Amerikaanse verkiezingen 2024

Wie gaat de verkiezingen winnen?

  • Donald Trump

    Stemmen: 5 29,4%
  • Joe Biden

    Stemmen: 7 41,2%
  • Iemand anders

    Stemmen: 5 29,4%

  • Totaal aantal stemmers
    17

Friesland

Well-known member
De Amerikaanse parlementsverkiezingen

Veel aandacht gaat natuurlijk uit naar wie er vanaf 20 januari de Verenigde Staten voor zit en voor ons is het natuurlijk ook minder interessant wie er in het Amerikaanse parlement, het congres, aan de macht zijn. Maar de samenstelling van het parlement is wel belangrijk voor de president. Zijn aanstellingen moeten goedgekeurd worden door de Amerikaanse Eerste Kamer, de senaat. Als de andere partij daar aan de macht is, dan zijn zijn handen gebonden.

De Amerikaanse Tweede Kamer, het Huis van Afgevaardigden, heeft minder macht. Alle wetsvoorstellen moeten natuurlijk door beide kamers, dus het is wel handig als de president ook daar een meerderheid zou hebben.

Het systeem wat Maine gebruikt om een winnaar te bepalen, wordt ook hier gebruikt, in sommige staten geldt dat er een tweede ronde komt met de top-2 als geen van de kandidaten een meerderheid behaald. In andere staten vondt de eerste ronde al eerder in het jaar plaats en volgt morgen de tweede ronde. In die staten is er in alle districten een tweede ronde, ook als een kandidaat al een meerderheid had. In de meeste staten wordt echter het systeem gehanteerd dat degene met de meeste stemmen, de zetel wint.

In sommige staten en districten is de winnaar al bekend, omdat er geen tegenkandidaat is en in sommige staten/districten is de winnende partij al bekend doordat twee kandidaten van dezelfde partij de tweede ronde hebben gehaald. En natuurlijk zijn er de staten/districten waar de winnende partij al vast staat omdat een partij daar gewoon een ruime meerderheid heeft.

Alle 435 leden van de Tweede Kamer worden morgen gekozen. Net als in onder andere het VK en Canada gebeurt dat door middel van districten. Staten hebben ook hier verschillende systemen.

Ik hou het kort: de verwachting is dat democraten hun meerderheid in de Tweede Kamer behouden.


In de Eerste Kamer worden 35 van de 100 senatoren gekozen. 33 voor een volle termijn van 6 jaar, 2 voor een een termijn van 2 jaar, zij maken de termijn af die in 2017 is gestart. De republikeinen verdedigen 23 zetels, de democraten slechts 12. De republikeinen hebben momenteel 53 zetels, de democraten 47.

De democraten gaan de zetel in Alabama verliezen. Alabama is een van de beste staten voor de republikeinen, maar ze hadden een kandidaat opgesteld die beticht werd van zedenmisdrijven. waardoor ze de democraten de kans gaven om deze zetel destijds te winnen. De overige 11 democratische zetels lijken veilig. De republikeinen denken echter kans te hebben in Michigan en New Mexico. In Michigan hebben ze in zwarte kandidaat opgesteld en ze hopen daardoor zwarte kiezers te trekken, hij was in 2018 ook al kandidaat en kreeg doen de steun van 8% van de zwarte kiezers, dus ongeveer net zoveel als een witte republikein. In New Mexico haalden ze hoop uit het feit dat de zittende senator zich niet herkiesbaar heeft gesteld.

De democraten zien meer mogelijkheden. Ze denken te gaan winnen in Colorado, Arizona, North Carolina en Maine. Met het verlies in Alabama komen ze dan uit op 50-50. Verder zien ze kansen in Montana, Iowa, South Carolina, de twee zetels in Georgia, Alaska, Kansas en Texas. Ik denk dat ze in Iowa en Montana een realistische kans hebben, maar de rest is van hetzelfde niveau als Michigan en New Mexico voor de republikeinen.

Als de samenstelling van de senaat daadwerkelijk 50-50 wordt, dan heeft de vicepresident de beslissende stem. Aangezien de senaat in nieuwe vorm al op 3 januari zitting neemt en de nieuwe vicepresident pas op 20 januari wordt geïnstalleerd, kan het zo zijn dat de republikeinen de eerste tweeënhalve week in de meerderheid zijn en daarna de democraten.

Staatkansmarge
New Mexico94% DD+ 12,9
Colorado84% DD + 7,7
Michigan83% DD + 7,0
Arizona (2)78% DD + 5,2
North Carolina68% DD + 3,2
Georgia (2)63% D*D + 10,9*
Maine59% DD + 2,0
Georgia57% R*R + 0,3*
Iowa58% RR + 1,4
Montana69% RR + 3,2
Alaska77% RR + 5,8
South Carolina77% RR + 5,1
Kansas80% RR + 5,8
Texas86% RR + 7,3
Alabama87% RR + 8,8
* In beide verkiezingen om een senaatszetel lijkt er geen meerderheid te zijn voor een kandidaat, de aangegeven kanspercentage gaat over de kans dat de betreffende kandidaat de meeste stemmen behaald. Georgia is een van de staten waar kandidaten alleen winnen als ze minimaal 50% van de stemmen behalen.

