joost

Well-known member
Ik ken ze echt alleen van Het Veldboeket. Het ritme gevoel van Thei en Marij is in de loop der jaren wel beter geworden.
 

Maasveld

Well-known member
De een na laatste vandaag. Vandaag aandacht voor een van de grootste helden van de Venlose leedjescultuur. Ik heb het natuurlijk over Sjraar Peetjens. Hij was in de jaren 50 en 60 erg actief. In de zeventiger jaren had hij eigenlijk genoeg van het zingen en raakte hij in de vergetelheid, tot in 1996 hij per toeval in contact kwam met Minsekinder. De band is vernoemd naar het grootste leedje van Sjraar Peetjens. Ondanks zijn toen al respectabele leeftijd van 74 had hij het plezier in optreden weer helemaal teruggevonden. Vanaf die tijd trad hij weer met enige regelmaat op. Zijn optredens met Minsekinder waren geheel vrijblijvend. Als hij er was dan was het mooi, was hij er nietomdat hij zich op dat moment niet goed voelde, dan was het ook goed. Peetjens bleef tot kort voor zijn dood in 2019 op 96-jarige leeftijd optreden. Niet altijd meer even zuiver als voorheen, maar geen gebraojen haan die daar naar kraaide. Met Minsekinder, waat ein maedje, geschreven door Frans Boermans en Thuur Luxembourg, won hij in 1957 de Jocus Leedjesaovend. Vandaag de dag, 65 jaar later, is het nog altijd een van de populairste vastelaovesleedjes die er zijn. De 87-jarige Sjraar Peetjens & Minsekinder met Minsekinder (vanaf 1:55):

 
Bovenaan