De kansenpercentage en verwachte marge komen van fivethirtyeight.com.

Er vanuitgaande dat geen van de overige zetels van partij veranderen:
Behouden de republikeinen de meerderheid als ze 10 van de bovenstaande zetels winnen.
Komen de democraten in de meerderheid als ze 7 zetels winnen.
En bij een verdeling van 9-6 is, komen beide partijen op 50 zetels uit.
 

U.G.

Well-known member
Belangrijker breekt de 2e Amerikaanse burgeroorlog uit ja of nee (kort) na deze verkiezingen?

Ja maar wat zijn de partijen dit keer dan ? Trump heeft zowel de bijbel, als gangstarappers, àls white supremacists in zijn team. En ja, eigenlijk om die reden alleen al hoor je president te blijven.

Dat land ( de mensen ) is gewoon even flink ziek. Zieker dan ooit. Maar het komt weer goed.

Trump wint.
 

zwammy

Well-known member
En alle zaken zijn dichtgetimmerd, maar dat is omdat Trump misschien gaat verliezen want dan gaat het los. Die maanden blm en antifa was natuurlijk allemaal niets, als Trump verliest breken ze het land af.
 

Maasveld

Well-known member
En alle zaken zijn dichtgetimmerd, maar dat is omdat Trump misschien gaat verliezen want dan gaat het los. Die maanden blm en antifa was natuurlijk allemaal niets, als Trump verliest breken ze het land af.
Toen zijn de zaken ook dichtgetimmerd en stond men daarnaast met een compleet wapenarsenaal voor de deur.
 

zwammy

Well-known member
Aha, en dat werd toen ook uitgebreid verteld op de nieuws sites waardoor dat kwam?
 

Deathprod

Active member
Uiteraard pakt Trump 'm. Want wat ze hier bij de volstrekt objectieve media proberen te vertellen klopt niet met wat de Amerikanen vinden, maar Erik zal het morgen wel goed uitleggen.

Uiteindelijk bepaald Poetin toch gewoon wie er wint?
 

Friesland

Well-known member
Sluiting van de stembureaus:

Aangezien de VS een enorm land is die zich strekt over meerdere tijdzones lopen de sluitingstijden van de stembureaus flink uiteen. Daarnaast mogen de staten zelf bepalen wanneer de stembureaus sluiten: allemaal gelijktijdig, per tijdzone of verschillend.

Hieronder volgt de tijden waarop de laatste stembureaus in de verschillende staten sluiten. De zijn de vroegste tijden waarop een winnaar in de betreffende staten kan worden aangewezen. In districten die volledig in de eerdere tijdzones liggen kunnen wel al eerder winnaars aangewezen worden.

1:00: Georgia, Virginia, Indiana (eerste resultaten vanaf 0:00), South Carolina, Kentucky (eerste resultaten vanaf 0:00), Vermont (3)
1:30: Ohio, North Carolina, West Virginia
2:00: Florida (eerste resultaten vanaf 1:00), Illinois, Pennsylvania, New Jersey, Massachusetts, Tennessee, Maryland, Missouri, Alabama, Connecticut, Oklahoma, Mississippi, Maine, New Hampshire, (eerste resultaten vanaf 1:00), Rhode Island, Delaware, federaal district

De oplettende lezer telt hier exact 270 kiesmannen, het is het vroegste moment waarop er een winnaar in de presidentsverkiezing kan worden aangewezen. De media zou dat dan ook gewoon doen, ook al wordt er in de helft van de staten nog gestemd. Maar dit jaar gaat dat uiteraard niet gebeuren.

2:30: Arkansas
3:00: Texas (38) (eerste resultaten vanaf 2:00), New York, Michigan (eerste resultaten vanaf 2:00), Arizona, Minnesota, Wisconsin, Colorado, Louisiana, Kansas (eerste resultaten vanaf 2:00), Nebraska, New Mexico, North Dakota (eerste resultaten vanaf 2:00), South Dakota (eerste resultaten vanaf 2:00), Wyoming
4:00: Iowa, Nevada, Utah, Montana
5:00: Californië, Washington, Oregon (eerste resultaten vanaf 4:00), Idaho (eerste resultaten vanaf 4:00),
6:00: Hawaï
7:00: Alaska (eerste resultaten vanaf 6:00)

Ik meende dat Hawaï altijd om 5:00 sloot. Ik weet niet of ze de tijden verruimd hebben of dat dit een fout is van mijn bron.

Niet in deze lijst staat Puerto Rico omdat het (nog) geen staat is. Daar sluiten de stembussen al om 22:00 vanavond. Kiezer stemmen daar over de vraag of Puerto Rico een staat moet worden. Het laatste woord daarover is echter aan het Amerikaanse parlement.
Ook elders worden er vandaag referenda gehouden en in een aantal staten wordt er naast de federale regering ook de regering in de staat gekozen.
 

erka

Well-known member
Trump gaat weer winnen denk ik hoor. Wat we in Nederland voorgeschoteld krijgen aan meningen en peilingen is sterk gekleurd. Groot deel van de VS wil Trump gewoon weer.
 

Satyr

Administrator
Forumleiding
Trump gaat weer winnen denk ik hoor. Wat we in Nederland voorgeschoteld krijgen aan meningen en peilingen is sterk gekleurd. Groot deel van de VS wil Trump gewoon weer.
Nou, ik las net dat Clinton 4 jaar geleden 70% kans had en Biden nu 90%. Op basis van de peilingen dus.

Dat Trump er niet goed opstaat bij veel Republikeinen helpt hem niet.
 

JFK

Well-known member
Mocht Trump verliezen dan zijn die verkiezingen onbetrouwbaar.
Omkoperij, oneerlijk, corrupt.
 

JMD

Well-known member
Sluiting van de stembureaus:

Aangezien de VS een enorm land is die zich strekt over meerdere tijdzones lopen de sluitingstijden van de stembureaus flink uiteen. Daarnaast mogen de staten zelf bepalen wanneer de stembureaus sluiten: allemaal gelijktijdig, per tijdzone of verschillend.

Hieronder volgt de tijden waarop de laatste stembureaus in de verschillende staten sluiten. De zijn de vroegste tijden waarop een winnaar in de betreffende staten kan worden aangewezen. In districten die volledig in de eerdere tijdzones liggen kunnen wel al eerder winnaars aangewezen worden.

1:00: Georgia, Virginia, Indiana (eerste resultaten vanaf 0:00), South Carolina, Kentucky (eerste resultaten vanaf 0:00), Vermont (3)
1:30: Ohio, North Carolina, West Virginia
2:00: Florida (eerste resultaten vanaf 1:00), Illinois, Pennsylvania, New Jersey, Massachusetts, Tennessee, Maryland, Missouri, Alabama, Connecticut, Oklahoma, Mississippi, Maine, New Hampshire, (eerste resultaten vanaf 1:00), Rhode Island, Delaware, federaal district

De oplettende lezer telt hier exact 270 kiesmannen, het is het vroegste moment waarop er een winnaar in de presidentsverkiezing kan worden aangewezen. De media zou dat dan ook gewoon doen, ook al wordt er in de helft van de staten nog gestemd. Maar dit jaar gaat dat uiteraard niet gebeuren.

2:30: Arkansas
3:00: Texas (38) (eerste resultaten vanaf 2:00), New York, Michigan (eerste resultaten vanaf 2:00), Arizona, Minnesota, Wisconsin, Colorado, Louisiana, Kansas (eerste resultaten vanaf 2:00), Nebraska, New Mexico, North Dakota (eerste resultaten vanaf 2:00), South Dakota (eerste resultaten vanaf 2:00), Wyoming
4:00: Iowa, Nevada, Utah, Montana
5:00: Californië, Washington, Oregon (eerste resultaten vanaf 4:00), Idaho (eerste resultaten vanaf 4:00),
6:00: Hawaï
7:00: Alaska (eerste resultaten vanaf 6:00)

Ik meende dat Hawaï altijd om 5:00 sloot. Ik weet niet of ze de tijden verruimd hebben of dat dit een fout is van mijn bron.

Niet in deze lijst staat Puerto Rico omdat het (nog) geen staat is. Daar sluiten de stembussen al om 22:00 vanavond. Kiezer stemmen daar over de vraag of Puerto Rico een staat moet worden. Het laatste woord daarover is echter aan het Amerikaanse parlement.
Ook elders worden er vandaag referenda gehouden en in een aantal staten wordt er naast de federale regering ook de regering in de staat gekozen.
Dank voor dit overzicht, maar het is toch idioot dat er al uitslagen bekend worden als er nog gestemd kan worden?
 

Friesland

Well-known member
Dank voor dit overzicht, maar het is toch idioot dat er al uitslagen bekend worden als er nog gestemd kan worden?

Het is het omgekeerde van wat wij doen bij de Europese parlementsverkiezingen. Wij stemmen op donderdag, maar moeten tot zondag 23:00 wachten omdat dan pas de stembussen in Italië sluiten.

Maar wat denk je van de Tweede Kamerverkiezingen? Alle stembussen sluiten om 21:00 plaatselijke tijd, maar voor Bonaire, Saba en Sint-Eustatius betekent dat 2:00 Nederlandse tijd (3:00 tijdens zomertijd), dat is dus vijf of zes uren nadat de stembussen in de rest van Nederland sluiten. Zoals bekend kunnen de uitslagen al vanaf 21:00 binnen komen.
 
  • Leuk
Waarderingen: JMD
Bovenaan